spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Dünyanın en büyük 10’uncu havaalanını Türkler yapacak

Seçtiklerimiz

Polimeks Başkanı Tabanca “Ön protokol imzalandı. Cumhurbaşkanı’ndan onay bekliyoruz” dedi.

Dünyadaki en büyük petrol ve doğalgaz yataklarına sahip ülkelerin başında gelen Türkmenistan’ın altyapı projelerinden aslan payını Türkiye almaya başladı. Doğalgaz boru hatlarından havaalanlarına, otoyollardan limanlara kadar milyar dolarlık projelere başlamayı planlayan Türkmenistan’da dünyanın 10. büyük havalimanı projesini ise Türk şirket Polimeks yapacak. Toplam 2 milyar dolarlık proje, 2017’de yapılacak olan Asya Olimpiyatları’nın Türkmenistan’ın kazanması üzerine planlandı. Havalimanı inşaatına 2013 yılında başlanacak ve 2016’da bitirilecek.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un katıldığı forumda konuyla ilgili veren Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz “Projeye 2013 yılında başlanacak ve 2016 yılında bitecek çünkü 2017’de Asya Olimpik Evi Türkmenistan seçildi ve orada büyük bir olimpiyat köyü yapılıyor yine bir Türk firmamız tarafından. Bu nedenle oraya büyük bir havalimanı gerekiyordu” diye konuştu. Polimeks İnşaat Başkanı Erol Tabanca da, projeyi kendilerinin yapacağını belirterek “Cumhurbaşkanı Muhamedov’la henüz anlaşma imzalamadık. Ön protokol imzalandı, bekliyoruz” diye konuştu.

Türkmenistan’da zirveye oturdu

TÜRKİYE ile Türkmenistan’ın ticaret hacminin her yıl ortalama yüzde 25 oranında arttığını belirten Sefa Gömdeniz, Türkmenistan’ın başladığı ‘çok büyük bir kalkınma’ hamlesiyle bu rakamların daha yukarı çıkacağını belirtti. Türkmenistan’daki inşaatların yüzde 70’ten fazlasını Türk şirketlerin yaptığını belirten Gömdeniz “Türkmenistan’la 25 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştık. Türk müteahhitleri bu ülkede bir numaraya oturdu” dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika