spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Fransız basınından felaket senaryosu

Seçtiklerimiz

Barcelona’dan Düsseldorf’a giderken, Fransa’nın güneyinde dağlık bir araziye çakılan uçak faciası Avrupa’yı yasa boğdu. Psikolojik sorunlar çeken yardımcı pilot Andreas Lubitz’in, uçağı kasıtlı olarak düşürdüğü ve kendisiyle birlikte 150 kişinin ölümüne neden olduğu ortaya çıkmıştı. Fakat Fransız basını öyle bir senaryoyu gündeme getirdi ki, facianın daha da büyümesi işten bile değilmiş. "Coordination-Antinucleaire" adlı sivil toplum kuruluşunun hazırladığı rapora göre, uçağın düştüğü alanın çevresi nükleer santrallerle kaplı. Enkazın bulunduğu Seynes-les-Alpes bölgesine sadece 7 dakika uçuş mesafesinde Cadarache Nükleer Santrali bulunuyor. Sadece 8 dakika uçuş mesafesinde de Tricastin, onun yakınlarında da Cruas Nükleer Santralleri yer alıyor.

 

19 NÜKLEER SİTEDE 58 REAKTÖR

Raporda, Germanwings Havayolları’na ait uçağın Cadarache Nükleer Santrali’nin üzerinden geçtikten sadece 110 kilometre sonra dağlara çakıldığı bilgisi yer aldı. "Eğer uçak 7 dakika önce düşecek olsaydı, boyutları tahmin bile edilemeyen bir çevre faciasına neden olabilirdi" ifadeleri kullanıldı. Fransa’da 19 nükleer sitede 58 reaktör bulunuyor. Bunların bulunduğu arazilerde; nükleer silah yapımında kullanılan alanlar, 30 yaşını aşmış reaktörler, atom araştırma merkezleri ve nükleer atık depoları yer alıyor. Raporun yayımlandığı internet sitesi Fransız yetkililere "Nükleer santrallerden birine kasten ya da kazayla bir uçak düşerse çevre felaketi yaşanır. Güvenlik önlemleri böyle bir senaryoyu içermiyor" uyarısında bulundu.

 

PARÇALANMAMIŞ TEK CESET YOK

Ekipler şimdiye kadar topladıkları ceset parçalarında 78 farklı kişinin DNA örneklerinin tespit edildiğini açıkladı. Enkaz kaldırma çalışmalarında yer alan Patrick Touron "Şimdiye dek, parçalanmamış tek bir cesede bile rastlamadık" demişti. 600 ceset parçasını toplayan ekipler, teşhis işleminin en az 3 hafta daha süreceğini tahmin ediyor. Enkaz alanından toplanan DNA örnekleri, kurban yakınlarından alınan DNA örnekleriyle karşılaştırılarak, kimlik tespit çalışmaları tamamlanacak.

 

İNTİHARA MEYİLLİ OLDUĞU SAPTANMIŞ

Geçtiğimiz hafta uçağı Alp Dağları’na düşüren yardımcı pilot Andreas Lubitz’in, intihara meyilli olduğu belirtildi. Düsseldorf Başsavcılığı dün yaptığı açıklamada 28 yaşındaki Lubitz’in pilotluk belgesini almadan önce intihara meyilli olduğunun saptandığını ve rahatsızlık nedeniyle uzun süre tedavi gördüğünü belirtti. Öte yandan Lubitz’in, faciadan yıllar önce çekilmiş görüntüleri basına yansıdı. Görüntülerde, Lubitz ve bir arkadaşı, bir eğitim planörünü uçuruyor. Bir hayli neşeli davranan Lubitz’in "Yakıtımız bitene kadar uçuyoruz tamam mı?" diye şaka yaptığı fark ediliyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika