spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Güneş fırtınası, Dünya’yı etkisi altına alıyor

Seçtiklerimiz

Güneş patlamaları sonucu Güneş’in korona adı verilen üst tabakasından uzaya yayılan elektron ve protonlardan oluşan, plazma halindeki yüklü parçacıkların oluşturduğu güneş rüzgarlarının Dünya’nın manyetik alanına etki etmesi olayına güneş fırtınası adı veriliyor.

Bilimadamları güneş fırtınasının insanlar üzerinde zararlı bir etkisinin bulunmamasına karşın kamu hizmet sistemleri, uçak seferleri, uydu ağları ve kısaca GPS adı verilen Küresel Konumlama Sistemi hizmetlerinde aksaklıklara yol açacağına işaret ediyor.

Güneş fırtınası ayrıca genellikle kuzey ülkelerinde görülen, kuzey ışıkları olarak adlandırılan gökyüzünde oluşan renkli ışık oyunlarının kutupların ilerisindeki bölgelerde de görülmesine yol açacak.

Güneş’in 11 yılda tamamlanan dönüşünün bir parçası olarak ortaya çıkan güneş fırtınasının gelecek yıl içinde en yüksek noktasına ulaşması bekleniyor.

Amerikan hükümetine bağlı Space Weather Prediction adlı kuruluşun program koordinatörü Bill Murtagh, bugünden itibaren Dünya’yı etkileyecek güneş fırtınasının büyük boyutlu bir fırtına olmasına karşın aşırı büyüklükte olmaktan uzak olduğunu belirtti.

ABD’nin Boston Üniversitesi’ne bağlı Center for Integrated Space Weather Modeling adlı bilim kuruluşunun Direktörü Jeffrey Hughes da on yıl önce bu büyüklükteki güneş fırtınalarının yılda birkaç kez meydana geldiğine işaret etti.

Dünya tarihinde kaydedilen en şiddetli güneş fırtınası 1859 yılında meydana geldi. Carrington Olayı olarak bilinen bu güneş fırtınası sonucu normalde kutuplara yakın bölgelerde gözlemlenen kuzey ışıkları ekvatora kadar ilerledi ve Dünya’nın elektromanyetik alanına bağlı olarak çalışan cihazlar da dahil olmak üzere, tüm dünyada elektromanyetik aksaklıklara yol açtı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika