spot_img
spot_imgspot_img
7.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Çin Havayolları Başkanı: Sun Huang-Hsiang

Seçtiklerimiz

İçinde bulunduğumuz dönem, havayolu endüstrisi için oldukça iyi bir dönem, peki ya Çin Havayolları’nın bu dönemdeki durumu nedir?

2015’in ilk çeyreği, 2014’ün ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında çok daha iyi geçti. Yolcu sayısındaki artış sağlıklıydı, ancak bizim için kargo taşımacılığındaki artış daha önemli bir rol oynadı. Genel anlamda, hava kargo pazarı geçtiğimiz yıllardan çok daha güçlüydü. ABD’nin batı yakasındaki liman doluluğu, hava kargo taşımacılığı ihtiyacını daha da artırdı. Elbette petrol fiyatlarındaki üçte bire varan düşüş de bize yardımcı oldu. Bizim için, masraflarımızın %10 oranında azalması demekti bu.

Kar oranlarımıza baktığımızda, performansımızdaki artış açık seçik ortadaydı. Kargo hizmetimizde, ilk çeyrek kâr artışı %15’di, ancak eğer ilave yakıt bedelini çıkartırsanız, %25’e tekabül etmekteydi. Yolcu taşımacılığındaki kâr artışı ise %1.5 oranında oldu, ve yakıt bedelini çıkarınca bu rakam da %7-8 seviyelerine tekabül etmekte.

2015’in ikinci çeyreği de tatmin edici oldu. İleriye dönük bakarsak, yılı iyi kapatacağımızı görebiliyoruz. Yakıt fiyatlarının düşük seviyelerde kalacak gibi, ve yolcu sayısının düşeceğine dair herhangi bir gösterge de yok. Ancak kargo talebinde azalma var. Kapasite artırımlarına karşın, kargo gelirlerinde düşüş olacağını tahmin etmekteyiz.

Kargo işletmesi sizin için ne kadar önemli?

Kargo işletmemiz, gelirimizin %30’unu oluşturuyor. En yüksek olduğu zamanlar bu oran %45’di. Kargo talebindeki artış yavaşlayınca yolcu taşımacılığı işimize önem vermeye başladık. Ancak kargo işletmemiz hala başarımızın önemli bir parçasını oluşturuyor. Bununla birlikte hava kargo taşımacılığının bir değişim sürecinde olduğunun da farkındayız. 21 yük uçağımız var, bunlardan üç tanesi ıskartaya çıkmış durumda. Küresel anlamda, kargo talebi büyürken, ekonominin daha hızlı büyüyen parçaları, hava kargo taşımacılığının onda birinden bile daha düşük fiyata çalışan deniz taşımacılığını tercih ederek bu artış hızını yavaşlattı.

Bu zor bir iş, modernizasyon gerektiriyor. Sürat, hava kargo taşımacılığının kilit satış sebebi, ancak bir malı hava kargo ile bir noktadan bir noktaya taşımak hala 5 ila 6 günü buluyor. Aslında taşıma işi bu sürenin en kısa parçasını oluşturuyor. Uzun süren, kargonun işlenme safhası. Bu süreci hızlandırmak kritik önem taşıyor. Ancak bunu başarabilmek için, bir çok iş ortağı ile senkronize bir çalışma sistemi gerektiriyor. Elektronik hava konşimento ve sonuç olarak elektronik hava navlun teknolojilerine geçmek zor olacak, ancak rekabet avantajımızı korumak için bunları başarmak zorundayız.

Çin topraklarına gelen uçuşlar nasıl?

Tayvan ile Çin arasında 2008 yılından beri direkt uçuşlar var. Yolcu sayısı her sene artıyor, ancak bence Tayvan’dan Çin’e gelen pazarda hala yeterince hizmet veremiyoruz. Dragonair firmasının Pekin’den Şangay’a günlük 10-15 uçuşu ile karşılaştırırsanız bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bizim Taype’den Şangay’a günlük sadece 4 uçuşumuz mevcut. Ana hat pazarında daha fazla kapasiteye ihtiyacımız var.

Aynı zamanda Çin’den farklı destinasyonlara Taype üzerinden yolcu taşıma konusunda sınırlandırılmış durumdayız. Tayvan’dan çıkan yolcular için buna benzer bir sınırlama mevcut değil. Bu sorunun çözümü büyük fırsatlar doğurabilir.

Transfer yolcularını taşıma hakkını elde etseniz bile, Tayvan uzun mesafe için iyi bir pazar mı sizce?

Giden hat ya da gelen hat olsun, uzun mesafe uçuşlar işimizin %10’undan azını teşkil etmekte. Çin Havayolları olarak daha çok yerel pazara yönelmiş durumdayız. Uzun mesafe uçuşlar konusunda, Hong Kong ve Seul bizi gölgelemekte. Ama aslında bu pazarlardan pay alabilecek ideal bir konumdayız. Örnek olarak, Çinli bir yolcuyu ABD’nin batı yakasına ulaştırmak için daha elverişli bir konumdayız.

Bu yumurta ve tavuk problemi. Eğer daha büyük bir hizmet alanımız olsaydı, daha fazla uzun mesafe uçuş yapabilirdik. Ve eğer daha fazla uzun mesafe uçuşu yapabiliyor olsaydık, çok daha büyük bir hizmet alanımız ve yolcu kapasitemiz olurdu. Şu anda, hizmet alanımız görece küçük, işte bu yüzden Çinli transfer yolcular bizim için oldukça önemli.

Merkez havalimanınızın altyapısından memnun musunuz? 

Taype’deki Taoyuan Havalimanında, yılda 40 milyondan fazla yolcuya hizmet veriyoruz, bu rakam, havalimanının tasarlandığı kapasitenin üzerinde. Bazı alanlarda kısıtlamalar olduğu ortada, ancak sabırlı olmak zorundayız. Bazı iyi haberler geliyor. 2020 yılında devreye girmesi ile 3 numaralı terminal, yükü biraz hafifletecektir. 2 nolu terminal ise genişletiliyor. 2025 yılında açılacak üçüncü pist de imkanlarımızı artıracaktır.

Filonuza yeni uçaklar katmanızın sebebi neydi?

Boeing 777’yi filomuza yeni hizmet imkanları yaratmak için kattık. Tayvan’ın ziyaretçilerine sunacağı çok şeyi var, biz de Tayvan’ın hem donanımı hem de üniformaları ile en iyilerini bir araya getirerek yeni bir konsept oluşturma kararı aldık.

Aralık 2014’de Taype – Los Angeles rotasında bu uçağı ve temayı ilk kez kullandık. Bu konsept için ödüller de aldık, ancak en önemli başarı müşterimizin gözündeki değer artışı oldu. Müşterilerimiz bu konsepti sevdi. Kendilerini çalışma odalarında gibi hissettiler. IATA ile birlikte geliştirilen Yeni Dağıtım Olanakları konusunda oldukça heyecanlıyız. Son teknoloji bir ürüne sahibiz ve söz konusu olanaklar bize bu ürünü en esnek biçimde tanıtma imkanını sunacak.

Tigerair’ın bir parçası olan Singapur Havayolları ile işbirliği içindesiniz, ancak bu firma aynı zamanda sizin rakibiniz. Bu şartlar altında bu işbirliği nasıl işliyor?

Bu firma hem dostumuz hem de rakibimiz. Bir rakip firma ile iş yapmakta hiçbir sakınca yok. Rekabet sizin daha fazla çalışmanız için, daha güçlü olabilmeniz için itici bir güç. Bu da bizi daha iyi bir iş ortağı yapar.

Asya-Pasifik bölgesindeki düşük fiyatlı taşıyıcı pazarındaki gelişimi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gelecekte pazardan daha büyük pay elde edecekleri kesin. Uçuş hizmetleri daha özgür bir hal aldıkça, daha fazla düşük fiyatlı taşıyıcı göreceğiz. Japonya ve Tayvan arasındaki uçuşlara ne olduğuna bakın. 2012 yılında haftalık 30 düşük fiyatlı uçuş varken, 2011 yılında hava koridorlarının açılması ile şu anda bu sayı haftada 192’ye çıkmış durumda. Yani büyüme için daha çok imkan var. Düşük fiyatlı uçuşlar, çok iyi bilinen ürünler ve müşteriler tarafından da oldukça rağbet görmekte. Düşük fiyatlı taşıyıcılar pazarda kalıcı olacak, işte bu yüzden biz de kendi düşük fiyatlı taşıyıcımızı oluşturduk.

 

Kendi düşük fiyatlı taşıyıcınızı oluştururken bu tecrübeden neler öğrendiniz?

Çok şey öğrendik. Çok farklı, benzersiz satış noktaları mevcut. Ücretlendirme esnekliği, belki de alınabilecek en büyük ders. Düşük fiyatlı taşıyıcılar fiyatlarını sürekli olarak ve hızlı bir biçimde değiştirirler. Bu esnekliği biz de uygulamaya başladık ve artık pazardaki değişikliklere çok daha hızlı ayak uydurabiliyoruz. Düşük fiyatlı taşıyıcı uygulamalarını araştırılması için de bir çalışma grubu kurduk. Masrafları yönetmekle ilgili öğrenecek çok şey var.

Bölgenizde çok mu fazla SkyTeam üyesi var?

Skyteam’da üç adet Çin menşeli havayolu şirketi var: China Eastern, China Southern, ve Xiamen Havayolları, bir de biz, Çin Havayolları. Ama aslında birbirimize destek olarak çalışıyoruz. Skyteam sayesinde Çin-Tayvan arası uçuş sıklığını %50’nin üzerinde artırdık, dolayısı ile sık uçan yolcularımız için çok daha kullanışlı bir hizmet haline geldi. Ortak yapılan uçuş planları oldukça güçlü olmakta, tüm havayolları için sadece bir ortak sık uçan programı mevcut, yolcularımız, istedikleri havayolunun şeref salonunu kullanma özgürlüğüne sahip.

Çinli işadamları ve işkadınları bizim için önemli bir gelir kaynağı, ve Skyteam bize bu kaynağa ulaşabilmemizde yardımcı oluyor. Korean Air, Vietnam Havayolları, ve Garuda da çok iyi ortaklar, hepsiyle ortak uçuş anlaşmalarımız mevcut. Konunun özü, yolcularımıza seçenekler sunabilmek. Eğer bu seçeneklerin sunulabilmesinde bir payımız olursa, yolcularımız da bize sadık kalırlar.

Bölgedeki uçuş güvenliğinin artırılabilmesi için neler yapılabilir?

İlk Malezya Havayolları kazasında ne olduğunu hala bilmiyoruz, ancak ikincisi resmen akıl almaz bir olaydı. Bu kazalar havayolu şirketine mal edilmemeli. Bölgede olan diğer kazalar da halen araştırılıyor. Ancak bu kazalar bize hiçbir zaman yeterince dikkatli olamayacağımızı da göstermiş oluyor. Çin Havayolları, güvenlik konusunda hep proaktif olmuştur ve standartlarımız hep en üst noktadadır. Mesela Boeing 777 ile ilgili eğitim programımız, yasaların öngördüğünden çok daha sıkıdır. Devletin çıkardığı yasaların her zaman önündeyiz ve Tayvan’da IATA İşletsel Güvenlik Denetimi’ni geçebilen tek havayolu şirketi olduk.

Şirketin başkanı olmanıza rağmen, günlük işlerle bile hep çok ilgilisiniz. Bunun sebebi nedir?

Havayoluna 2008 yılında genel müdür olarak geri döndüm ve 2013 yılında başkan oldum. Kendimi sadece başkan olarak düşünmek benim için zor. Şimdi yeni bir genel müdürümüz var ve ona işlerin nasıl yürüdüğünü göstermem gerekiyor.

Çin Havayolları, hükümet kontrolünde olan bir şirket. Sizce devletler bu endüstride söz sahibi olmalılar mı?

Şirketimizin sahibi Çin Havacılık Geliştirme Kurumu. Hükümet, bu kurumun yönetim kurulu üyelerini atar, dolayısı ile bir ölçüde de olsa hükümet kontrolünde olduğumuz doğru. Ancak yine de işle ilgili kendi kararlarımızı alabiliyoruz.

Havayolu şirketinizin geleceği ile ilgili vizyonunuz nedir?

İlk hedefimiz, güvenlik, hizmet kalitesi ve pazardaki güç bakımından Tayvan’ın en iyi havayolu şirketi olabilmek. Sonra ise dünyanın en iyi havayolu şirketlerinden birisi olmak istiyoruz. Çin-Tayvan ilişkilerindeki gelişmeler de dahil olmak üzere, her fırsattan yararlanmak istiyoruz. Ana hatlarda daha fazla uçuşumuz olursa ve Çin transfer yolcularını taşıyabilirsek, potansiyelimiz oldukça yüksek. Bunlar bize diğer pazarları özgürleştirme imkanı tanıyacaktır. Tayvanlı yolcular 148 ülkeye vizesiz seyahat edebilmekte, dolayısı ile bizim için yurtdışı ağımızı büyütmek oldukça kolay. Eskiden, Tayvanlı yolcuların Çin’e seyahat edebilmeleri için öncelikle bir izin belgesi, sonrasında ise vize almaları gerekirdi. Şimdi ise izin belgesi tek başına yeterli, dolayısı ile ilişkiler gelişiyor.

Mükemmel bir havayolu şirketi başkanı sizce nasıl olur?

Toplamda 45 yıldır havacılık sektöründeyim. Eskiden, durumlar bugünkü kadar hızlı değişmezdi. Her şey kararlıydı ve 10 yıllık bir süreyi bile planlayabilirdiniz. Artık bu çalışma tarzı hiçbir işe yaramaz. Birkaç yıl sonra ne olacağını kestirmek bile zor.

10 yıl önce ABD ile Çin arasındaki ilişkinin bu kadar gelişebileceğini kestirebilir miydiniz? Ya da Körfez havayolu şirketlerinin bu kadar başarılı olabileceğini?

Modern bir havayolu şirketi başkanının rolü, karmaşık olan şeyleri basitleştirmektir. Bu oldukça zor bir iş. Her kararınızın doğru olması ve her şeyi zamanında yapmanız gerekir. Oldukça zorlu bir iş ancak aynı zamanda eğlenceli de. Ben işimden büyük keyif alıyorum.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika