spot_img
spot_imgspot_img
11.1 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Dünyanın en çok turist çeken 6’ncı Ülkesiyiz!

Seçtiklerimiz

Savaş coğrafyasından gelen hastaların çoğunlukla ortopedi ve travma tedavisi, diğer ülkelerden ise başta göz operasyonları için tercih ettiği hastanelere saç ekimi, diş ve estetik operasyon yapan sağlık kurumları da eklendiğinde toplam rakamın 700 bine yaklaştığı tahmin ediliyor.
 
Devlet teşvikleriyle dış tanıtımı artıran sektörün 2017 hedefi, sağlık turisti sayısını 700 bine, elde edilen geliri ise 2,5 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarmak. Sektörle ilgili değerlendirmede bulunan Ege Sağlık Turizmi Derneği Başkan Yardımcısı Zeki Hozer, yetişmiş sağlık ekibi, modern tesisler ve cazip fiyatlar sunan Türkiye’nin tanındıkça medikal sektörün yıldızı haline gelebileceğine işaret etti.
 
Dünyada yıllık 30 milyon kişinin şifa bulmak için başka ülkelere gittiğini, toplam cironun 150 milyar doları bulduğunu, normal turizme göre 5-6 kat daha yüksek katma değerlerin konuşulduğunu anlatan Hozer, şu bilgileri verdi:
 
"Dünya Sağlık Örgütü verileriyle karşılaştırıldığında Türkiye, 5 yıl önce 17’inci sırada olduğu sağlık turizmi sıralamasında geçen yılki performansıyla ilk 10’a girmeyi başardı. 2011’de 272 bin hastanın tedavi için geldiği Türkiye, geçen yıl 583 bine ulaştı. Bu rakam tüm hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na bildirdiği verilerden oluşuyor.
 
Ancak kayıtları sağlıklı tutulamayan saç ekimi, diş ve estetik operasyonlar da eklendiğinde turist sayısının 1 milyonu bulduğunu düşünüyoruz. Sağlık turizminde en başarılı ülkelere baktığınızda ABD, Almanya gibi gelişmiş ülkeler başta geliyor ancak Hindistan, Malezya, Tayland, Küba, Belçika, Polonya, Macaristan gibi ülkeler de oldukça iddialı konumda.
 
Türkiye, sağlıkta bu ülkelerin bir çoğundan daha iyi konumda. Ülkemizdeki yetişmiş insan gücüne ve tesislerimizin kalitesine bakıldığında potansiyelimizin yüzde 10’unu kullandığımızı söyleyebiliriz. Emekleme dönemindeyiz ama çok hızlı yol alıyoruz. 2020 yılında 10 milyar dolara yakın gelir bekliyoruz."
 
Hedef, zengin Arap ülkeleri Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Başkan Yardımcısı Levent Baş ise 2011 yılında başlayan teşviklerle pazarlama ve tanıtım çalışmalarına yüzde 50- 70 arası destek verildiğini, hastaların uçak biletlerinin de yarısının ödendiğini belirterek bu teşviklerin hastaneleri yurt dışına açtığını dile getirdi.
 
Türkiye’nin ABD ve Almanya’dan sonra kalite anlamında en iyi destinasyon olduğunu savunan Baş, "İstanbul’daki bir çok sağlık tesisi, cirolarının yarısını yabancı hastalardan karşılar hale geldi" dedi. Çevre coğrafyadan gelen insanların kalitenin yüksek olması nedeniyle tercih ettiğini, Avrupa ülkelerinden gelenlerin ise maliyeti göz önünde tuttuğunu anlatan Baş, "Avrupa’dan gelen hastalar genelde göz, diş, estetik, saç ekimi ve tüp bebek tedavisi için geliyor.
 
Irak, Libya gibi doğru düzgün sağlık altyapısı olmayan ülkeler de coğrafi yakınlık nedeniyle bizi tercih ediyor. Fakat Kuveyt, Katar, Suudi arabistan ise Almanya’yı tercih ediyor. İyi tanıtım yapabilirsek bu pazarlardan da hasta çekebiliriz.
 
Devletin de şehir hastaneleriyle bu işe girmesi, işi farklı boyuta götürür" dedi. Levent Baş, termal turizmde ise yüksek potansiyele rağmen yeteri kadar uluslararası standartta tesisin bulunmadığını da sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika