spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Hamid Karzai Havaalanı Türk ordusuna emanet

Seçtiklerimiz

Ülkenin en yoğun ve en önemli havaalanı olan, hem askeri hem de sivil bölümlere sahip Hamid Karzai Havaalanı, günlük yaklaşık 250 uçağa ve 3 bin 500 yolcuya hizmet vererek Afganistan’ın ekonomik gelişimine önemli ölçüde katkı sağlıyor. 
 
Afganistan’daki Türk Gücü Komutanı Mehmet Cahit Bakır, Hamid Karzai Havaalanı’nı ülkenin dış dünyaya açılan kapısı olarak niteledi. 
 
Geçen yıl helikopter ve askeri uçakların iniş-kalkış sayısının 81 bin 600 olarak kaydedildiğini belirten Bakır, havalanının sivil kısmının ise 12 bin 224 ulusal ve uluslararası uçağa hizmet verdiğini söyledi. Bakır, geçen yıl havalanını 212 bin 48 askeri personelle on binlerce sivil yolcunun kullandığını vurguladı.  
 
Bakır, TSK’nın Afganistan’daki birinci önceliğinin, 31 Aralık 2014’te devraldığı Hamid Karzai Havaalanı’nı en iyi şekilde korumak ve her an  hizmet vermeye hazır bulunmasını sağlamak olduğunu söyledi.
 
– TSK’nın Afganistan’daki faaliyetleri
 
Bakır, Türk askerinin Hamid Karzai Havaalanı’nın koruması ve komutasının yanı sıra Afgan güvenlik güçlerine ülkenin güvenliğini sağlayabilmeleri için eğitim ve danışmanlık da verdiğini kaydetti. 
 
TSK’nın Afganistan’a her türlü desteği vermek için hazır olduğunu söyleyen Bakır, "Hamid Karzai Havaalanı çevresinde yaşayan halkla da güzel ve sıkı bağlar geliştiriyoruz. Onlara her türlü maddi ve manevi desteği sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.    
 
Hamid Karzai Havaalanı’nda 57 ülkeden askeri personelle çalışan TSK, Temmuz 2001 – Ocak 2003 tarihleri arasında ve 2005 yılında da Hamid Karzai Havaalanının komutasını üstlenmişti.
 
Hamid Karzai Havaalanı’nda, 28 NATO üyesi ülke ile 29 diğer ülkeden askeri personel görev yapıyor.    
 
– "Afganistan’da daima kendimizi evimizde hissediyoruz"
 
Afganistan’daki Türk Gücü Komutanı Bakır, "50’den fazla ülkenin askerlerinin görev yaptığı Afganistan’da TSK olarak daima kendimizi evimizde hissettik. Bu rahatlıkla Afgan halkına önemli hizmetler verdik. Türk askeri ve Afgan halkı, hep iç içe olmuştur. Bunun nedeni de iki ülke arasındaki dini ve kültürel bağlardır" ifadesini kullandı.
 
Afganistan’da bulunan güvenlik tehditlerine rağmen Türk askerinin, askeri kampların dışında da kendini güvende hissettiğini söyleyen Bakır, "Afganistan’da yabancı askerler bir bölgeden geçerken tüm yollar trafiğe kapanır ve hiçbir aracın onlara yaklaşmasına izin verilmezken Türk askerleri, yolları kapatmadan çok rahat bir şekilde ülkenin değişik bölgelerinde gezebiliyor" dedi.   
 
– "TSK’nın eğittiği Afgan askerleri, tek başına ülkeyi savunabilecek"
 
Türk Gücü Komutanı Bakır, NATO kapsamında eğitim alan Afgan güvenlik güçlerinin, kendilerine yönelik ulusal ve uluslararası tehditleri bertaraf edebileceğini söyledi.
 
Afgan güvenlik güçlerinin eğitim seviyesinin yeterli olduğunu belirten Bakır, "Bundan sonra süreçte de Afgan güvenlik güçleri, yeterli bir seviyede kendilerine yönelik tehditleri en iyi biçimde bertaraf edecektir" şeklinde konuştu.    

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika