spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Gelecekte Hayatımızı Drone Ambulanslar Kurtaracak

Seçtiklerimiz

Geçtiğimiz sene Alec Momont adlı bir mühendis, acil müdahale drone’u geliştirerek; farklı bir perspektif sunmuştu ve şimdi aynı fikir Argo Design adlı bir tasarım firması tarafından yeniden yorumlanıyor.
 
Argo Design’ın tek kişilik drone konsepti, küçük bir yorum farkı sayılabilir ama geliştirilen fikrin aslında ne kadar işe yarayabileceğini tahmin edebilirsiniz. Kentsel yerleşim alanlarında rastlanan trafik sıkışıklıkları ya da tekerlekli araçların ulaşması zor alanlar, acil müdahale ekiplerinin işlerini yapmasını engelleyebiliyor; ve bu soruna en iyi alternatif -şimdilik- helikopter ambulanslar gibi gözüküyor. Ancak helikopterler de her yere kolaylıkla inemiyor. Pilot, GPS ya da her iki kullanım seçeneğinin mümkün olduğu Drone Ambulans, kompakt bir araba boyutunda olduğu için ambulansın ya da helikopterin ulaşamadığı yerlere kolaylıkla gidebilir.
 
Daha Hızlı, Daha Ucuz ve Daha Kolay
 
Geliştirilen konsept, sağlık hizmetlerini daha erişilebilir kılmak adına gerçekleştirilen bir toplantı esnasında ortaya çıkıyor. Nasıl daha iyi bir ambulans yapabiliriz düşüncesiyle başlayan toplantı, yazıya konu olan “drone ambulans” fikriyle sonuçlanıyor. Tek kişilik müdahale ekibi olay yerine en kısa sürede intikal eder, yaralıyı sedyeye bindirir ve en yakın hastaneye geri döner… kulağa basit geliyor değil mi? Ancak yasal mevzuatlar bir kenara, tasarlanan bu drone’un da maliyeti -normal helikoptere göre ucuz olsa da- azımsanmayacak seviyede değil. Yine de ArgoDesign’ın kurucusu Mark Rolston, bu cihazların sağlık hizmetlerine pahalı geleceğini düşünmüyor ve aracın bir helikoptere kıyasla “daha hızlı, daha ucuz ve daha kolay” olduğunu savunuyor.

Tüketicilere yönelik drone’ların bile Federal Havacılık Dairesi’nden çektiklerini hesaba katacak olursak, bu boyutta bir drone’un yakın zamanda faaliyete geçmesi bir hayli zor. Ama kim bilir; bu drone’un odak noktasında sağlık ve hayat olması bu süreyi belki de kısaltacaktır.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika