spot_img
spot_imgspot_img
17.8 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Büyük Veri havacılığın kalbine yerleşiyor

Seçtiklerimiz

Büyük Veri, pek çok sektörü etkilediği gibi havacılık sektörünü de olumlu etkiliyor. Hong Kong merkezli Cathay Pacific tarafından başlatılan ve Büyük Veri analizini temel alan bir proje, şirkete ciddi kazanımlar sağladı.

Özellikle yakıt tüketimi alanında elde edilen faydaların yüzde 40’lara ulaşması teknolojinin doğru kullanımının ne kadar etkili olduğunun önemli bir göstergesi olma niteliği taşıyor.

Cathay Pacific CIO’su Joe Locandro, MIT Sloan Management Review‘e verdiği röportajda yaptıkları çalışmanın uzun soluklu olduğuna dikkat çekiyor. Yaklaşık dört yıl süren bir dönemi kapsayan çalışmalarda, şirketin pek çok süreci Büyük Veri temelinde ele alınmış. Locandro, süreçlerin üç temel başlık altında ele alındığını belirtiyor: Operasyonel verimlilik, performans geliştirme ve inovasyon.

Bu kapsamda şirketin portföyünde bulunan uçakların motor performansı uçuş süreleri ve mesafeye göre tek tek ele alınmış. Bu analiz sayesinde yakıt tüketiminde yüzde 40’lara varan tasarrufun yolu açılmış.

Locandro, Büyük Veri analizinin operasyonel verimlilikteki faydasının ise çalışanlar özelinde ortaya çıktığına dikkat çekiyor. 15 bin kadar çalışanları bulunduğunu söyleyen Cathay Pacific CIO’su, çalışanların uçuş dağılımları, çalışma aralıkları gibi konuların bu analizlerle optimum seviyeye taşındığını belirtiyor.

Yolcular hangi koltuğu seçiyor, hangi yemekleri seviyor?

Locandro, Büyük Veri analizinin bir diğer etkisinin ise müşteri memnuniyetinde ortaya çıktığını belirtiyor. Her bir yolcunun ne sıklıkla, hangi güzergahlarda seyahat ettiği analiz edilirken, bu yolculuklarında ne tür filmleri izlemeyi tercih ettikleri, yemek alışkanlıkları gibi ince detaylar dahi analize dahil edilmiş. Bu analizler sayesinde müşterilerine yemek, koltuk seçimi ve diğer servislerde çeşitli avantajlar sunabildiklerini belirten Locandro, elde ettikleri getirinin müşteri deneyiminde dünyanın en iyi havayolu şirketi seçilmeleriyle sonuçlandığının altını çizmeyi ihmal etmiyor. Locandro’nun verdiği bilgilere göre şirket yılda 30 milyon yolcu taşıyor. Büyük Veri analizi için yapılan çalışmalar ve analiz edilen yolcu verisi ise 3-4 yıl için 100 milyonu geçiyor.

Joe Locandro, bu sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesi ve geliştirilmesi için BT departmanında bir inovasyon birimi kurduklarını da sözlerine ekliyor. Bu birim, şirketin arka plandaki bagaj etiketleme sisteminde yenilikçi çözümler geliştirilmesi gibi servislerle hem çalışan hem de müşteri memnuniyetini daha da artırmak için çaba gösteriyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika