spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Güneş enerjili uçak 9. etabına başladı

Seçtiklerimiz

Hawaii’den hareket eden uçak, dünya turunun 9. etabına başladı
 
Güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse 2, dünya turuna kaldığı yerden devam ediyor.
 
Solar Impulse projesinin internet sitesinde yer alan habere göre, bataryalarının zarar görmesi nedeniyle turun 8. etabının ardından Hawaii’de dünya turuna ara vermek zorunda kalan uçak, Hawaii’den California’ya doğru yol almaya başladı.
 
Kalaeloa Havaalanı’ndaki Hawaii Üniversitesinin hangarından yerel saatle 05.00’te havalanan uçağın kokpitinde pilot Bertrand Piccard bulunuyor. Tek damla fosil yakıt kullanmayan Solar Impulse 2’nin dünya turunun Pasifik Okyanusu üzerindeki 9. etabının yaklaşık 3 gün sürmesi bekleniyor.
 
Solar Impulse 2 ekibi, uçağın havalanmasından yaklaşık 15 saat sonra, herhangi bir arıza durumunda bile artık Hawaii’ye dönme ihtimalinin kalmadığını, uçağın tek seçeneğinin ilerlemek olduğunu duyurdu.
 
Dünya turuna 5 Mart 2015’te Abu Dabi’den başlayan Solar Impulse 2, şimdiye kadar Umman, Hindistan, Myanmar, Çin, Japonya ve Hawaii’ye uğradı. Uçak, rotasında bulunmamasına rağmen kuvvetli rüzgarların kanatlarına verdiği zarar sebebiyle Japonya’da yaklaşık 1 ay planlanmamış bir mola vermişti. Uçak, temmuz ayı başında 5 gün süren zorlu Japonya-Hawaii etabının ardından, aşırı ısınmanın bataryalarına verdiği kalıcı hasar nedeniyle Hawaii’de uzun bir bakım ve test aşamasına girmişti.
 
Ağırlığı sadece 2,3 ton olan uçağın 72 metrelik genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor. Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.
 
Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kat eden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek. 
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika