spot_img
spot_imgspot_img
12.7 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

CEO Yenibertiz: Eurasia Airshow bir ilk olacak

Seçtiklerimiz

Eurasia Airshow Üst Yöneticisi (CEO) Ferhat Yenibertiz, “ILA Berlin Airshow yaklaşık 110 yıldır yapılıyor. Antalya’da düzenleyeceğimiz Eurasia Airshow’un ise ilki olacak.” dedi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sivil Havacılık Topluluğu tarafından düzenlenen 2. Havacılık Zirvesi, üniversitenin konferans salonunda yapıldı.
 
Zirvede konuşan Yenibertiz, 25-29 Nisan tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek Eurasia Airshow hakkında bilgi verdi.

 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük organizasyonlarından birini gerçekleştirmeye hazırlandıklarını belirten Yenibertiz, yurt dışında 600’e yakın görüşme gerçekleştirdiklerini anlattı. Bugün dünyada kendini ispatlamış Airshow’ların en az 100 yıllık geçmişi olduğunun altını çizen Yenibertiz, bu organizasyonların arkasında hep devlet desteği olduğunu vurguladı.
 
Antalya Havalimanındaki etkinliğin, yaklaşık 41 futbol sahası büyüklüğünde, 300 bin metrekare alanda gerçekleştirileceğini ifade eden Yenibertiz, “Yaklaşık 40 bin metrekare kapalı alanımız olacak. 400’e yakın firma, Boeing, Airbus, Bombardier gibi üreticilerden tutun, havalimanı aydınlatma, tesisat üreticilerine kadar çok geniş bir yelpazeye sahip bir katılımcı kitlesi olacak. 100 binin üzerinde profesyonel, 250-300 bin civarında amatör ziyaretçi hedefliyoruz.” diye konuştu.
 
Dünyanın farklı ülkelerinden yeni nesil 50-60 uçağı da etkinliğe getirmeye çalıştıklarını anlatan Yenibertiz, ayrıca 6-7 ülkeden havacılık alanında milli takımların Antalya’ya gelmesi için üst düzey görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

 

İstanbul’da inşaatı süren 3. Havalimanı’nın çok büyük bir yatırım olduğunu ve bu yatırımın bütün ülkelerde kıskançlık yarattığını vurgulayan Yenibertiz, şöyle konuştu:
 
“ILA Berlin Airshow yaklaşık 110 yıldır yapılıyor. Antalya’da düzenleyeceğimiz Eurasia Airshow’un ise ilki olacak. ILA Berlin Almanlar’ın ve normalde yıllardır haziran ayında gerçekleşen organizasyonu, sırf biz 25-29 Nisan’ı anons ettik diye, 25-29 Nisan’a aldılar. Arayıp bu konuyu düzenleyici şirketin başkanıyla görüştüm. Açıkça söyleyemedi ama biz diğer taraflardan bilgi aldık. ‘Peki o zaman siz kaybedeceksiniz.’ dedim. Güçlü çıkışı, desteği gördüler. Havalimanı geliyor, günlük 3 bin 500 uçuştan bahsediyoruz. 350 destinasyondan bahsediyoruz, yıllık 200 milyon yolcudan bahsediyoruz. Bakıldığında bu müthiş bir hadise.”
 
“Yıllık yolcu potansiyeli 200 milyonlara çıkacak”
 
IGA Havalimanı Sistemleri Müdürü Vedat Yıldız, İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’nın yıllık yolcu sayısının 60 milyon, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ise 30 milyon civarında olduğunu kaydetti.
 
İstanbul’daki iki havalimanının yıllık toplam yolcu sayısının 90 milyon olduğunu belirten Yıldız, “Son birkaç senede yaşanan talihsiz olaylar nedeniyle normalde her sene ortalama yüzde 10 artan yolu sayısındaki artış, son iki, üç yıldır yüzde 1-2’ler seviyesine düştü. İki havalimanında bu rakamlar yeni yeni toparlanmaya başladı. Biz yapacağımız yeni havalimanıyla yolcu potansiyelini yıllık 200 milyonlara kadar çıkaracağız.” dedi.
 
Yeni havalimanından 3 saat içinde 133 şehir ve 120 ülkeye ulaşılabildiğini belirten Yıldız, bu havalimanından 50’den fazla başkente ulaşabildiklerinin altını çizdi.
 
İstanbul’un yolcu sayısı ile şu anda Avrupa’da 3. sırada olduğuna değinen Yıldız, “Yeni havalimanı ile bu sıralamayı bir numaraya taşıyarak, Avrupa’daki bir numaralı hat olmak istiyoruz.” dedi. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika