spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Diyarbakır’a havaalanı müjdesi

Seçtiklerimiz

Diyarbakır’da, 10,5 milyon liraya mal olan Dicle Üniversitesi köprülü kavşağın açılışı yapıldı. Açılışa, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Cuma İçten, Oya Eronat ve çok sayıda bürokrat ile vatandaş katıldı.

Hizmete geçen köprülü kavşağın açılışında konuşma yapan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, 80 yılda Diyarbakır’a 45 kilometre bölünmüş yol yapıldığını AK Parti iktidarı döneminde ise toplamda 327 kilometre bölünmüş yol yapıldığını söyledi. Bakan Yıldırım, "Diyarbakır’ı sadece medeniyetlerin kavşağı değil, yolların da kavşakların da buluştuğu bir şehir haline getireceğiz. 200 milyon kavşaklara harcanır mı diyorlar, eğer mevzu Diyarbakır olursa daha fazlası da harcanır, helali hoş olsun. 80 yılda Diyarbakır’a toplamda 45 kilometrelik bölünmüş yol yapıldı. Her yıla yarım kilometre düşüyor.

Peki bu ülke sevdalısı, gece gündüz demeden bu ülkeye hizmet eden, ülkenin kalkınması için, ülkenin refahı için Diyarbakır insanın kardeşliği için çalışan Recep Tayyip Erdoğan ve onun arkadaşları AK Parti iktidarı 10 yılda tam 327 kilometre yaptı. İşte hizmetin adı budur. Lafla işimiz yok. Kimileri kilometrelerce laf eder bir arpa boyu yol yapar. AK Parti iktidarı da kilometrelerce yol yapar bir arpa boyu laf söyler.

Yolları böldük, milleti birleştirdik. Doğu ile batıyı kardeş yaptık. Kuzey ile güneyi kardeş yaptık. Bu ülkenin kardeşliğe ihtiyacı vardır. Bu ülkenin birliğe ihtiyacı vardır. Bu ülkenin düşmanlarını çatlatmaya ihtiyacı var. Her ne kadar, bu hizmetler geldiğinde rahatsız olanlarda olsa bunların hepsi gelip geçicidir. Bunlar geleceğin büyük Türkiye’sinin doğum sancılarıdır.

Biz bu terör belasının üstesinde evvelallah geleceğiz. Başka şansımız yok. Bu bölgede güçlü bir Türkiye olmak, Kürt’üyle, Türk’üyle bir ve beraber olmak, dimdik ayakta durmak mecburiyetindeyiz. Onun için çalışacağız, üreteceğiz, daha çok insanımızın yüzünü güldürecek hizmetler yapacağız. Boşa zaman kaybetmeyeceğiz" dedi

"DİYARBAKIR HAVAALANI 400 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK"

Bakan Yıldırım, Diyarbakır’da yapılacak yeni havaalanı ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Yapılacak olan yeni havaalanın 400 milyon liraya mal olacağını belirten Bakan Yıldırım, "1,5 yıl içerisinde 30 kilometrelik çevre yolunu da bitireceğiz böylece toplam 43 kilometre çevre yolunu Diyarbakır’a kazandıracağız. Diyarbakır’a nerede hizmet var diyenlere buradan selam olsun. Şuana kadar söylediklerim 1 katrilyonu geçti. 1 katrilyon da devam eden 15 projesi için. Yol, demiryolu proje çalışmaları var.

Ama en önemlisi Diyarbakır’ın havaalanı kapalı havaalanı şeklindeydi. Diyarbakır’a yakışmayan bu uygulamayı artık sona erdirmek istedik. 2003 yılında 130 bin ziyaretçisi gelmiş, şimdi ise 1 milyon 800 bin olmuş. Ne kadar artış hesabı siz yapın. O kadar geliştikten sonra bir çözüm geliştirdik. Havaalanının öbür tarafına terminal yapacağız.

Burası ‘atış alanı’ dediler. Neyin atış alanı efendim, şehrin içinde atış alanı mı olur- Hadi yürüyün bakalım. Boşalttık, tertemiz yaptık. Şimdi oraya atış alanı yerine havaalanı yapıyoruz. Türkiye’nin en modern havaalanlarından biri yapılacak. Batman’a güzel bir havaalanı yaptık. Milletvekili ve bakanlarımız sürekli başımıza kakıyor, Batman’a yaptınız, Diyarbakır’a yapmadınız diye. Diyarbakır’a ‘daha iyisini yapacağız’ dedik.

Diyarbakır bu kadar bekledi, bir şeyi daha farklı yapmamız lazım dedik. Havaalanı Anadolu’da, İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra körüğü, köprüsü olan tek havaalanıdır. Aynı anda 10 uçak uçacak. 9 kilometre havaalanı yolu yapıyoruz. Havaalanı 400 trilyonluk bir yatırım. Diyarbakır’a yakışır mı, yakışır" diye konuştu.

"DİYARBAKIR’IN SESİNE KULAK VERMEK HİZMET ETMEKTEN GEÇİYOR"

Diyarbakır’ın sesine kulak vermek, hizmetkarı olmak, hizmet etmek, doğuya, batıya, kuzeye, güneye hizmet etmekten geçtiğini anlatan Bakan Yıldırım, "Bu ülke üzerinde oyun kurmaya çalışanlar, ülkemizdeki birlik ve beraberliği, 75 milyonun kardeşliğini bozmaya çalışanlar, bir kez daha iyi bilmelidir ki; bin yıldan beri bu topraklarda kader birliği yapmış, Çanakkale’de, Sarıkamış’ta, Balkanlarda, Dumlupınar’da ülkemizin geleceği için hayatını omuz omuza Kürt’üyle, Türk’üyle birlikte mücadele etmiş, bu büyük milleti bölmeye, birbirleriyle düşman yapmaya hiç kimsenin gücü de hayali de yetmez.

Bu kardeşlik devam edecektir. Sıkıntılarımız, sorunlarımız olsa da konuşacağız, danışacağız, bir olacağız, beraber olacağız. Bu işlerin üstesinden geleceğiz. Bunun tek yolu da ülke için çalışmak, insanımız için üretmek gerekiyor. Köşesinde ahkam keserek ülkenin gerçekliğinden kopuk, çözümler ortaya koyunlar, bu ülkenin nasıl bu günlere geldiğini, geleceğe Cumhuriyetin 100. yılına hangi hedeflerle yürüdüğünü bilmeyenler, bunun derdinde olmayanlar, bu ülke için fazla bir şey yapmayacak. Bunu Diyarbakırlı bugün dünden daha iyi görüyor, yarın bugünden daha iyi görecek" şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım, konuşmasının sonrasında Cahit Sıtkı Tarancı’nın ‘Memleket İsterim’ şiirini okudu.

"9 KAVŞAK ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR"

Daha sonra konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, Diyarbakır’da devam eden diğer köprülü kavşaklarla birlikte 12 kavşağın yapıldığını söyledi. Bakan Eker, "Bugün burada, Türkiye’nin en önemli kavşaklardan biri olan son derece modern bir teknolojiyle ve kısa süre içersinde Dicle Üniversitesi köprülü kavşağın yanı sıra tamamlanan, Diyarbakır’da yapılmış ve yapılacak 3. kavşak oldu. Şu an Diyarbakır’da 9 tane kavşak yapılıyor. Bunlardan 3 tanesi bir ay içerisinde bitecektir.

Hal I, Hal II ve Migros kavşakları bir ay içerisinde tamamlanacaktır. Doğum evi ve terminal bölgesindeki kavşakları ise ilkbaharda bitirilecek. Üç koyu ve kantar bölgesindeki kavşaklarının çalışmaları başladı.

Bunların yanı sıra gömme taş ile TRT kavşaklarında bağlantı yolları yapılıyor. Biten kavşakların maliyeti 64 milyon lira. Açılışın yaptığımız bu kavşağın maliyeti 10,5 milyon lira. Çevre yolunu hariç tutarsa toplamda 443 milyon lira harcanacak. Silvan yolu üzerinde bulunan Dicle Üniversitesi Kavşağı uluslar arası yol güzergahıdır. Diyarbakır’ı sadece kuzeydeki il ve ilçelere bağlamıyor. Aynı zamanda Bitlis ili üzerinden İran’a giden bir yoldur. Gerek tarım sektörüyle ilgili gerek sağlık, ulaştırma ve birçok sektör alanında karşı karşıya kaldığımız bu projelerin hayata geçirilmesi ve biran önce hizmete açılması bizim Diyarbakır’a olan sevgimizin ve Diyarbakır’a yapmak istediğimiz hizmetin bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakanlar Dicle Üniversitesi köprülü kavşağı açılışını gerçekleştirdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika