spot_img
spot_imgspot_img
20.3 C
İstanbul
Perşembe, 25 Nisan 2024

Ay Tutulması dün gerçekleşti

Seçtiklerimiz

Ay tutulması izle, Ay tutulması video, Ay tutulması 2011 ve detayları burada! Ay tutulması 15 Haziran akşamı gerçekleşti. Tüm dünya, 15 Haziran akşamı çok nadir yaşanan bir olaya tanık oldu. Ay tutulması 1 saat 40 dakika sürecek. Ay tutulması 15 Haziran akşamı gerçekleşecek. Bu tarihte gerçekleşecek olan Ay tutulması, normallerinden farklı olarak çok daha uzun sürecek.

Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi, 1 saat 40 dakika sürecek (Beyaz Gazete) ay tutulması için düzenleyeceği özel etkinliğinde, meraklılarına gökyüzünü teleskoplarla izlettiriyor.Yaşanan yılın ilk Ay Tutulması için düzenlenen özel etkinlik saat 20.00’de başladı

Bu kadar uzun süreli bir ay tutulması, en son 2000 yılı Temmuz ayında gerçekleşti.

Etkinlik programında, uzmanlar eşliğinde çıplak gözle gökyüzü gözlemi, takımyıldızların mitolojik hikayeleri ile birlikte anlatımı ve teleskoplarla Ay ve halkalı gezegen Satürn’ün gözlemi de yer alıyor. Gözlemevi Müzesi de etkinlik boyunca açık kalacak.

Ankara Üniversitesi Gözlemevi, yıl boyunca her Ay halk günü etkinlikleri ve özel gök olayları etkinlikleri ile kapılarını gökyüzü meraklılarına açmaya devam edecek.

Bu yılın hesaplarına göre, Tutulma sırasında Ay’ın konumları şöyle olacak:

saat 20.24 Ay’ın dünyanın yarı gölge konisi içine girmesi

saat 21.22 Parçalı Tutulma başlangıcı

saat 22.22 Tam Tutulma başlangıcı

saat 23.12 Tam Tutulma ortası

saat 00.02 Tam Tutulma sona ermesi

saat 01.02 Parçalı Tutulmasının sona ermesi

saat 02.00 Ay’ın Dünyanın yarı gölge konisinden çıkışı

ÇÖMÜ’DE HALK GÜNÜ

Yılın ilk ay tutulması dolayısıyla, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne (ÇOMÜ) bağlı Ulupınar Gözlemevi’nde "Halk Günü" düzenleniyor.

NASIL GERÇEKLEŞİYOR

Tam Ay tutulması, Dünya’nın Güneş ışınlarının erişmesini engellediği bölgeye Ay’ın girmesi sonucu oluşuyor. Ay, karanlık bölgede ilerledikçe, rengi gümüşten turuncuya ve sonrasında kırmızıya dönüyor.

Bu süreçte, sadece kırmızı Güneş ışınlarının Ay’a ulaşabilmesi nedeniyle, Ay ürkütücü ve bir o kadar etkileyici bir görünüm kazanıyor.

Ancak Ay’ın siluetinin nasıl olacağını kestirmek zor. Bunun nedeni, tam Ay tutulması esnasında atmosferde ne kadar toz veya bulut olacağının bilinmemesi.

BİR SONRAKİ TUTULMA ARALIKTA

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Ay tutulması uzmanı Fred Espenak, (Beyaz Gazete) “Ay’ın Dünya’nın gölgesinin merkezine çok yakın geçeceğini, tutulmanın da bu yüzden uzun süreceğini” belirtti.

Avrupa’daki izleyiciler, bu olağanüstü şovun ilk kısmını kaçıracak, çünkü tutulma Ay’ın yükselişinden sonra başlayacak. Doğu Asya ve Avustralya ise tutulmanın son kısımlarını izleyemeyecek. Güney Amerika ise tutulmanın başından sonuna kadar izlenebileceği tek coğrafya olacak.

Güneş tutulmalarının aksine, Ay tutulmaları çıplak gözle izlenebiliyor.

ABD’LİLER SABRETMEK ZORUNDA

Bir sonraki Ay tutulması, 10 Aralık’ta gerçekleşecek. 51 dakika sürecek olan tutulmayı sadece ABD’nin Hawaii Aladarı ve Pasifik’in kuzey bölgeleri çok az gözlemleyebilecek.

ABD’liler, tam Ay tutulması izleyebilmek için 15 Nisan 2014’ü beklemek zorunda kalacak.

Başkentlilerin ay keyfi bulutlara takıldı

Ankara Üniversitesi (A.Ü) Rasathanesi’nce düzenlenen özel etkinlikte teleskoplarla ay tutulmasını izlemek için gözlemevine gelen Ankaralılar, gece saatlerine kadar bulutların dağılmasını bekledi. Gece 23.00 sıralarında başlayan yağmur nedeniyle kimi vatandaşlar gözlemevinden ayrıldı, kimi de beklemeyi tercih etti.

Ay tutulması ve özel etkinlikle ilgili bilgi veren A.Ü Rasathane Müdürü Doç. Dr. Birol Gürol, gerçekleşen tam Ay tutulmasının bulutlu ve yağışlı hava sebebiyle sağlıklı izlenemediğini söyledi. Ay’ın, bir ara parçalı bulutlu havada görülebildiğini belirten Gürol, Ay tutulmalarının zaman zaman gerçekleştiğini ifade etti.

Gürol, 15 gün önce de Güneş tutulması yaşandığını, ancak bu olayın Türkiye’den gözlenemediğini bildirdi, ”Bu yıl toplam 6 tutulmanın gerçekleşeceği ender yıllardan bir tanesi. Onlardan birini de şu anda yaşıyoruz” dedi. Etkinliğin saat 02.00’ye kadar süreceğini kaydeden Gürol, kendilerinin de havanın açmasını beklediklerini söyledi.

Ankaralıların, özellikle de çocuklarla gençlerin ilgisinden memnun olduğunu kaydeden Gürol, Türkiye’nin en eski rasathanelerinden biri olan rasathanede yıllardır benzer halk günleri ve etkinlikler düzenlediklerine işaret etti.

Gürol, ”Bir eksikliğimiz var; teleskoplarımızın boyutları çok büyük değil. Özellikle Ankara civarında büyük boyutlu rasathane veya teleskopların kurulması lazım ki insanlarımız daha sönük ve uzaktaki cisimleri görebilsinler. Bu amaçla çalışmalarda bulunacağız. İnşallah hedefimizi gerçekleştirebiliriz” diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika