spot_img
spot_imgspot_img
19 C
İstanbul
Çarşamba, 17 Nisan 2024

F-35 uçakları gözden düştü

Seçtiklerimiz

F – 35 savaş uçaklarını üreten Lockheed Martin Askeri Mühendislik şirketinin başkanı Bennett Crosswell, motorları imal eden Pratt & Whitney şirketiyle birlikte Pentagon’un Avustralya’da gerçekleştirdiği F-35 test programında meydana gelen ana yükleme motorlarındaki arızayı değerlendirmek üzere Amerikan Hava Kuvvetleri Komutanı’yla biraraya geldiklerini açıkladı.

Croswell, Amerikan Hükümeti dışında herkesin problemi çözüme kavuşturmak için uğraştığını da özellikle vurguladı.

Washington yönetimi, arızayı gerekçe göstererek, F-35 uçaklarının geliştirme giderleri üzerinden savunma bakanlığını ‘sağmal inek’ yerine koymakla suçladığı imalatçı şirketlere maliyetin düşürülmesi için yaptığı baskıyı artırmıştı.
 
Korgeneral Christopher Bogdan da son birkaç gün içerisinde Pratt & Whitney ve Lockheed Martin şirketleriyle defalarca görüştüğünü, üretim maliyetine ilişkin mesajlarının net şekildeyerine ulaştığını dile getirdi.

Crosswell, 2009 yılından bu yana söz konusu uçaklara ilişkin United Technologies şirketiyle aralarında ciddi bir maliyet savaşı başladığını belirterek, maliyeti ilk teslimatlarından bu yana % 40 oranında düşürdüklerini sözlerine ekledi.

2009 yılından bu yana maliyet problemine ilişkin bir gerilim yaşadıklarını belirten Crosswell gazetecilere verdiği mülakatta Amerikan hava Kuvvetleri Komutanı’yla hemfikir olduğunu, maliyetin daha da aşağı çekilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Pentagon’un, önümüzdeki on yıllık dönemde almayı planladığı radar donanımları geliştirilmiş 2 bin 443 savaş jetinin tedariki için harcanacak meblağ 396 milyar doları buluyor.

Croswell, F-35 uçaklarının haziran ayında yapılması gereken altıncı parti teslimatları için Pentagon’a yeni bir teklif sunduklarını ve geleceğe yönelik müzakerelerin de devam ettiğini vurguladı.

Türk Silahlı Kuvvertleri de F-35 savaş uçaklarının teknik kabiliyetlerinin istedikleri istenen seviyeye ulaşmamış olması ve başta Amerika olmak üzere diğer ortak ülkelerin siparişleri ötelemesi nedeniyle alım kararını ertelediğini açıklamıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika