spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Atlas, İtalyan deviyle 3. havalimanı ihalesine giriyor

Seçtiklerimiz

AIC Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, İtalya’nın en büyük tasarım ve mimarlık firması One Works’ün ortağı Massimo Gallina, proje yönetim şirketi Europroject, mimarlık ve tasarım şirketi Studio Brusa Pasque’den mimar Elena Brusa Pasque, şehir planlama şirketi CITRA, mühendislik, inşaat ve maden alanında faaliyet gösteren şirket TRK-MW Group’tan ise Yönetim Kurulu Başkanı Nerve Korkmaz hazır bulundular.

Türkiye’den AIC Group ve TRK-MW Group ile İtalya’dan One Works, Europroject, CITRA, Studio Brusa Pasque şirketleri, uzmanlıklarını birleştirmeleriyle oluşan konsorsiyum çerçevesinde İstanbul’da yapılacak olan 3. Havalimanı proje ihalesine teklif vereceklerini açıkladılar.

Havacılık sektöründe mimarlık ve mühendislik ile ilgili 15 yıllık geniş bir uluslararası tecrübeye sahip  olan One Works şirketinin ortağı Massimo Gallina “One Works, İtalya’nın en önemli havalimanı tasarım şirketidir. İtalya Roma ve Dubai’de ofislerimiz bulunuyor. İtalya’nın Pizza Havalimanı gibi önemli havalimanlarının master planlarını yaptık.  Yolcu terminallerinde de uzmanız. Venedik, Bergama ve Pizza gibi tamamlanan ya da devam eden projelerimiz var. Hava tarafı olarak da bakarsak; apronlar taksi yolları, pist tasarladık. Örneğin Suudi Arabistan, Habbah, Venedik.

Türkiye’deyiz çünkü İtalya dışında işlerimizi geliştirmeye karar verdik, bunu daha önce Körfez Bölgesi’nde yapmıştık. Türkiye, Avrupa’daki en dinamik ülke, mesela sosyal açıdan en genç ülke, ekonomik açıdan bakarsak büyümekte olan bir ekonomi. Coğrafi açıdan da Asya ve Avrupa arasında sınır niteliğinde. Coğrafi konum nedeniyle gelişmekte olan ülkeler arasında lider.

Havalimanı uzmanları olarak geçtiğimiz yılda büyümeyi farkettik. Mesela İstanbul havaalanı yolcu sayısında yüzde 16 büyüme gerçekleşti. Bu sözkonusu işe başlamadan önce en iyi ortağı bulmak için bazı araştırmalar gerçekleştirdik. Analizler sonucunda en olası ortağın Murat Ersoy olduğuna karar verdik. Kendisi zaten havaalanı alanındaki gelişmekte olan ekonomiyi temsil eden biri. O yüzden kendisiyle temasa geçtik” dedi.

 Havalimanı planlaması ve tasarımında uzmanlığını kanıtlayan One Works’ün gerçekleştirdiği projeler arasında; Venedik Marco Polo Uluslararası Havalimanı; Disez Dakar Havalimanı Serbest Bölgesi; Cibuti Uluslararası Havalimanı Serbest Bölge için masterplan çalışmaları bulunuyor.

Yaklaşık çeyrek asra dayalı birikim ve deneyimini birleştirerek kurulan yatırım şirketi AIC Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, toplantıdaki konuşmasında “Son on yıldır Türkiye’de o kadar büyük gelişmeler oldu ki, özellikle en başta havacılık sektöründe dünya ortalamalarının  çok üzerinde büyümeler kaydetti. Bunun paralelinde Türkiye ekonomisi de her geçen yıl çok daha güçlenerek dünyada en dikkat çekici ekonomilerden biri haline geldi.

Dünya ekonomosi küçülmeye giderken Türkiye ekonomisi ara vermeden büyümeye devam etti.  2023 hedefleri kondu, ve bu hedeflere ulaşılacağının  sinyalleri her gün verilmeye başlandı. Eskiden Türk yatırımcı olarak havacılıkla ilgili yatırım için gittiğinizde 2-0 geride başlıyordunuz, şimdi 2-0 önde başlıyorsunuz. Bu kesinlike havacılık  sektörüne cesaretle yatırım yapan şirketlerin başarısıdır.  Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük havası haline gelmesinde ciddi yatırımları ve emekleri olan Türk Hava Yolları’na teşekkür etmek istiyorum.

Özellikle Marmara bölgesi Avrupa’nın en önemli transit hublarından biri haline geldi ve daha da hızlı büyüme ihtiyacı devam ediyor. Her geçen gün efektive havalimanı inşaat  projelerine imza atan TAV Holding’e, LİMAK Grubu’na ve IC Grruba da teşekkür etmek istiyorum. Onların gerçeklerştirdikleri projeler, bizleri havacılık sektöründe dünya pazarına karşı bizlerin kalıcı ve öncelikli oyuncu olacağımızı göstermemize yardımcı oldu.  Avrupa’nın ekonomisindeki küçülmeye karşılık Türkiye ekonomisinin büyümeye devam etmesi ve havacılık sektörünün dünya ortalamasının üstüne çıkması, İtalyanların da dikkatini çekti.

İtalya’daki yatırımcılar yeni gözde yatırım alanı olarak Türkiye’yi görmeye başladılar. Bunun oluşmasının nedeni sadece havacılık değil paralelinde ekonomideki büyümedir. Bu konuda öncelikle Sayın Ulaştırma Bakanımıza ve Başbakanımıza biz Türk yatırımcıları cesaretlendikleri ve ekonominin önünü açıp bu ortamı yaratıkları için çok teşekkür ediyorum.

Bir süre önce İtalya’daki havalimanı yatırımcıları bizlerle temasa geçti ve Türkiye’deki havacılık yatırımıyla ilgilendiklerini, bizimle işbirliği yapmak istediklerini söylediler. Biz de yaptığımız araştırmalardan sonra bu iş birlikteliğinden mutluluk duyacağımızı belirttik ve 3 havalimanı ihalesine teklif vermek için bugün açıkladığımız konsorsiyomu imzaladık. Öncelikle gruba İtalyanın en büyük proje yönetim şirketi ve  masterplan hazırlama şirketi One Works dahil oldu. Arkasından İsviçreli  yatırım şirketinin Türkiye ortağı TRK-MW dahil oldu. İlerleyen aşamalarda inşaat grubu ve havalimanı işletme grubu olarak bir kaç büyük şirketi daha bu konsiyorsiyumda göreceksiniz” dedi.

 İhalenin tamamnının 8-10 milyar dolar arasında olmasını beklediklerini ve finansman konusunda hazır oldukalrını söyleyen Ersoy, şöyle devam etti:

3. Havalimanı’nın nereye yapılacağı belirlendikten sonra, çözülmesi gereken en önemli konu ulaşım altyapısı. İtalyan ortaklarımızla yaptığımız görüş alışverişinde şu konuya dikkat çektiler; ‘Bu büyüklükte bir havalimanın mutlaka kolay, rahat, hızlı ve ekonomik bir ulaşıma sahip olması gerekir. Bunun için de hızlı metro bağlantısının şehir merkeziyle kurulması gerekiyor. Bu tip büyük bir havalimanı projesini ulaşım koduyla birlikte tamamlayabilirseniz çok daha başarılı, fizibel ekonomik getiriler alırsınız’ dediler. Bu nedenle eğer proje kapsamına alaınırsa hızlı metro bağlantısının şehre yapımını da konsorsiyum olarak proje dahilinde üstlenmeye hazırız.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika