spot_img
spot_imgspot_img
12.7 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Ercan Havaalanı inşaatı bu hafta başlayacak

Seçtiklerimiz

Taçoy, hafta başından itibaren pist ve yeni binanın yapımına başlanacağına inanç belirtti.Ercan Havaalanı’nda herhangi bir tartışmanın kendisini bağlamayacağını ifade eden Taçoy, projenin ortada olduğunu, Bakanlar Kurulu’nun bu projeyi kabul etmişse sonuna kadar gidilmesi gerektiğini belirtti.

 

“Bugün kazma vurulsa 2.5 yıl sonra terminal ve pist de bu halkın hizmetine girecek” diyen Taçoy, işin bu kadar basit olduğunu ve 30 aylık bir sürede her şeyin bitebileceğini kaydetti.

 

Havaalanı konusunda KKTC ve halkın alacağının ne olduğuna bakılması gerektiğini ifade eden Taçoy, “Bir karar alınmıştır ve havaalanı ihale neticesinde orayı almıştır. Kıbrıs Türk halkı veya biz oradan ne bekliyoruz? Halka verilen sözlerde Ercan büyüyecek, genişleyecek ve ikinci bir pist yapılacak var. Bunun denetlemesini de devlet yapacak. Halkın beklentisi budur” dedi.
Taçoy, gelinen aşamada iki yıl boyunca havaalanı içerisinde bulunan arazilerin tamamen teslim edilmemesi, hangar binasının ortadan kaldırılmaması gibi benzer olaylar nedeniyle projenin askıda bekletildiğini de belirtti.Taçoy, hükümetin Ercan’da söz konusu şirkete verilmeyen arazi ve binaları yıktığını söyledi.
 
“Ağaçlar 20 değil, 3-4 bin adettir”

  Taçoy, “Bir yerde startın alınması gerekir. Bu start şu anda alınmış durumda. Ancak, şimdi ise ağaç meselesi ortaya çıktı. Havaalanı içerisinde bulunan ağaçlar söylenildiği gibi 20 bin değil, 3-4 bin civarındadır” dedi.

 

Taçoy, ağaçların kesilmesi durumunda bir yerine, 10 ağaç ekimi yapılabileceğini söyleyerek şöyle devam etti:
“Bir ağaç 15 yaşındaysa bir yerine 15 tane ekelim. En azından yaşı kadar bir ağacı çoğaltmış oluruz. Türkiye ve ülkemizden uzmanların değerlendirmelerini de aldık. Nakil edilebilecek ağaçların nakil fiyatlarını da aldık”.

 

Ercan’da ağaçlar meselesinin ardından ortaklar meselesinin de ortaya çıktığına dikkat çeken Taçoy, iş bitirme hakkı olan ortağın bir tanesinin, diğer ortak Taşyapı’ya dava açtığını da söyledi.
 
8 projenin etüdü tamamlandı

   Yollardaki trafik sıkışıklığını gidermek için projeleri de bulunduğunu anlatan Taçoy, Haspolat’tan Gönyeli çemberine kadar sekiz tane çember, üst geçit veya alt geçit olduğunu, etüt projesiyle çalışmalarının tamamlandığını kaydetti.

 

Bunun yanında başkent Lefkoşa’da başbakanlık ışıklarıyla Citroen yanındaki trafik ışıkları bölgelerine çember yapılacağını anlatan Taçoy, bunların proje çalışmalarının tamamlanarak ihale aşamasına girildiğini belirtti.

 

Trafiğin rahatlatılması için gerekenin yapılacağını kaydeden Taçoy, yollarda yapılan kazılar tamamlanana kadar yoldaki çukur ve bozuklukların süreceğini söyledi.

 

Kazılan yollara döşenen boruların testlerinin yapılmasının ardından asfaltlamaların yapılacağını anlatan Taçoy, kazılan yollarda uyarı levhaları bulunmamasının doğru olmadığını belirtti.

 

Taçoy, çok bozuk olan eski Gönyeli yolunun keşfinin tamamlandığını ve yakında yapımı için ihaleye çıkılacağını kaydetti.
 
Lefkoşa çevre yolunda üç ara emri var

   Lefkoşa çevre yolu projesinin devam ettiğini anlatan Taçoy, Hamitköy, Gönyeli Aşıklar Tepesi ile Gönyeli Yeşil ada arsalarının arkasındaki Alayköy kavşaklarında ara emri bulunduğundan dolayı ilerleyemediklerini söyledi.

 

Taçoy, ara emirlerinin çözümleneceği konusunda bir takım toplantılar yaptıklarını ve önümüzdeki günlerde bu sorunların ortadan kaldırılacağını da ifade etti.

 

Hedeflerinin ülkeyi fiber optikle döşemek olduğunu anımsatan Taçoy, böylece yavaş olan ADSL’lerin hızlanacağını da belirtti. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika