spot_img
spot_imgspot_img
7.7 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Ethiopian Airlines kazası ile ilgili yeni idda

Seçtiklerimiz

The Seattle Times’ın pazar günü yayınladığı haberine göre, Ethiopian Airlines’ın (Etiyopya Havayolları) yaşadığı ölümcül kazadan tam dört gün önce Boeing’de kullanılan MCAS yazılımındaki güvenlik sorunları şirkete ve Federal Aviation Administration’a (Ulusal Havacılık İdaresi) sunuldu.

Gazete, uçak modelinin FAA sertifikasyonunun bir parçası olarak kullanılan bir iç güvenlik raporuyla ilgili sorunları tespit ettiğini söyledi. Times bu sonuca ise eskiden çalışmış ve şu anda çalışan mühendislerin MCAS yazılımı üzerindeki analizlerden vardı.

MCAS’den (Manevra Karakteristiği Artırılmış Sistem) kısa bahsetmek gerekirse, yazılımın amacı uçağın hızının düştüğü yerlerde uçağın burnunu aşağıya doğru indirmek.Bu özelliğin eklenmesinin sebebi ise yeni 737 Max’lerin büyük, daha yakıt tasarruflu motorlarının, uçağın ağırlık merkezini bozması.

 
Times, yayınlan içi raporun "yeni uçuş kontrol sisteminin gücü yetersiz" dediğini ve sistem hatasının şiddetini "tek bir sensörden gelen giriş bazlı sistemin aktivasyonu engellenmelidir" olarak seviyelendirdiğini söyledi.

Bu arada Ethiopian Airlines ve Lion Air’ın geçirdiği kazaların sebebi henüz net değil ancak kanıtlara göre, iki uçağın pilotu da, kazadan dakikalar önce pilotların MCAS sistemiyle mücadele ettiğini gösteriyor. Sistem tek bir sensöre bağlı ve gözlemcilere göre bu sorunun sebebi sensörde meydana gelen sorunlar.

 
Boeing ve ulusal yetkililer ise güncellemenin ilk olarak ekimde yaşanan kazadan sonra başlatıldığını ve en erken nisan ayında yayınlanacağıyla ilgili raporları reddetti.

CEO Dennis Muilenburg, pazar günü yaptığı açıklamada, araştırmacıların kesin sonuçlara varabilmek için çalışmaya devam ettiğini, Boeing’in daha önceden duyurduğu yazılım güncelleme geliştirmesini sonuçlandırdığını ve pilot eğitimlerinde revizyon yapıldığını söyledi.

 
Boeing ve FAA, kazadan dört gün önce ellerine bir güvenlik raporu geçtiği iddialarına ise henüz bir yanıt vermedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika