spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Efsane Uçak ‘Deli Mayk’ emekliye ayrıldı

Seçtiklerimiz

Türk Hava yolları filosuna 1996’da katılarak 22 yıl boyunca yurt içi ve yurt dışında sayısız sefer yapan tC-Jdm tescilli, İzmir adlı, namıdiğer Deli Mayk emekliye ayrılıyor. 
 
Derler ki: Deli Mayk isterse dünyanın öbür ucuna hiç sorun çıkarmadan uçar; canı istemezse pistte bir metre bile ilerlemez.
 
Her şey Türk Hava Yolları’nın 1990’da Airbus firmasından uzun uçuşlar için dört adet Airbus A340 sipariş etmesiyle başladı. Bu uçaklardan biri olan TC-JDM, 1996’da göreve başladı. 22 yıl boyunca ciddi bir vukuat çıkarmadan hizmet verdi. 
 
Bu uçağı diğerlerinden ayıran pek çok özellik var. Adından da anlaşılacağı üzere, biraz deli ve başına buyruk bir uçak. Bir karakteri olduğuna inanılıyor. Hakkında yayılan efsaneler var. Deli Mayk adı, kuyruk kodu JDM’nin açılımı olan ‘Juliet Delta Mike’tan geliyor. TC-JDM’nin yıllar içinde yaptığı çılgınlıklar sonunda Delta Mike, Deli Mayk’a dönüşüyor.
 
GİTMEK İSTEMEDİ İNİŞ TAKIMINI KAPATMADI
 
Amerika kıtası ve Uzak Doğu ülkelerine yapılacak seferler için alınan dört adet Airbus A340’tan biri olan TC-JDM’nin Deli Mayk adını almasına sebep pek çok olay var. Bu dört motorlu uçak 22 yıl boyunca fazla sorun çıkarmadan çalıştı. Fakat çıkardığı küçük sorunlarla bile kendinden söz ettirmeyi hep bildi. 
 
Kabin ışıklarını kafasına göre açan, personel müdahale edecekken yine kapatan bir uçak o. THY uçuş görevlilerine göre son kararı hep Deli Mayk veriyor. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında, bir Medine seferi için kalkış yaptıktan sonra iniş takımlarını toplayamıyor ve Deli Mayk tekrar Atatürk Havalimanı’na dönüyor.
 
YOLCULARA VE HOSTESLERE ŞAKALAR
 
Deli Mayk’ın teknik aksaklık olarak anlamlandırılabilecek bazı vukuatları zaman içinde uçuş görevlilerinin “Acaba bize şaka mı yapıyor?” diye düşündüğü örneklere dönüşmüş. 
 
Mesela koltuk üstlerinde yer alan kabin görevlisi çağırma butonuna basılınca alakasız bir koltuktan sinyal gitmesi gibi. 
 
Benzer bir şakayı Deli Mayk, okuma ışığı açan yolculara da yapıyordu. Işıklar kapandığında okuma lambanız için düğmeye basıyorsunuz fakat uzağınızdaki uyuyan bir başka yolcunun ışığı yanıyor. 
 
İşe yeni başlayan bir hostesi, kokpitten gönderdiği acil durum uyarısıyla paniğe sürükleyen Deli Mayk, benzer şakaları uçuş personeline zaman zaman yaparak efsanesini sağlamlaştırdı.
 
ACİL ÇIKIŞ IŞIKLARIYLA MEKSİKA DALGASI
 
Uçağa binmiş olan herkes tepede ve yerde acil çıkışı gösteren ışıkları bilir. Üstte EXIT yazısı şeklinde ve koridor boyunca yerde uzanan bu ışıklar, kalkış ve inişte sabit biçimde yanar. Tabii ki normal uçaklarda böyle olur. 
 
Deli Mayk’ın acil çıkış ışıkları, kalkış ve inişler sırasında Meksika dalgası yapar gibi ileriye ve geriye doğru yanardı. Uçuş görevlilerine göre acil çıkış ışıkları Meksika dalgası şeklinde yanıyorsa, Deli Mayk’ın keyfi yerinde demektir.
 
TEKNİSYENLER DE ONU İYİ TANIYOR
 
Deli Mayk’ın 22 yılık hizmet süresi boyunca uçuş görevlilerinin yanı sıra yerdeki teknik ekipler tarafından da yakından tanınması tesadüf değil. Yaşattığı ciddi olmayan teknik sorunları çözerken görevlilerin bazen onunla konuştuğu da oluyordu. Uçuş personeli arasında anlatılan bir efsaneye göre bir gün Deli Mayk’ın bir göstergesi arıza veriyor. 
 
Onu iyi tanıyan yaşlı bir teknisyeni çağırıyorlar. İçeri girerken kapısına vurarak “Ne oldu sana koca adam?” diyor. Bir süre kokpitte pilotlarla sohbet ettikten sonra hiçbir şey yapmadan gidiyor. 
 
Gösterge kendiliğinden düzeliyor. Deli Mayk’ın 22 yıllık çalışma hayatı boyunca taşıdığı yüz binlerce yolcu arasında artık onu tanıyan pek çok insan bulunuyor.
 
DELİ MAYK KÖFTE AIRLINES MI OLACAK?

Deli Mayk’ın emekliye ayrılmasıyla birlikte akıbeti de merak konusu haline geldi. İhtimaller arasında en kuvvetlisi, emekli arkadaşları gibi restoran olarak hizmet vermesi. Aynı dönemde Türk Hava Yolları filosuna katılan A340’lardan biri, 2016’dan beri Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde restoran ve düğün salonu olarak kullanılıyor. 
 
Ayrıca geçtiğimiz yıl iki emekli THY uçağı daha satılarak restoran olarak hizmet vermeye başladı. Bunlardan biri olan emektar kargo uçağı A330, ‘Köfte Airlines’ adıyla Tekirdağ’da köfte restoranı olarak ziyaretçileri ağırlıyor.

Kaynak: POSTA / Erdal Kaplanseren

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika