spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Astronot ve kozmonotlar Dünya’ya döndü

Seçtiklerimiz

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ), yaklaşık bir yıl boyunca görev yapan Rus kozmonot Mihail Korniyenko, ABD’li astronot Scott Kelly ve normal süresini tamamlayan Sergey Volkov dünyaya döndü.

 

 
Astronot ve kozmonotları taşıyan Soyuz TMA-18M uzay aracı yerel saatle sabah 10.26’da Kazakistan’a iniş yaptı. Zorlu görevi tamamlayan ABD’li astronot ve Rus kozmonot, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) normal sürenin iki katı daha fazla kalarak 340 gün görev yaptı. Uzay ekibinin başarıyla dönüşü, uzay komuta merkezinde büyük sevinç ve alkışlarla karşılandı. Mihail Korniyenko ve ABD’li astronot Scott Kelly, yerçekimsiz ortamda bir yıl görev yaparken Sergey Volkov ise uzayda normal süre olan 6 ay kaldı. Volkov, Korniyenko ve Kelly’nin sağlık durumlarının iyi olduğu açıklandı.

 

 
Korniyenko ve Kelly, uzaya 27 Mart 2015’te gönderilmişti. Scott Kelly, 520 gün ile uzayda toplamda en uzun süre görev yapan ABD’li astronot oldu. İki defa uzaya gönderilen Korniyenko ise toplam 516 gün görev yapmış oldu. Bir yıllık uzay görevi sırasında, önemli araştırmalar yapıldı. İnsan vücudunun radyasyona ve strese, uzun süreli yerçekimsiz ortama nasıl tepki vereceği incelendi. Elde edilen bulguların, ilerleyen yıllarda yapılması planlanan insanlı Mars yolculuğu için önemli ipuçları vermesi bekleniyor.
Öte yandan, Rus kozmonot Yuriy Malençenko ve ABD’li astronot Timothy Kopra, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki görevine devam ediyor. 

 

 
Dünyaya dönen ekibinin yerine 19 Mart’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na üç kişilik yeni ekip gönderilecek. Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden uzaya gönderilecek olan Rus kozmonotlar Aleksey Ovçinin, Oleg Skripoçka ve ABD’li astronot Jeffrey Williams 173 gün görev yapacak.

UZAY REKORU 437 GÜN İLE RUS KOZMONOTA AİT
 
Rus kozmonot Korniyenko ve ABD’li astronot Kelly, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) yaklaşık bir yıl görev yapan ilk ekip olarak tarihe geçti. Ancak uzay çalışmalarında bu ilk değil. 1994 yılında uzaya gönderilen Rus kozmonot Valeriy Polyakov, sadece Rusya’ya ait olan Mir Uzay İstasyonu’nda tek başına 437 görev yaparak rekor kırmıştı. Polyakov görev süresi boyunca dünya etrafında 7 bin defa turlamıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika