spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

BAE’nin Havayolu Şirketleri, Şeyh Zayed’i Andı

Seçtiklerimiz

Emirates, Etihad, Air Arabia ve flydubai’nin dört ticari uçağı ve yedi Al Fursan jeti 47. Ulusal Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Günü’nde ilk defa bir araya geldi ve unutulmaz bir gösteriye imza attılar. Nefes kesici ‘Zayed Yılı’ hava gösterisi, BAE havacılık tarihine geçti

 
Emirates, Etihad, flydubai, Air Arabia ve Al Fursan, 47. Ulusal BAE Günü’nü ve BAE’nin merhum kurucusu olan Ekselans Şeyh Zayed’in anısını ve değerlerini kutlamak üzere göklerde bir araya geldi.
 
BAE’nin merhum kurucu babası yaşamını ve liderlik özelliklerini, ulusun birliğini sağlamak ve daha iyi bir ortak geleceği olmasına adamıştı. Düzenlenen bu uçuş da dört havayolu şirketinin, havacılığa yönelik, BAE başarı öyküsünü hem ulusa hem de dünyaya sergilediği, büyük bir gösteri haline geldi.

Dünyada bir ilk ve BAE sivil havacılık tarihinde bir dönüm noktası olan gösteri uçuşunda, bir flydubai Boeing 737 MAX 8 (Zayed 1), bir Air Arabia Airbus A320 (Zayed 2), bir Etihad Airways Airbus A380 (Zayed 3) ve bir Emirates Airline Airbus A380 (Zayed 4) ile birlikte, BAE Hava Kuvvetleri’nden, yedi adet Al Fursan hava akrobasisi gösteri uçağı olmak üzere 11 hava taşıtı yer aldı.

Uçuş düzenindeki tüm ticari uçaklara, ‘Zayed Yılı’ çıkartmaları yapıştırdı. Ayrıca, bu gösteri ile kol düzeni halinde uçan uçak tipleri, eşsiz bir kombinasyonla, ilk kez bir araya gelmiş oldu.

 

Uçaklar, flydubai’den Kaptan Adrian Smith, Air Arabia’dan Kaptan Nadhem Al Hamad, Etihad Airways’ten Kaptan Richard Dyson ve Emirates Airline’dan Kaptan Abbas Shaban tarafından, gururla uçuruldu. Al Fursan ekibine ise, Yarbay Nasser Al Obaidli komuta etti.
 
Düzen ve uçuş güzergahı
 
Koreografisi özenle hazırlanmış olan ‘merdiven basamağı’ düzenindeki hava uçuşları, Dubai World Central Al Maktoum Uluslararası Havaalanı’ndan başladı. Tüm uçaklar, 2,000 fit ila 5,000 fit yükseklikleri arasında, 1,000 fit dikey aralıklarla tespit mevzilerini oluşturduklarında, uçuş düzenine geçilmiş oldu. Ras Al Khaimah göklerinde, uçaklardan her biri, hızlarını ayarlayarak, birbirini izleyebilecekleri düzene geçmek üzere manevralar yaptı. Ardından, aralarındaki dikey aralık 300 fite düşene kadar alçaldılar.
 
Zayed Yılı’ gösteri uçuşunda ilk uçan kuruluş 210 mil hız ve 1,000 fit yükseklikte uçan flydubai oldu ve hemen ardından, 1,300 fit yükseklikte ve kol düzeni halinde, Air Arabia takip etti. Onları, 1,600 fit yükseklikte uçan, çift katlı Etihad Airbus A380 ve onu da 1,900 fit yükseklikte, Emirates Airbus A380 izleyerek, ok şeklinde uçuş düzeni almış olan ve BAE bayrağı renklerindeki, kendi imza aerodinamik duman izlerini bırakacak olan Al Fursan jetlerine yer açmış oldular.
 
Büyüleyici bir uçuş düzeni almış olan ve BAE kıyıları boyunca, Ras Al Khaimah’tan başlayarak, Um Al Quwain ve Ajman’ı ve Sharjah Corniche, Dubai’s Palm ve World Islands ve arka planda kalan Burj Khalifa gibi kentsel simgeleri geçerek ve nihayet, tüm uçakların inmek üzere ayrılarak, kendi havaalanlarına devam edeceği Abu Dhabi Corniche ve Şeyh Zayed Camisi’ne ulaşan BAE uçakları, uçuşlarını, etkileyici bir şekilde gerçekleştirmiş oldu.
 
Emirates Havayolu & Grup Başkanı ve Baş İdarecisi ve flydubai Başkanı Ekselans Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum konuya dair yaptığı açıklamada: “Ekselans Şeyh Zayed, gerçek bir öncü ve zamanımızın en ilham verici liderlerinden birisiydi. Ulusal BAE gününde, kendisinin mirasını, bu denli büyüleyici bir hava gösterisi ile anmak uygun oldu.

Bu çığır açan girişim, birlik ve ortak vizyon sahibi olmanın, sıra dışı sonuçları nasıl elde edebileceğini gözler önüne seriyor. Her havayolu şirketinin tüm ekipleri, BAE Genel Sivil Havacılık Kurumu ve BAE sivil havacılığı tarihinde, sıra dışı bir etkinlik olarak yer alacak olan, eşsiz gösteri uçuşunu planlamak ve gerçekleştirmek üzere bir araya gelen tüm kuruluşlarla büyük gurur duyuyorum” dedi.

 
Etihad Havacılık Grup Başkanı Ekselans Mohamed Mubarak Fadhel Al Mazrouei ise “BAE havayolu şirketlerinin gerçekleştirdiği, tarihi uçuş gösterisi, ülkemizin havacılık sektörünün ortak gücünü ve büyük kabiliyetlerini kanıtlamaktadır. 50 yıla yakın bir süre önce oluşturulan, BAE havacılık sektörünün sahip olduğu güçlü temeller, bu nefes kesici gösterinin gerçekleştirilmesine imkân tanıdı ve gelecek yıllarda da bu tip etkinliklerin gerçekleşmesini dört gözle bekliyoruz.

Dört şirket, BAE’deki merkezimizden, dünyanın her köşesindeki 500 destinasyona, yılda 100 milyon yolcu taşıyarak, insanları birbirine kavuşturuyor. BAE, Batı ve Doğu arasındaki uluslararası ticareti kolaylaştıran, dünyada başı çeken bir merkezdir. Etihad Aviation Group, büyük BAE hava taşıma şirketleri ailesinin bir üyesi olduğu ve BAE ekonomisi ile birlikte, dünyadaki ekonomilere katkı sağladığı için gurur duyuyor” dedi.

 
Air Arabia Grup İcra Kurulu Başkanı Adel Al Ali: “


Air Arabia Grup İcra Kurulu Başkanı Adel Al Ali: “Bu, ‘Zayed Yılı’na’ adanmış ve aynı zamanda Ulusal BAE Günü’nün kutlandığı, kayda değer uçuş gösterisinin bir parçası olmak, bizi çok onurlandırıyor.Bu benzersiz uçuş düzeni gösterisi, BAE’nin birlik, liderlik ve geleceğe yönelik vizyonunu ortaya koyuyor.

Tüm havayolu şirketlerine, Al Fursan’a ve BAE Sivil Havacılık Kurumu’na, artık BAE’nin havacılıktaki öncü olarak sürdürdüğü yolculuğunun bir parçası haline gelecek olan bu denli başarılı ve türünün ilk örneği olan bir uçuş gösterisinin gerçekleştirilmesinde, birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Genel Sivil Havacılık Kurumu (GCAA) Genel Direktörü Ekselans Saif Mohammed Al Suwaidi: “Bu tarihi uçuş g gösterisinde, GCAA, iletişim ve koordinasyonun, tüm ilgili makamlar ve hissedarlar arasında, uçuş detaylarının oluşturulmasını ve uçulan rotada, tüm varış ve kalkış yollarının engellenmemesini, böylece, havaalanı operasyonlarının, kesintisiz olarak yerine getirilmesini temin edecek şekilde gerçekleştirilmesini sağladı.

Gösteri uçuşu, sürekli olarak, Hava Trafik Kontrol idaresi tarafından kontrol altında tutuldu, bir gözetleme radarı tarafından izlendi ve iletişimleri, herhangi bir danışma ya da talimat amaçlı olarak, çift yönlü telsiz ile sağlandı. Ayrıca, GCAA, rota belirleme, ayrılma, asgari hava koşulları, uçak kısıtlaması ve testleri de içeren, fazladan gereklerin de yerine getirilmesini mecbur kılarak, her taşın altına bakılmış olmasını sağladı”dedi.

 
Hassaslık planlaması ve koordinasyon
 
Kusursuz bir şekilde yerine getirilen uçuş gösterisi, normal bir görevlendirme gibi görünse de söz konusu misyon, uçuş düzenindeki karmaşıklık ve katılan hava taşıtlarının sayısının yüksekliği nedeni ile beş aydan fazla bir süredir planlanıyordu. Odak noktası öncelikle uçuş güvenliği olan, titiz teknik planlama ve koordinasyonda, dört havayolu şirketinin her biri ve birçok düzenleyici hissedar yer aldı.
 
Gösteri uçuşunun başarısının arkasında, her bir havayolu şirketinin pilotları ve uçuş operasyon müdürleri, BAE Genel Sivil Havacılık Kurumu (GCAA), UAE Savunma Bakanlığı, hava trafik kontrol çalışanları, Abu Dhabi Ulaştırma Bakanlığı ve diğer BAE Sivil Havacılık Kurumları gibi hissedarlar bulunuyordu.
 
Tüm hissedarlar; hava trafiği, fazla uçuş yapılan bölgeler, rota planlama, görüş ve potansiyel rüzgâr ve hava koşullarını hesaba katarak, uçuş düzenine yönelik, uygun alanları belirlemek üzere, bir arada çalışmalar gerçekleştirdi. Uçuş düzeni rotası, baştan başa, GCAA kontrolü altındaki Geçici Kısıtlanmış Alan içerisindeki, herhangi bir trafik akışına karşı korunmaya alındı.

Her bir havayolu şirketinin, uçuş düzeni içerisindeki konumunun belirlenmesi için toplantılar gerçekleştirildi ve her uçağın, güvenli bir şekilde, planlanan konumlarını almaları için, hassas görsel referans noktaları belirlendi. Ayrıca, tüm pilotlar, sıkı uçuş simülasyonu uygulamalarına tabi tutuldular.

 
8 Kasım 2018 tarihinde, Al Fursan hava gösteri ekibi ile birlikte, uçuş düzeni pozisyonlarının, doğru bir şekilde işlemesini sağlamak üzere, deneme uçuşları gerçekleştirildi. ‘Zayed Yılı’ uçuş düzeni deneme uçuşlarında, uçuş düzeninin her bir detayının filme alınması için, iki helikopter ve Letonyalı Baltic Bees hava gösteri ekibinin Aero L-39 Albatross takip uçağı da yer aldı.
 
“Zayed Yılı,” BAE üzerinde kalıcı bir etki yaratmış olan Ekselans Şeyh Zayed’in anısına düzenlendi. İlham verici lider, zenginlik, kararlılık ve hoşgörüye dayalı bir vizyon yaratmıştı, bunlar BAE kültüründe ve tüm BAE havacılık organizasyonlarında, büyük ölçüde yer etmiş niteliklerdir.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika