spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Gökyüzünde nefesleri kesecek gösteri

Seçtiklerimiz

Türkiye’nin ünlü akrobasi pilotlarından Murat Öztürk, 12 Mayıs Pazar Günü Hezarfen Havalalanı’nda Kristal Kola’nın enerji içeceği Redline gösteri uçağıyla İstanbullulara nefes kesen bir şov yapacak. Öztürk, “Bütün halkımızı bu görsel şölene katılmaları için Hezarfen’e davet ediyorum” dedi.

Türkiye’nin en ünlü akrobasi pilotu Murat Öztürk, Redline’ın sponsorluğunda 12 Mayıs günü Türk Yıldızları ve Solo Türk ile birlikte yapacağı gösterinin hazırlıkları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Türk Yıldızları ve Solo Türk, 12 Mayıs Pazar günü İstanbul Hezarfen semalarında gösteri uçuşu gerçekleştireceğine dikkat çeken Öztürk, “ Muhteşem gösteride ünlü Türk Yıldızları ve Solo Türk’e eşlik edeceğim için çok heyecanlıyım. Kristal Kola’nın enerji içeceği Redline sponsorluğunda yapacağım bu gösteriyi tüm İstanbullular nefeslerini tutarak izleyecek. Pitts S-2B tipi uçağımızla havada çok zorlu hareketleri ilk defa deneyeceğim” dedi.

ADRENALİN ZİREVEYE ÇIKACAK

12 Mayıs’ta Büyükçekmece Gölü’nün kıyısında muhteşem bir manzarada saat 10:00’da başlayacak olan gösterilerde önce Türk Yıldızları ardında da Solo Türk nefesleri kesecek. Finalde ise  Redline ‘Pitts S-2B’ tipi uçağı ile ünlü akrobasi pilotu Murat Öztürk, Avrupa ve Asya kıtalarının birleştiği noktalarda adrenalin yüklü bir gösteri yapacak.

Büyük pilotların bulunduğu bir arenada gösteri yapacağına değinen Öztürk, herkesi gösteriye davet etti. Vatandaşların yeteri kadar uçaklar hakkında bilgilendirilmediğinden yakınan Öztürk, “Burası bir hava parkıdır. Bu hava parklarından da her şehirde en az iki tane var. Bunun amacı da insanların havacılık hakkında bilgilendirmek. Çünkü insanlar bir hava yolu uçağını alamaz. Ama bu tür küçük uçakları alabilirler. Bunlar hakkında da bilgi alabilmek yetersiz. Dolayısıyla da buraya geldiklerinde bizlerle tanışıp bu isteklerini daha sonra gerçekleştirebilirler. Hem de burada ki çok büyük bir gösteriyi görmüş olacaklar” diye konuştu.

Önceki mesleğinin pilotlukla alakasının olmadığını söyleyen Öztürk, havacılık tutkusunun giderek arttığını bunun için de mesleğini değiştirdiğini ifade etti. 65 yaşında olmasına rağmen çok zor hareketleri kolaylıkla yapabilen Murat Öztürk, enerjisini ise Redline’dan aldığını söyledi.

HEDEF HAVACILIĞI SEVDİRMEK

Öztürk Türk Hava Kuvvetleri’nin organize ettiği gösterinin kaçırılmaz bir fırsat olduğuna  dikkat çekerek “Bu davet için Kız Kulesi’nin üzerinden geçtim. Basını davet ettim ama yeterince etkili olmadı. Pazar günü Hezarfen Havaalanı’nda Türk Yıldızları ve Solo Türk muhteşem bir gösteri yapacak. Bu İstanbul’da her zaman olan bir etkinlik değil. İstanbul’da havacılığa gönül veren, havacılığı çok seven büyük bir kitle olduğunu biliyorum. Buraya geldiklerinde çok rahat bir alanda gösterilerin çok rahat yapılabildiğini ve keyifle izlenebildiğini görecekler. Burada hava trafiği yok. Türk Yıldızları ve Solo Türk’ün gösterisinin ardından kendi uçaklarımızla, benim Red Line’in sponsor olduğu akrobasi uçağımla unutulmayacak bir gösteri yapacağız. Amacımız halkımızın dikkatini havacılığın perde arkasına çekmek, bu sektörü meraklılarına daha yakından tanıtmaktır” şeklinde konuştu.  

HERKESE AÇIK HAVALİMANI

Vatandaşları hiçbir havalimanına çok rahat giremediğine işaret eden Öztürk, “Çünkü bu meydanların hepsi sadece birer liman. Gümrüklü ve uluslar arası uçuşlara açık. Vatandaş bir koridordan içeri giriyor. Vardığı yerde belli bir koridordan dışarı çıkıyor. Uçakla ilgili herhangi bir bilgi almaya ne zamanı ne de imkanı olmuyor. Airbus, Boeing ve diğer jetlerle ilgili bilgi alamıyor. Bu bilgileri satın alması da mümkün değil. Onların hem bilgiyi hem de keselerine göre uçak eğitimi alabilecekleri uçaklar Hezarfen Havaalanı’nda hazır bekliyor. Buraya çok rahatlıkla gelip bizlerden bilgi alabilirler. Uçuş eğitimi verebiliriz, uçak ta satabiliriz. Ancak olaya ticari bakmıyoruz. İlla bizden alsın demiyoruz. Nereden uçak alırsa alsın, nerede eğitim görürse görsün havacılık meraklılarına burada sektörün bütün ayrıntılarını anlatmaya hazırız. Bu sayede insanlar Hezarfen Havalalanı’nda uçakları yakından tanıma şansını yakalayacaklar. Bu vesile ile de dilerlerse ileride havacılık eğitimlerine başlayabilecekler” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN TEK HAVA PARKI

Hezarfen Havaalanı’nın Türkiye’nin ilk ve tek hava parkı olduğunu belirten Öztürk, “Burası özel bir meydan ve hava parkı olarak anılıyor. Avrupa’da her şehirde bir hava parkı var. İnsanlar uçaklarını koyuyorlar. Uçak dediğiniz zaman akla hemen milyon dolarlar geliyor. Hayır 70 bin dolara da uçak var. Bugün 4 kişi bir araya geldiğinde büyük bir para tutmaz. Herkes uçak alamayabilir, meraklı olmayabilir ama merak edenlere eğitimini almak isteyenlere Hezarfen Hava Parkımızın kapıları sonuna kadar açık. İnsanlar Hezarfen’e gelmeye soğuk bakıyorlar. Bunun nedeni de ‘uçağınız var mı, nereye uçacaksınız, bir havacılık kulübüne üyemisiniz ? ‘ şeklindeki sorulara muhatap olmaktan endişe duymaları. Biz şimdi kapıya ‘herkes girebilir’ diye mi yazalım ? Hayır, arzu eden gelir burayı gezer, bir çay içer, ne öğrenmek istiyorlarsa öğrenir giderler. Burayı insanlar kullansın istiyoruz. Avrupa’da bu çok yaygın bir merak. Çünkü havacılığı öğrenmek insanların ufkunu açıyor. Havacılığın ülkemizde de günlük hayatımızda bilinmesi lazım. Mesela Red Line akrobasi uçağımızla insanların bir an dikkatlerini havacılığa çekmeyi hedefledik. Onların birkaç dakika da olsa havacılıktan konuşmalarına sebep olmak istiyoruz. Burada Büyükçekmece Gölü’nün kenarında doğal bir güzelliğin içindeyiz. Halkımız 12 Mayıs Pazar günü çoluk çocuk buraya gelip hem gösterileri izleyebilir, hem de piknik yaparak güzel bir hafta sonu geçirebilir” şeklinde konuştu.

GENÇLER ŞAŞIRIP KALIYOR !

Avrupa’da akrobasi uçuşlarında daha çok yaşlı pilotları gördüklerini anlatan Murat Öztürk, “Türkiye’de bu tür ekstrem sporlarda yaşlıları görmeye pek alışık değiliz. Mesela Trabzon Sürmene’de bir havacılık etkinliğine gittim. Beni çok heyecanlandırdıkları için ta oralara kadar gittim. Havada akrobasi yaptım. Beş altı takla attım yere indim ve sonra gençlerle yemekte sohbet ettim. Gençler dediler ki ‘abi bir şey söyleyeceğiz ama bize kızma’ . Ne söyleyecekseniz söyleyin dedim. Dediler ki ‘biz seni gördük çöktük’. Niye dedim onlar da ‘Ya biz uçaktan dövmeli uzun saçlı biri çıkacak zannettik. Sen bir çıktın saçlar bembeyaz resmen çöktük’ dediler. Ben de ‘Daha iyi ya ben 6 takla atıyorsam, sizler daha gençsiniz 12 takla atarsınız’ dedim. İstek ve sabırla uçmak, pilot olmak o kadar da zor bir şey değil. Ben çok iddialı değilim ama çok inançlıyım. Gençlerin bütün insanları merakını havacılığa çekmek için oyun yapıyorum, havada uçakla taklalar atıyorum. Çünkü bu yöntem gerçek çok işe yarıyor” şeklinde konuştu.

HAVA REKLAMINDA “SIFIR” ÇEKİYORUZ

Havacılığı reklamda kullanmada ise sıfır noktasında olduğumuza parmak basan Öztürk “Aslında havadan geçen pano reklamlar, yazılar, birkaç akrobasiyle süslendiğinde çok işe yarıyor. Bu yöntem reklamcılıkta Amerika’da Avrupa’da çok yaygın olarak kullanılıyor. Ancak biz de ajanslar bunun önemini kavramış değil. Ajanslar bu konuya engel oluyor. Çünkü ajansların bize direkt verdiği para belli. Bana 100 TL veriyorsa, patron biliyor ki para uçaktaki reklama gidiyor. Ancak sen ‘100 tane bilborda reklamı yapıştırdık, 100 TL verir misin ‘ deyince patron bunun hesabını yapamıyor. Ne bilecek belki 100 TL yerine 50 TL’lik harcadın. Aynı şekilde havada pano reklamları çok ucuza yapıyoruz ama iş gelmiyor. Firma sahiplerini bu konuda çok iyi bilgilendirmek ve telkin etmek lazım” dedi.  

REDLİNE UÇAĞI VE PİLOTUNUN ÖZELLİKLERİ

Pitss S-2B modeli akrobasi uçağı. Uçak full sigotalı. Kuyruk tescilli ve sertifikası var. Gösterilerin dışında çok yüksek performanslı bir eğitim uçağı olma özelliğini taşıyor. Hava taksi ruhsatı bulunan uçak, ticari amaçlı olarak da kullanılabiliyor. Uçağın pilotu 60 yaşındaki Murat Öztürk, 18 yıl TRT ardından da farklı yayın organlarında gazetecilik yaptıktan sonra havacılığa merak salmış ve profesyonel pilot diploması almış. Havacılık eğitimleri vermenin yanı sıra gazetecilik mesleğinden de kopmamış. Gazeteciliği bir kamu görevi olarak sürdüren Öztürk, gökyüzü muhabirliği yapıyor. Çok sıcak olayları kamerası ve fotoğraf makinasıyla havadan görüntülüyor.  

HEZARFEN’E ULAŞIM İÇİN SERVİS HİZMETİ

Organizasyonu yapan havacılık yöneticileri vatandaşların Hezarfen Havaalanı’na ücretsiz olarak taşınması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden destek aldı. Buna göre vatandaşları 12 Mayıs Pazar günü Hezarfen Havaalanı’na taşıyacak olan otobüslerin kalkacağı duraklar ve saatleri şöyle:  

Mecidiyeköy:      09.00-09-30-10.00

Eminönü:           09.00-09-30-10.00

Bakırköy :          09.30-10.00-10.30

TÜYAP(B.düzü): 10.00-10.15-10.30-10.45-11.00

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika