spot_img
spot_imgspot_img
12.7 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

‘Bizim kitapta korku yazmaz’

Seçtiklerimiz

F-16 Eğitim Filosu Öncel’in Filo Komutanı Yarbay Hamdi Bozkurt, “Savaşmaktan korkan savaş pilotu olamaz. Bizde korku yok” dedi
 
Dünyanın en güçlü orduları arasında yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük kozlarından biri sahip olduğu hava gücüdür. Kara ve Deniz’de gelişmiş silah sistemlerine sahip olan TSK’nın havadaki gururu ülkeyi dış dehditlere karşı koruyan F16’lar… Savaşan şahinler olarak da adlandırılan F-16’lara komuta eden Türk savaş pilotlarının eğitildiği 4. Ana Jet Üs Komutanlığı bünyesinde, 141. Av Önleme Filosu Kurt, 142. Av-Bombardıman Filosu Ceylan ve 143. F-16 Eğitim Filosu Öncel bulunuyor.
 
 
SURİYE SINIRINDA KEŞİF UÇUŞU: F-16 pilotları, terör örgütü PKK’ya yönelik sınır ötesi operasyonlar ile uçak krizinin ardından değişen angajman kuralları çerçevesinde Suriye sınırında hava savunma nöbeti tutup, devriye uçuşu yapıyor. Türk savaş uçakları, Suriye sınırında belirli aralıklarla devriye uçuşu gerçekleştiriyor. 24 saat esasına göre ise Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde savaş pilotları tarafından hava savunma nöbeti tutuluyor.

Uçuş nöbetini tutan uçaklar, 2-15 dakika içerisinde bütün hazırlıklarını yapmış şekilde havalanabiliyor. Acil önleme uçuşlarında, F-16’lar teknik olarak hazır tutuluyor. Gerekli mühimmatlar, yakıt gibi tüm hazırlıkları yapılmış şekilde hazır bekletilen uçaklar, “kalk” emriyle birlikte uçuşa geçiyorlar. Bu uçuşlarda en az iki F-16 uçağı scramble kolu oluşturuyor. Ardından da tehdit oluşturan hava unsurlarına önleme yapıyor.

 
 
Öncel Filo Komutanı Hava Pilot Kurmay Yarbay Hamdi Bozkurt, verilen görevi önce zihinsel olarak hayali uçuş olarak gerçekleştirdiklerini söyleyerek, vur emri mekanizmasıyla ilgili, “Komuta kontrol unsurları bir tehdit algılamasında pilota, ‘Kalk, şuraya git, şu görevi yap’ der. Pilot zaten hazır bekler. Bu noktadan sonra pilot, tehdit algısına göre kendisine verilen sürede direktifle birlikte harekete geçer. Bu sınır ihlali olur, atılmış bir füze olur, adam kaçırma olur her şey olabilir. Önemli olan olaya gösterilecek reaksiyonun aciliyetidir. Verilen görev neyse icra edilir, pilot daha sonra geri üsse döner” dedi.
 
Savaştan korkan asla F16 pilotu olamaz
 
ERKEN YAŞTAN İTİBAREN EĞİTİM ŞART: Savaş pilotu olmak isteyen gençlerin erken yaşlardan itibaren düzenli bir çalışma temposu, spor yapmayı ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmeleri gerekiyor. Erken uyuyoruz, yediklerimize, içtiklerimize dikkat ediyoruz. Daha dikkatli yaşamak zorunda olan insanlarız.
 
 
YÜZDE YÜZ PERFORMANS: Sabah uykulu kalkıp, rejim yapalım uçalım diye bir şey yok. Performansın yüzde 100’ü var, hiçbir zaman yüzde 50-60 performans olmaz. F-16 uçağı şu anki eğitim seviyemiz ve uçtuğumuz görevler itibariyle insan fizyolojisini altedebilecek bir uçak. Uçağı binerken o an kalkıp, “görevimi en iyi şekilde yapıyım” düşüncesi var. Bir gün bulutların içinde uçarken sağa bakıyoruz “bulutlar çok güzel” diyebiliyoruz sonra devam ediyoruz. Bizim kitapta kesinlikle korku yazmaz. Bir anlık dahi gevşeme olmaz bizde. Ne olursa olsun aklınızın köşesinde mutlaka göreviniz var. O kafanızın bir kenarında bu sürekli işliyor.

 

 
YILLIK 20-25 SAVAŞ PİLOTU YETİŞİYOR: Dünyanın en iyi pilotları bizdedir. Biz eğitim sürecinde yüzde yüzü verip, yüzde yüzü istiyoruz. Pilotlarımızın uçuşa olan motivasyonu çok yüksek. Yıllık, 20-25 savaş pilotu yetiştiriyoruz. Ama bu yıllara göre değişiyor. Son dönemde 4 kadın savaş pilotuna burada eğitim verdik.
 
Savaş pilotu nasıl yetişiyor?
 
TSK’da savaş pilotu olarak kıt’alara tayin olmak için en son 143. Öncel Filo Komutanlığı’nda 9 ay süren zorlu bir eğitimden geçilmesi gerekiyor. Filoda, Türk savaş pilotlarına, son dönemde Suriye hava unsurlarına karşı devreye sokulan hakiki alarm (scramble), devriye uçuşu ve hava savunma nöbetinin incelikleri ile Yunanistan’la Ege’de girilen “it dalaşı” eğitimleri de veriliyor. Öncel Filo Komutanı Hava Pilot Kurmay Hamdi Bozkurt, Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Murat Yavuz ve Hava Pilot Yüzbaşı Muzaffer Özer, VATAN’ın sorularını yanıtladı:
 
ZORLU BİR SÜREÇ: Bir savaş pilotu, yetiştirilme sürecinde birçok safhadan geçer. Ortaokuldan sonra Hava Lisesi’ne ya da liseden sonra Hava Harp Okulu’na giriş sınavını başarıyla geçen adaylar, fiziki yeterlilik, sağlık ve psikomotor testlerini geçtikten sonra okula alınırlar. 4 yıl süren ve 4 mühendislik dalında lisans seviyesinde eğitim verilen Hava Harp Okulu’ndan mezun olan Harbiyelilerden, detaylı uçucu sağlık muayenelerini geçenler, pilotaj eğitimi için 2. Ana Jet Üs Komutanlığı Çiğli/İzmir’e gönderilir.

Burada yaklaşık 18 ay boyunca 3 farklı uçak tipinde eğitim gören adaylar arasından mezun olarak F-16 uçağında uçacak olanlar, Harbe Hazırlığı Geçiş Eğitimi almak üzere 3. Ana Jet Üs Komutanlığı Konya’ya gelirler. Burada F-5 savaş uçaklarında 9 aylık uçuş eğitiminin sonucunda başarılı olanlar tam harbe hazırlık eğitimini almak üzere 143. Öncel Filo Komutanlığı Ankara’ya atanırlar. F-4 uçaklarında uçacak pilotlar ise İzmir’den sonra 1. Ana Jet Üs Komutanlığı Eskişehir’e atanır ve burada tam harbe hazırlık eğitimi alarak kıt’alara tayin olurlar.

 
9 AYLIK HARP EĞİTİMİ: Harbe hazırlık eğitimi ortalama 9 ay sürüyor. Bunun yaklaşık 2-3 ayı yer dersleri, 6-7 ayı ise uçuşlardan oluşuyor. Harbe hazırlık eğitiminde genel anlamda uçak sistemleri, silah sistemleri, hedef analizi, taarruz planlama, temel av manevraları konularında dersler veriliyor.
 
217 adet F16 var!
 
Savaşan şahinler olarak bilinen F16’lar TSK’nın en büyük kozlarından biri olarak kabul ediliyor.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika