spot_img
spot_imgspot_img
14.5 C
İstanbul
Perşembe, 25 Nisan 2024

Bakan Yılmaz, Milli Savunma’nın önceliğini açıkladı

Seçtiklerimiz

Bakan Yılmaz, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nda ilde savunma sanayi konusunda yapılacak bazı çalışmaların protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Sivas’ın hem coğrafi, hem de kültürel olarak merkez olduğunu belirtti. Merkez güçlü olursa diğer yanların ve taşranın da güçlü olacağını ifade eden Yılmaz, ”Bu bakımdan bu merkezi güçlü kılmak lazım. Ankara da merkez olduğu düşünüldüğünden Başkent ilan edilmiştir. O bakımdan Türkiye’nin merkezini güçlü tutmak lazım. Türkiye’nin bu merkezlerinden hem coğrafya, hem kültürel merkezi Sivas’tır” diye konuştu.

Yılmaz, savunma sanayiyle ilgili geçen eylül ayında bir ekibin Sivas, Tokat ve Yozgat’ta bir dizi incelemede bulunduklarını hatırlatarak, bu çalışmanın ilk sonucunun alındığını söyledi.

Gökçeler Makine ile Alp Havacılık, TAI, Aselsan ve Anadolu Tıp Teknolojileri ile Cumhuriyet Üniversitesi Nano Teknoloji Merkezi ve Aselsan arasında protokol imzalanacağını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

”Bizim amacımız, tabii Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin de amacı savunma sanayimizi kendi ürünlerimizle karşılamak. Biz hep şunu söyledik. İyi günde çok yerden çok şey alırsın. Ancak zor günde ihtiyacın olduğu hiçbir şey size verilmez. Verilen şeyi kullandırmaya izin vermezler. O bakımdan savunmada kendi kendimize yeterli olabilmek ana gayemiz. Yeterli miyiz? İşte gemi yapımında yüzde 65-70’e çıktık. Yüzde 33 eksiğimiz var. Toplam genele baktığımızda yüzde 50-55 civarında bir rakam. Daha yüzde 45 gitmemiz gereken yol var. Ticaret ve Sanayi Odası başkanımız da söyledi. Dedi ki, ‘en uzun yolculuklar bile bir adımla başlar, küçük adımlarla.’ İnşallah bu adımları attıkça siz mesafe aldığınızı görürsünüz. Mesafe aldıkça umudunuz artar, umudunuz arttıkça şevkiniz artar, şevkiniz arttıkça üretiminiz artar.”

Bu yapılan çalışmanın bir adım olduğuna işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:

”Bu deniz yıldızı örneğini verirler. Kumsalda sürüsüyle vardır. Milyonlarca hepsi kumsala vurmuştur. Birisi bunlardan atar, ya zaten milyonlarcası var. Neyi değiştireceksin ki, hepsini kurtarabilmek mümkün değil, hepsini değil ama bu attıklarım için bir anlam ifade ediyor bu yaptığım der. Muhakkak bu yapılanlar Sivas için çok şey ifade etmese dahi bir kar topu etkisi yaratırsa, çünkü herkes ufak zamanda başlamıştır, ilk adımla başlamıştır, İnşallah hep Sivas için de çok hayırlı bir şeye vesile olur. Ama 20 yıl sonra bu başlangıçların nereye gideceğini kimse bilemez. Ancak biz iyi olur diye düşünüyoruz.”

-”Silahlı Kuvvetlerimiz Türk üreticisine güveniyor”-

Sadece savunma sanayinde 40 bin kişinin çalıştığına dikkati çekerek, bir ana yükleniciye verilen işin bir bölümünün de mutlaka alt yüklenicilere aktarılması yükümlülüğü olduğunu belirten Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

”Yani kuş alayıyla uçsun. İşte bu sanayi sadece sizde kalmasın, yayılsın diye. Dünyada hiçbir uçak, kaç bin parçası var. Bir uçağın içinde 100 bin parça var. Ama 100 bin parçanın hiç birisi de birinden yüz binine kadar bir fabrikada yapılmaz. İşte gördüğünüz gibi Boeing’in ki buradan gider, bir parçası belki Vietnam’da yapılır, bir parçası Meksika’da yapılır, bir parçası Amerika’nın içerisinde yapılır. Ama hepsi aynı kalite standardında bir seviyeye gelir, bir yerde uçak çıkar.”

Ar-Ge’de de nitelikli insan kalitesine ulaşarak, teknolojiye uzman, yan sanayi ile sağlıklı işleyen bir tedarik zinciri ile beslenen etkin bir savunma sanayiyi amaçladıklarını kaydeden Yılmaz, ”Üniversitemize de bu arada görev düşüyor, biz yerleşmeyi istiyoruz. Silahlı Kuvvetlerimiz Türk üreticisine güveniyor ve Türkiye’deki üretici de ‘kaliteli ve rekabetçi verimlilik’ dedi. Rekabetçi bir üretimi yakalaması lazım. Dolayısıyla bütün bu niyetler bir araya geldiğinde Türkiye için de çok daha hayırlı sonuçlara ulaşır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TAI) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ile Gökçeler Makine Genel Müdürü Ahmet Gökçeler arasında havacılık takım, kalıp, imalat fikstürü, Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata ve Ahmet Gökçeler arasında ise uçak parçası üretmek için protokol imzalandı.

Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kahramangil ile Anadolu Tıp Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ile Kahramangil arasında da savunma sanayiyle ilgili yapılacak çalışmalar hakkında protokole imza atıldı.

Plaket töreninin ardından Yılmaz, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği ile 4 Eylül Kültür ve Dayanışma Derneği’nin sertifika törenlerine katılarak, kursiyerlere sertifikalarını verdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika