spot_img
spot_imgspot_img
17.8 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Çukurova Havalimanı’nda mutlu sona

Seçtiklerimiz

Bugüne kadar 60 milyon Euro harcandığı kaydedilen havaalanının yüklenici firması Koçoğlu İnşaat Sanayi Tarım ve Hayvancılık Ticaret A.Ş. tarafından kurulan Çukurova Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. yurt içindeki kredi arayışlarından sonra Rus Stroy İnvest firması ile anlaşmaya vardı. Şirket ortaklık ve hisse devir işlemlerinin tamamlandığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından da onaylandığı ifade edildi.

‘BELİRLENEN SÜREDE TAMAMLANACAK’

Anlaşma sonrası bir açıklama yapan Proje Müdürü Ozan Güzel, projenin yüzde 20’lik bölümünün tamamlandığını ancak Türkiye’de yapılan kredi arayışları sonuç vermeyince inşaatın durduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

"Bir süredir devam eden yurt dışı kaynaklı finansman ve ortak arayışında sona gelindi konu ile ilgili tüm sözleşme ve devir işlemlerinin tamamlanarak imzalar atıldı. Şu anda bayram ertesinde tekrar hızla başlamak için ekiplerimizi şantiye sahasına mobilize ediyoruz. Ekiplerimizin tekrar sahaya intikalinden sonra proje 24 saat 3 vardiya esasına göre hızla devam edecek ve en kısa sürede havalimanı hizmete girmiş olacak. Projede, yaşanan kısa sureli beklemelerden dolayı sıkıntı olmayacak. Belirlenen süreler dahilinde proje tamamlanacaktır."

30 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ

Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak olan Çukurova Bölgesel Havalimanı ilk aşamada yıllık 15 milyon, sonrasında ise 30 milyon yolcu kapasitesi hedefi ile inşa ediliyor. Çukurova Uluslararası Havalimanı Projesi bölgenin sosyo ekonomik gelişimine büyük katkı sağlayacak. Özellikle Adana ve Mersin merkezli Güneydoğu-Akdeniz ve İç Anadolu üçgeninde büyük bir ulaşım ağı olması beklenen Çukurova Havalimanı Ortadoğu-Afrika ve Asya bölgesi için de yeni bir hava sahası ve ekonomik merkez olması hedefleniyor.

8 MİLYON METREKARE ARAZİ KAMULAŞTIRILDI

Mersin ve Adana’nın orta kesiminde Tarsus’un Yenice Beldesi’ne bağlı Kargılı mevkiinde projelendirilen Çukurova Havalimanı’nın ihalesi Devlet Hava Meydanlı İşletmesince yapılıp 26 Ocak 2012’de uygulama sözleşmesi imzalandı, 28 Mayıs 2013’te de düzenlenen törenle temeli atıldı. Proje için yaklaşık 8 milyon metrekare arazi kamulaştırıldı. Tesis 3500x 60 metre pist, 3500×45 metre acil durum pisti, 1000×200 metre apron, 10 bin metrekare kargo terminalinden oluşuyor. Hem iç hem dış hat trafiğine açık olacak havalimanı, konumu itibariyle Adana-Mersin karayolu ile Adana ve Mersin’in şehir merkezlerine yakın olmasına dikkat edildi. Proje kapsamında, pist, ihtiyaç halinde pist olarak da kullanılabilecek paralel taksi yolu, ana pist sonlarında 60 metreye 60 metre emergency pist, emniyet sahaları ve onların sonunda RESA sahaları yer alacak.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika