spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Esenboğa’ya yeni terminal

Seçtiklerimiz

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Esenboğa Havalimanı’nda yapımı tamamlanma aşamasındaki Genel Havacılık Terminali’nin önümüzdeki günlerde hizmete gireceğini söyledi.
 
Birdal, Esenboğa Havalimanı’nda, Türkiye’de gelişen havacılığa bağlı olarak yolcu sayısında artışlar olduğunu belirtti. Geçen yıl yolcu sayısı 7 milyon 100 bin civarında iken bu yıl iç-dış hat yolcu sayısının 8 milyon civarına çıktığını ifade eden Birdal, ”Dolayısıyla Esenboğa’da, gerek iç hatlarda gerekse dış hatlarda gün geçtikçe yolcu sayısı artıyor” dedi. 
 
”Aslında Türkiye gibi büyük bir ülkenin başkentine yaraşır bir havalimanı ve terminal binasına sahibiz. Artırmamız gereken dış hat yolcu sayısı” diyen Birdal, ”Havayolu şirketlerimiz, yerli veya yabancı şirketler, Esenboğa’dan yurt dışına sefer yapma konusunda talepleri olursa, bu talepleri her zaman karşılayacak kapasiteye sahibiz. Önümüzdeki yıllarda Esenboğa’dan tüm dünyaya bağlantı yapabilecek seferler yapılacağını hep birlikte göreceğiz.” diye konuştu. 
 
Atatürk Havalimanı’ndaki trafik yoğunluğunun Esenboğa’ya kaydırılıp kaydırılamayacağı sorusu üzerine, havacılıkta zorlamanın sözkonusu olamayacağı yanıtını veren Genel Müdür Birdal, ”Arz talep dengesinin kendi dinamikleri içinde yerli yerine oturması gerekiyor. Bir yere talebiniz varsa oraya uygun mekanları oluşturmanız gerekiyor. Atatürk Havalimanı’na inmek veya orayı kullanmak isteyen bir yolcuyu Esenboğa’ya ineceksin diye bir zorlama içinde olamayız. Ancak, oradaki sıkışıklığı gören şirketler, belki kendilerine yeni uçuş noktaları arama konusunda arayışa girerse Esenboğa önemli bir alternatif” dedi.
 
Esenboğa’nın bu anlamda kesinlikle o donanım ve alt yapı imkanlarına sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Birdal, şöyle devam etti:
 
”Biz burada yeni ve daha çok yolcuyu ağırlamayı bekliyoruz. Geçen seneden bu seneye yaklaşık 1,5 milyona yakın yolcu artışı oldu. Her geçen gün bu büyüyecek. Türkiye’nin geneline baktığımızda, 2003 yılında 33 milyon olan yolcu sayısı bu yıl 118,5 milyona çıktı. Yani rakamlar müthiş boyutlarda. Hedefimiz, 2023 yılında 350 milyon yolcu sayısının üzerine çıkmak. Bu hedefe ulaşmak için Türkiye’nin her yerindeki mevcut havaalanlarımızı büyütme, genişletme gayreti içindeyiz. Yeni havaalanları yapılıyor, şu anda inşaatları devam edenler var. Bunların hepsi devreye girdiğinde 2023 yılında yaklaşık 400 milyon yolcuya yakın bir kapasiteye sahip olmuş olacağız.”
 
”DÜNYA HAVALİMANLARI ARASINDA İLK 100’DE" 

Esenboğa Havalimanı’nın, dünyadaki havalimanları arasında ilk 100’ün içinde olduğunu ifade eden DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, ”2011 yılı sonu itibarıyla bulunduğu sıralamayı söylemem mümkün değil ama ilk 100’ün içinde olan havalimanlarımızdan birisi. Dünyadaki hangi büyük havalimanı aklınıza gelirse gelsin, Esenboğa’nın bunlardan geri kalır yanı yok. Ödülü de var. Dünyadaki en iyi havalimanları arasında kendi kategorisinde 2009 yılında birinci seçildi. Bu ödüle fazlasıyla layık Esenboğa Havalimanı” dedi. Birdal, bundan sonraki seçmelerde, yeni değerlendirmelerde Esenboğa’nın bu yerini muhafaza edebileceğini belki de daha üst kategorilere çıkabileceğini söyledi.

 
GENEL HAVACILIK TERMİNALİ 

Esenboğa’da önümüzdeki günlerde hizmete girecek olan Genel Havacılık Terminali konusunda da bilgi veren Birdal, ”Genel Havacılık Terminali dediğimiz özel jetlere, iş jetlerine hizmet verecek, bu jetlerle yolculuk edecek kişilere hizmet verecek bir CİP terminali” dedi. Atatürk ve Antalya havalimanlarında da bunun örneğinin bulunduğunu kaydeden Birdal, şöyle konuştu:

 
”Esenboğa’da da ihtiyaç vardı. Çünkü özel uçak sayısı ülkemizde gün geçtikçe artıyor. Bu artışa paralel olarak da ihtiyaçlar kendini gösterdiği için bu uçaklara hizmet verecek mekanları oluşturmamız gerekiyor. 
 
Mevcut terminallerin içinde bu tür hizmetleri oluşturmakta zorlanıyoruz. Bu uçakların park ettiği, hangarlandığı bölge de burası olduğu için, havalimanının hangarlar bölgesinde bir Genel Havacılık Terminali oluşturmak üzere karar aldık. Bunun çalışmaları bitme aşamasında. Çok yakın bir zamanda, ocak ayı içinde hizmete girecek. Buradan ihtiyaç sahibi şirketler, yolcular hizmet alacak.” 
 
Terminalin kapasitesi hakkında bir rakam verilemeyeceğini ancak kapasite sorunu da yaşanmayacağını belirten Birdal, ”Çünkü ihtiyaca göre hizmet verecek. Bir anda gelecek uçak sayısına bağlı. Bir uçak gelirse içinde 8 yolcu varsa 8 yolcu kapasiteli, 5 uçak gelirse 40 yolcuya hizmet verecek. Dolayısıyla yolcu sayısı itibarıyla bir kapasite sorunu yaşanacağını sanmıyoruz” diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika