spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Eurofighter Typhoon Katar Hükümetinin Radarında

Seçtiklerimiz

Katar hükümeti, İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya ortak yapımı, dünyanın en gelişmiş savaş uçağı Eurofighter Typhoon’u satın almak için 4 milyar dolarlık kredi arayışında.
 
Bloomberg News’un konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre petrol zengini Körfez ülkesi, İtalya, Fransa ve İngiltere’den banka ve ihracat kredisi kuruluşları ile görüşüyor. Diğer savunma anlaşmaları için de temaslarını sürdüren Katar’ın Eurofighter Typhoon’un kredi sözleşmelerini bir ay içerisinde tamamlaması öngörülüyor.
 
Bloomberg’e konuşan Katarlı bir hükümet yetkilisi, savaş uçaklarının ülke istikrarı için stratejik çabaların gelişimine katkıda bulunacağını söyledi. Ancak ödeme metot ve mekanizmaları hakkında bilgi vermedi.
 
Aralıkta 6,6 milyar dolar değerinde 24 Eurofighter Typhoon siparişi veren Katar’ın ilk ödemeyi bu yılın ortasında yapması bekleniyordu. Körfez devi, bu siparişinden önce de Fransız Dassault Aviation SA’dan 12 adet Rafale marka jet sipariş etmeyi planladığını açıklamıştı.
 
Haziran 2017’de "teröre destek verdiği" gerekçesiyle bölge komşuları Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’ın diplomatik ve ekonomik ilişkileri kestiği Katar, savunma harcamalarını giderek güçlendiriyor.
 
İngiltere, ABD ve Fransa’dan alınan birçok silah sistemi Katar’ın izolasyonundan önce değerlendirme aşamasındaydı. Ancak Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lulwah Rashid Al Khater’in de dediği gibi krizle birlikte "bazı ortaklıkların güçlendirilmesi ihtiyacının farkına varıldı".  
 
TÜRKİYE’NİN TYPHOON’U


Türkiye, Eurofighter Typhoon’u ", “Beşinci nesil savaş uçağı" TF-X ‘ten biliyor. İngiltere ve Türkiye arasında 2017’de imzalanan 125 milyon dolarlık savunma anlaşması kapsamında İngiliz BAE System ile TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ) TF-X Türk savaş uçağı geliştirmek için birlikte çalışacak.

 
Eurofighter Typhoon’un sahip olduğu Eurojet EJ200 motorları ile üretilecek TF-X’in tasarımı 2019’da tamamlanacak. 2023’te prototip ortaya çıkacak. Yeni nesil savaş uçakları, Türk Hava Kuvvetleri filolarında F-16 savaş uçaklarının yerini alacak ve 2030’dan itibaren göreve başlayacak. Uzun vadede Türk Hava Kuvvetleri için 250 uçak üretilmesi öngörülüyor.
 
Türkiye, uçakların tüm kaynak kodlarına, fikir ve ihracat haklarına sahip olacak. Böylece üçüncü ülkeler için üretilecek uçakların ihracatını da Türkiye yapacak. Ankara’da 1984 yılında F-16’ların üretimi için kurulan TAI-TUSAŞ tesisleri, TF-X uçaklarının da yuvası olacak
 
Ses hızının üzerine çıkabilecek uçak, silahları gövdesinde gizli olarak taşıyacak. Radar dalgalarını sönümleme özelliğine sahip malzemeden üretilecek ve hayalet uçak diye nitelendirilecek. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika