spot_img
spot_imgspot_img
11.1 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

BAE ve ABD uzaya birlikte çıkacak

Seçtiklerimiz

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), iki ülkenin Mars’a yolculuk da dahil olmak üzere, uzay ve havacılık araştırmaları konusunda işbirliği yapmasına olanak sağlayan bir anlaşma imzalandığını açıkladı.
 
NASA’nın websitesinde yapılan açıklamada, Abu Dhabi’de buluşan yetkililerin iş birliği yapmayı dört gözle beklediği belirtilirken bu anlaşmanın sadece iki ülke arasındaki ilişkiyi güçlendirmekle kalmayıp uzay çalışmaları alanında da katkı sağlayacağına değinildi.
 
NASA yöneticisi Charles Bolden “NASA Mars’a gitme konusunda kararlı adımlar atıyor. Bu adımlara özel sektör ve pek çok ülke ile yapılan partnerlik anlaşmaları da dahil. BAE Uzay Ajansı (UAESA) ile gerçekleştirdiğimiz bu yeni anlaşmanın, yolculuğumuzda ilerlememize katkıda bulunacağına eminim” şeklinde konuştu.
 
İki ülke ayrıca eğitim ve destek programlarında da işbirliği yapılacağını açıkladı.
 
Hedef Mars’a ulaşmak
 
Her iki ülkenin de uzay ajansları bir şekilde Mars’a ulaşma planları yapıyor. BAE Uzay Ajansı’nın 2021’de Mars’a insansız uzay aracı gönderme planı bulunuyor. Bu plan, 1971’de bağımsızlığına kavuşan ülkenin 50’nci yıl dönümüne denk geliyor. Eğer başarılı olunursa BAE bir uzay görevini başarı ile gerçekleştiren ilk Arap ülkesi olacak .
 
Mars’a robotlar göndererek işe başlayan NASA 2030’lu yıllarda kızıl gezegene ilk insanları göndermeyi amaçlıyor.
 
BAE Uzay Ajansı Yöneticisi Khalifa Al Romaithi “UAESA için iş birliğinin önemli olmasının sebebi, uluslararası partnerler ile birlikte çalışmanın, Birleşik Arap Emirlikleri’nde uzay teknolojilerini ve uzay sektörünü geliştirmenin en iyi yolunun bu olduğuna inanmamızdır.” diye konuştu.
 
Başkan adaylarının uzay planı yok
 
Bolden’ın, NASA’nın ivme kaybettiğini düşündüğü ve uluslararası ortaklık anlaşmaları ile ilgilendiği daha önceden ifade edilmişti. ABD’de gerçekleşecek olan başkanlık seçimine katılan adayların herhangi birisinin NASA’nın geleceği ile ilgili somut cevaplarının olmaması, NASA’nın başka anlaşmalar ile uzay keşfine devam etmeyi amaçlamasına sebep oldu.
 
Bolden açıklamasında “Gidip kimsenin kapısını çalmış değiliz. İnsanlar bizi çağırdığı için gidiyoruz.” diyerek iş birliği davetinin BAE’den geldiğinin altını çizdi.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika