spot_img
spot_imgspot_img
7.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

CIA’ye göre Challenger’ı Rusya düşürdü

Seçtiklerimiz

ABD ve Sovyetler Birliği, Soğuk Savaş dönemi boyunca uzay girişimlerinde, adeta yarış halindeydi. Uzaya ilk insanın gönderilmesi için çabalayan iki ülkeden Sovyetler Birliği’nin galip çıkmış olması, ABD’yi tetiklemiş ve ABD’nin Ay’a ilk insanı göndermesini sağlamıştı.
 
Rekabet içinde geçen bu yıllarda, kafalarda soru işareti bırakan bazı olaylar da yaşanmıştı. Bunlardan biri olan Challenger Uzay Mekiği vakasının sonrasında yazılmış, CIA belgeleri ortaya çıktı.

CHALLANGER, 10. UÇUŞUNDA 8 MÜRETTEBATIYLA İNFİLAK ETTİ


28 Ocak 1986’da, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral’den 10. uçuşunu yapmak üzere uzaya fırlatılan Challenger Uzay Mekiği, uçuşun 73. saniyesinde tüm dünyanın gözleri önünde infilak etmişti. Daha sonra yapılan araştırmalarda, uzay mekiğinin patlama sebebinin yakıt sızıntısı olduğu açıklanmıştı.
 
7 astronotun yanı sıra bir de öğretmenin hayatını kaybettiği trajik kaza, ilk uzay mekiği kazası olarak tarihteki yerini aldı.

REAGAN’A GÖNDERİLEN CIA BELGESİ: SABOTAJ OLABİLİR


Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan’a, "çok gizli" ibaresiyle iletilen ve dönemin CIA Yardımcı Müdürü ABD’li general Daniel O. Graham tarafından kaleme alınmış raporlar, geçmişe ışık tutuyor. Ortaya çıkan CIA belgelerinde, kazanın bir sabotaj olabileceği ifadesi dikkat çekiyor.
 
Graham’ın, feci kaza hakkında Sovyetler Birliği tarafından planlanmış bir sabotaj olabileceği ve bu konunun araştırılması tavsiyesi, olayın basit bir kaza olmadığı ihtimalini güçlendiriyor.

Belgelerde ayrıca dönemin CIA Direktörü William Casey’in, sabotaj ihtimalinin kuvvetli olduğu notu da göze çarpıyor.

DİĞER BAŞARISIZ GÖREVLERDE SABOTAJ ŞÜPHESİ


Daniel O. Graham, Challenger hakkında bildirdiği görüşlerinin yanı sıra Titan 34D, Ariane 3, Nike Orion ve Delta 3914 roketlerinin başarısız görevlerinin de sabotaja kurban gitmiş olabileceğini belirtiyor.
 
CIA’nin başındaki isimler tarafından dillendirilen bu iddialar, hiçbir zaman resmi kanıtlara dayandırılamadı. Fakat ABD ve Sovyetler Birliği’nin arasındaki rekabet ortamına ek olarak ortaya çıkan CIA raporları dikkate alındığında, Sovyetler Birliği’nin böyle bir sabotaj yapmış olma ihtimali yükseliyor. Belki de önümüzdeki günlerde açığa çıkacak başka belgeler, olayın aydınlanmasına sebep olabilir.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika