spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Güney Kore ile uçak üretimi

Seçtiklerimiz

Savunma sanayii ve nükleerde işbirliğinin gündeme geldiği toplantıyla ilgili Gül, “Özellikle Atak helikopterleri konusunda Kore ile işbirliği yapmak istiyoruz. Uçak gibi başka alanlarda da Kore ile işbirliği yapabiliriz” dedi.

7 milyar dolar hacim

Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile Çankaya Köşkü’nde basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, imzalanan bildirgeyle ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine taşındığını belirterek, ticaret, savunma sanayi, karşılıklı yatırımlar, turizm ve kültür alanlarında yapılacakların ele alındığını söyledi. Gül, iki ülke arasında 7 milyar dolar olan ticaret hacminin ilerleyen yıllarda dengeli bir şekilde 10 milyar dolara çıkarılması hedeflendiğini belirtti.

Uçak yapımında işbirliği Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: “Özellikle Atak helikopterleri konusunda Kore ile işbirliği yapmak istiyoruz. Yakında Silahlı Kuvvetler’in envanterine girecek bu helikopterler. Uçak yapımı gibi başka alanlarda da Kore ile işbirliği yapmak istediğimizi bir kez daha ifade ettim ve bunları detaylı konuştuk. Serbest ticaret anlaşması üzerinde yapılan görüşmelerin de bir an önce neticelenmesini ve bunun iki ülke arasındaki işbirliğine çok büyük bir güç katacağı konusunu da yine detaylı bir şekilde konuştuk. İnanıyorum ki bunu da kısa süre içerisinde tamamlayacağız.”

Nükleerde ortaklık

Görüşmelerde nükleer enerji konusunun da ele alındığını belirten Gül, bu  konuyu stratejik ortaklığın önemli parçası olarak görmek istediklerini, ilgili bakanların temel prensipleri konuşmaya devam edeceklerini vurguladı. Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak de, Kore’nin bu arzuyu paylaştığını belirtti. Lee, yapılacak görüşmelerle sorunların çözüleceğine inandığını kaydetti. Lee Myung-bak, “Bugün imza attığımız stratejik işbirliği dokümanıyla iki ülke ilişkilerinin daha da kapsamlı bir şekilde gelişeceğine inanıyorum” dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika