spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Çin Sivil Astronot Yetiştirecek

Seçtiklerimiz

Çin’in ilk astronotu da olan Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi Müdür Yardımcısı Yang Liwei, yaptığı açıklamada, planlanan uzay istasyonu projesinde görevlendirilmek için seçilecek üçüncü grup taykonotlara sivilleri de dahil edeceklerini söyledi.

Taykonot uzay ve astronot anlamına gelen “taikong” kelimesinden türetilen Çince bir terim.13. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) Ulusal Komitesi oturumları arasında yaptığı açıklamada Yang, yeni taykanotların sanayi sektörlerinden, araştırma enstitülerinden ve üniversitelerden seçilebileceğini söyledi.

ÇHSDK Ulusal Komitesi üyesi Yang; taykanotların tamamının şu anda eski hava kuvvetleri pilotlarından oluştuğunu açıkladı. Çin, 1990’ların sonlarında ilk grup olarak 14 taikonot ve 2010’da da ikinci grup olarak 7 taykanot seçti. Bunlardan 11’i, altı adet uzay uçuşunda uzaya gönderildi.

Yeni taykonotlar pilotların yanında, istasyon projesi için gerekli olan bakım mühendisi ve yük taşıma uzmanlarından da seçilecek. Çin, uzay istasyonunu kurmak ve idame ettirmek için, insanlı uzay görevlerini yılda birden yılda üçe, an azından yılda ikiye, çıkarmayı planlıyor Yang’ın da belirttiği gibi bu da daha fazla taykonata ihtiyaç olacağı anlamına geliyor.

Çin ayrıca uzay istasyonu projesi için çekirdek modül ve yeni bir taşıyıcı roket de geliştiriliyor. Çin, 1992’de insanlı uzay programını başlatmıştı ve 2003 yılında ise Yang’ı Shenzhou-5 uzay aracı ile dünyanın yörüngesine başarıyla gönderilmişti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika