spot_img
spot_imgspot_img
18 C
İstanbul
Perşembe, 25 Nisan 2024

Boeing 2. çeyrek sonuçlarını açıkladı

Seçtiklerimiz

Yüzde 0,37 dolarlık GAAP hisse başı kayıp  ve hisse başı 0,44 dolarlık hisse başı esas faaliyet kazancı (GAAP-dışı)*, sıkı  bir uygulama ve yüksek hacimle kısmen dengelenmiş olan daha önce açıklanmış 787  maliyet sınıflandırmasının yenilenmesine (hisse başı 1,28 dolar) ve KC-46 Tanker  programına (hisse başı 0.62 dolar) ilişkin giderlerin yansımasıdır.   

Başkan ve CEO Muilenburg, “Şirketin temel  işletme performansı ticari ve savunma ekipleriyle gücünü sürdürerek güçlü bir  gelir ve işletme faaliyetlerinden gelen nakit akışı sağlamaktadır. Çeyrek  dönemde gelirlerimiz üzerinde etkisi olan icraatlar riskleri azaltmaya ve  gelecek için pozisyonumuzu güçlendirmeye yönelik doğru yönde atılmış etkisi  ileride görülecek adımlardır” dedi. Muilenburg “Güçlü şekilde nakit  yaratabilmemiz ürün inovasyonuna ve halkımıza yatırım yapma ve hisse geri  alımları ve temettülerle hisse sahiplerine ciddi nakit dönüşü sağlama yönünde  süregelen taahhüdümüzü de desteklemektedir” diye konuştu.        

Muilenburg sözlerini şöyle sürdürdü: “Yılın  ikinci yarısına baktığımızda piyasalarda lider konumundaki gerniş ürün  portfolyomuza yönelik genellikle sağlıklı talep temelinde sunulan ürün ve hizmet  programlarımızda güçlü işletme performansı öngörüyoruz. Ticari uçak geliştirme  programımız rayında ilerliyor ve kilit önemdeki KC-46 üretim dönüm noktalarına  ilişkin müşteri onayı için gereken uçuş testini başarıyla tamamladık.”   

“Bütünüyle, ekiplerimiz, büyük ve çeşitli bekleyen iş hacmimizi inşa ederek,  gelecekteki büyümemize yatırım yaparak ve tüm hissedarlarımıza değer artışı  sağlayarak yoğun biçimde üretkenliği ve kaliteyi geliştirmeye  odaklanmışlardır.”

Çeyrek dönemdeki nakit akışı, büyük oranda ticari uçak üretim oranlarını ve  sağlam işletme performansını yansıtarak 3,2 milyar dolar oldu (Tablo 2). Çeyrek  dönem boyunca şirket, 8,5 milyar doları yaklaşık olarak önümüzdeki iki yıl  içinde tamamlanması beklenen halihazırdaki geri alım yetkisi altında bırakarak  2,0 milyar dolara, 15,3 milyon hisse geri aldı. Şirket ayrıca bu çeyrekte, geçen  yılın aynı dönemine oranla hisse başına yaklaşık yüzde 20 artışla toplam 691  milyon dolar temettü dağıttı.    

Nakit ve tahvil yatırımları çeyrek dönemin başlangıcına oranla 8,4 milyar  dolar artışla 9,3 milyar dolara ulaştı. Tahvil ihracı çeyrek dönemin başından  itibaren özellikle yeni ihraç nedeniyle 11,0 milyar dolar oldu.

Çeyrek dönem sonu itibariyle toplam bekleyen iş miktarı çeyrek dönem  başındaki 480 milyar dolardan, çeyrek dönem için 17 milyar dolarlık net sipariş  de dahil olmak üzere, 472 milyar dolara düştü.  

Segment Sonuçları

Ticari Uçaklar

Ticari Uçaklar ikinci çeyrek gelirleri yüzde 3 artarak daha yüksek hacim ve  karışımla 17.5 milyar dolara ulaştı (Tablo 4). İkinci çeyrek işletme marjı, 787  programında daha önce açıklanmış Ar-Ge sınıflandırmasının 1,235 milyon dolar  olarak güncellenmesi, 747 programının 1,188 milyon dolarlık ön vergilendirilmesi  ve KC-46 Tanker programının 354 milyon dolarlık ön vergilendirilmesi nedeniyle  eksi yüzde 5,6 oldu. Sonuçlar aynı zamanda daha iyi planlanmış bir Ar-Ge  çalışmasını ve daha sağlam bir uygulamayı da yansıtmaktadır. İkinci çeyrek  işletme marjı, yeniden sınıflandırma ve giderler (GAAP-dışı)* hariç %10,3’tür.      

Çeyrek dönemde, 787 programı ayda 12 teslimat oranına ulaşmıştır ve şirket  Everett’de yeni 777X Kompozit Kanat Merkezi’ni açmıştır. 737 programı ilk iki  737 MAX uçağını görücüye çıkarmış ve çeyrek dönemde Vietjet’den 100 adet 737 MAX  200 siparişi de dahil olmak üzere, lansmandan bu yana 3.200 adet 737 MAX  siparişi almıştır. 737 MAX geliştirme programı düzgün bir şekilde ilerlemekte ve  hizmete giriş tarihi hızlandırılmaktadır.           

Ticari Uçaklar çeyrek dönemde net 152 sipariş almıştır. Bekleyen iş hacmi 417  milyar dolar değerindeki yaklaşık 5.700 uçakla gücünü sürdürmektedir.   

Savunma, Uzay ve Güvenlik

Savunma, Uzay ve Güvenlik’in ikinci çeyrek gelirleri 7,2 milyar dolar oldu.  İkinci çeyrek işletme marjı, Boeing Askeri Uçak’ta kayıtlı KC-46 Tanker  programının daha önce açıklanmış olan 219 milyon dolar tutarındaki ön  vergilendirmesi nedeniyle yüzde 8,3 oldu.

Boeing Askeri Uçak (BMA) ikinci çeyrek gelirleri, daha az planlanan C-17 ve  Chinook teslimatlarıyla 3,0 milyar dolar oldu. İşletme marjı, KC-46 Tanker  gideri nedeniyle yüzde 5,9 oldu. Çeyrek dönem boyunca BMA 24 Apache ve 12  Chinook helikopter için sözleşme imzaladı.     

Network ve Uzay Sistemleri (N&SS) ikinci dönem gelirleri 1,8 milyar dolar  oldu. İşletme marjı performans ve United Launch Alliance fırlatmalarındaki  performans ve zamanlama sayesinde yüzde 8,5 oldu.   

Küresel Hizmetler & Destek (GS&S) ikinci çeyrek geliri, Uçak  Modernizasyonu & İdamesi’ndeki yüksek hacim sayesinde 2,4 milyar dolara  yükseldi. İşletme marjı geniş oranda sözleşme bileşimini yansıtarak yüzde 11.1  oldu.     

Savunma, Uzay ve Güvenlik’te bekleyen iş hacmi, yüzde 37’si uluslararası  müşterilerden olmak üzere 55 milyar dolar oldu.  

Görünüm

Şirketin güncellenmiş 2016 finans ve  teslimat rehberi 787 Ar-Ge yeniden sınıflandırmasının, 747 ve Tanker  giderlerinin, sağlam performansın ve vergi indirimlerinin etkisini  yansıtmaktadır.   

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika