spot_img
spot_imgspot_img
12.7 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Astronot maaşları dudak uçuklattı

Seçtiklerimiz

İlk astronot çift maaş alıyorlardıGünümüz Rus kozmonotları nasıl yaşıyor, ne kadar maaş alıyor, neler yiyor?
 
İlk astronot çift maaş alıyorlardıUzaya çıkan ilk insan olan Yuri Gagarin, hem askeri pilot hem de kozmonot olarak iki maaş alıyordu.
 
Ödül olarak ev, elbise…
 
Gagarin, uzay yolculuğu nedeniyle bir daire, Volga otomobili, giysiler, halı ve benzeri ev eşyaları ile ödüllendirilmişti.
 
Uzaydaki ilk kadın Valentina Tereşkova’ya da ödül olarak bir daire, elbiseler, çantalar, aksesuarlar ve ayakkabılar verilmişti.
 
 
Ekstra ücret de alıyorlarRusya’da ‘gökyüzü’ ve ‘uzay’ görevleri için ayrı maaş ödeme geleneği ise devam ediyor.
 
Ekstra ücret de alıyorlar
 
Genellikle birinci sınıf pilot olan Rus kozmonotlar ayda 1500 ilâ 2500 dolar arasında değişen maaşlar alıyor. Kozmonotlara ayrıca görev yılı ve test uçuşları üzerinden ekstra ücret veriliyor

 
NASA astronotu dünyaları kazanıyor
 
Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabilir 9 / 17NASA astronotu dünyaları kazanıyorBir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor.
 
Yolculuğa hazırlanmak birkaç ay alıyor
 
Kozmonotlar seçilirken fiziksel dayanıklılıkları ve boyları değerlendiriliyor. Genelde de kısa boylu olmaları tercih ediliyor.
 
Zira daha az ağırlık daha az yakıt demek. Sovyet kozmonot Musa Manarov’a göre, bir kozmonotun uzay yolculuğuna hazırlanması da birkaç ay alabilir.
 
Menüleri çeşitlilik gösteriyor
 
Rusya Uçuş İdare merkezinden uzmanlar, uzaya gönderilecek kozmonot için tercihleri doğrultusunda dengeli bir menü hazırlıyor ve hazırladıkları listeyi aşçılara iletiyor.
 
Menüleri çeşitlilik gösteriyorMenüde borş çorbasından ızgara ete kadar birçok şey olabiliyor. Ancak vitamin ve mineral dengesini korumak için zorunlu yiyecekler var.
 
Uzayda horlamıyorlar
 
Dünya’nın yörüngesinde güneş her 90 dakikada bir doğup batıyor. Yani her bir kozmonot günde güneşin doğuşuna 16 kez tanık oluyor.
 
Ancak biyolojik saatlerini korumak için Dünya saatine göre yaşıyorlar. Ayrıca kozmonotlar uzayda yer çekimi olmaması nedeniyle horlamıyor.
 
 
Doğum gününü uzayda kutlamıştı
 
Yörüngeye birkaç kez giden çok az kozmonot var, çoğunun uçuş sayısı bir ya da iki defayla kısıtlı. Bir kozmonotun uzaya uçması için ideal yaş ise 32-38.
 
Doğum gününü uzayda kutlamıştı
 
Ancak çok daha büyük yaşta uzaya uçuş gerçekleştiren kozmonotlar da var. 2013 yılında Pavel Vinogradov 60. doğum gününü uzayda kutlamıştı. ABD ’li astronot John Glenn ise uzaya son uçuşunu 77 yaşında yapmıştı.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika