spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Gurbetçilere özel havalimanı

Seçtiklerimiz

Uzun süre kapalı kaldıktan sonra 2008’de çevresindeki 235 metre yüksekliğindeki Bostancılar Dağı’nın tıraşlanmasının ardından uçakların inebileceği konuma ulaşan Zonguldak Havalimanı’nı, 2009’dan itibaren gurbetçiler ayakta tutuyor. Bir dönem İstanbul ve Trabzon’a yapılan şehirlerarası yolcu taşımacılığı yeterli potansiyel olmadığı için iptal edilen havalimanından, mart-kasım aylardında Almanya’nın Düsseldorf ve Dortmund kentine düzenlenen uçak seferlerinin dışında yolcu taşımacılığı yapılmıyor.

Bu hatlarda, 2013’te 102 uçak seferiyle 27 bin 378, geçen yıl da 123 seferle 30 bin 549 yolcu taşınırken, 2015’te yolcu potansiyelinde yüzde 10’luk artış hedefleniyor. Zonguldak Havalimanı Genel Müdürü Hasan Özşahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uçak seferlerine yolcu potansiyeli göz önünde bulundurularak ara verildiğini, 29 Mart’tan itibaren öncelikle haftada 2 sefer olarak uçuşların başlayacağını söyledi. Bu yıl ilk etapta Düsseldorf’a 99 ve Dortmund’a 18 olmak üzere 117 uçak seferi planlandığını açıklayan Özşahin, ek seferlerle bu sayının daha da yükseleceğini dile getirdi. Özşahin, havalimanının Batı Karadeniz’in en önemli işletmelerinden biri haline geldiğini vurgulayarak "Uçak seferleri 22 Kasım’a kadar devam edecek. Almanya’da Zonguldak, Bartın ve Karabüklü 300-400 bine yakın gurbetçi vatandaşımız hedef kitlemizi oluşturuyor. Havalimanı açıldığında kimse bu konuma ulaşabileceğimizi tahmin etmiyordu. Şu anda önemli mesafe aldık" diye konuştu.

Şehirlerarası yolcu taşımacılığına bekledikleri ilgiyi göremediklerinden devam edilemediğini anlatan Özşahin, gurbetçilerin Türkiye’ye ziyaret tarihlerine göre seferlerin belirlendiğini kaydetti. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 1 milyon metrekare alanda 1991’de yapımına başlanan ve 11 Mart 1999’da dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in açılışını yaptığı Zonguldak Havalimanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nce 2002 yılında trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı gerekçesiyle uçak inmeden kapatıldı.

DHMİ Genel Müdürlüğü’nce 18 Ağustos 2006’da Zonguldak Havaalanı’nın işletmeye açılmasına yönelik karar alınarak 15 Eylül’de ihale yapıldı. İhaleye katılan iki firmadan Zonguldak Özel Sivil Havacılık AŞ, 25 yıllığına işletme hakkına sahip oldu. Küçük uçakların daha rahat inip kalkmasının sağlanmasının yanı sıra büyük uçakların sefer yapabilmesi için havaalanının çevresindeki 235 metre yüksekliğindeki Bostancılar Dağı’nın bir bölümünün tıraşlanmasıyla havalimanına ilk yolcu uçağı Almanya’nın Düsseldorf kentinden 2009’un temmuz ayında indi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika