spot_img
spot_imgspot_img
11.9 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Güneş siteminde gelişmeler var! Dünya tehlike altında olabilir

Seçtiklerimiz

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), 21 Haziran tarihinde gerçekleşen dev Güneş patlamasının etkilerinin dün öğle saatlerinden itibaren dünyayı etkilemeye başladığının görüldüğünü, enerji şebekeleri ile GPS sistemlerinde problemler yaşanabileceğini ayrıca kutup noktalarında parlak Auroralar (kutup ışıkları) görülebileceğini bildirdi.

NOAA uzmanları, Güneşteki dev patlama aktivitesinin çok güçlü olduğunu, radyasyon fırtınasının beklenenden daha hızlı bir şekilde Dünya’ya ulaştığını vurguladı, 2005 Eylül’ünden bu yana görülen en büyük patlama ile karşı karşıya olabileceklerini vurguladılar.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın, Güneş Dinamikleri Gözlem evi (SDO) bu dev patlama anını kaydettiğini patlamasının gerçekleştiğini onayladı. Güneş fırtınaları, ani ısı değişimleri ile yüzeyde büyük radyasyon patlamaları sonrası oluşuyor. Zararlı radyasyon, Dünyamıza ulaşabilse de koruyucu tabaka atmosferi geçmeyi başaramıyor ancak bu zararlı dalgalar ozan tabakası oluşan bölgelerden sızarak bazı bölgelerde zararlara neden olabilir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika