spot_img
spot_imgspot_img
7.7 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

FAA psikolojik testlere yeşil ışık yakmadı

Seçtiklerimiz

Amerikan Havacılık Otoritesi (FAA), pilotların psikolojik rahatsızlıkları olduğu takdirde bunu kendilerinin gönüllü olarak rapor etmeye teşvik edilmelerini, ekstra psikolojik testlerin verimli olmayacağını açıkladı. Geçen yıl düşen Germanwings uçağının ikinci pilotu Andreas Lubitz’in psikolojik tedavi gördüğü ve bunu gizlediği, uçağı  da kasten düşürdüğünün ortaya çıkmasından sonra pilotların ilave psikotestlere tabi tutulması yönünde çok sayıda rapor hazırlanmıştı.

 

 
FAA Başkanı Michael Huerta, psikolojik testlerin çok etkili olmadığını zira testlerin pilotların ruh sağlıklarıyla ilgili anlık bilgiler verdiğini, hiçbir sorunu yokmuş gibi gözüken pilotların daha sonradan psikolojik sorunlar yaşayabileceğine dikkat çekti.

 

 
Bunun yerine pilotların ruh sağlıklarıyla ilgili gönüllü rapor vermeye teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Huerta, havayollarının ve pilotlar birliğinin de pilotlara bu konuda destek olması gerektiğini vurguladı.  

 

 
FAA, bu yılın başından itibaren havacılık tıbbı uzmanlarının, pilotların ruhsal sorunlarını erkenden teşhis edebilmesini sağlayacak yeni bir eğitim başlatmıştı.  Şu an pilotlar için ekstra bir psikolojik test uygulanmıyor sadece belirli periyodik aralarla onların uçuş yetenekleri test edilirken stresle nasıl başa çıktıkları değerlendiriliyor. Ayrıca her 6 ayda bir yaşlarına bağlı olarak sağlık kontrolünden geçiriliyor ancak bu kontrollerin çoğu pilotların fiziksel durumlarını ölçme amaçlı yapılıyor.

 

Pilotlara sağlık durumlarını sorgulayan formlarda ruhsat hastalıklara bağlı olarak bir tedavi görüp görmedikleri, bu yönde bir teşhis konup konmadığı ve ilaç alıp almadığı soruluyor. Sağlık sorunları ile ilgili doğru bilgi verip vermemek pilotların inisiyatifine bırakılıyor.
 
 
Havayolları bir pilotu işe almadan önce psikolojik teste tabi tutuyor, ancak bu testler pilotun ruhsal hastalığı olup olmadığını keşfetme amacı taşımıyor. 
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika