spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Artık Schengen vizesi almak zorlaşıyor

Seçtiklerimiz

Yurtdışı seyahat planlamasında öncelikli konulardan biri kuşkusuz vize başvurusu. Bilet ve konaklama işlemlerinizi yapmanıza rağmen kabul edilmeyen vize başvurularınız tatil hayalinizin bozulmasına neden olurken, ruhsal açıdan da çöküntü yaşamanıza yol açabiliyor. Bu yüzden vize başvuruları konusunda çok hassas davranmanız ve tüm evrakları eksiksiz hazırlamanız gerekiyor. 
 
Ancak Avrupa ülkelerine yapacağınız seyahatlerde bundan sonra vize almanız da yeterli olmayacak gibi görünüyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü"nün (SHGM) duyurusuna göre Schengen vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunuyor. Yani İtalya"nın temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya"ya giriş yapılması gerekiyor. Şu anda sadece Almanya, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerde yürürlükteki uygulamanın da terör endişesi nedeniyle kısa süre sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılacağı ifade ediliyor. Uygulamayla seyahat yoğunluğu bulunan ülkelerdeki vize müracaatlarında ciddi yığılma yaşanacağı ve vize almanın daha da zorlaştırılacağı kaydediliyor. 
 
Avrupa ülkeleri sözleşme imzaladı 
 
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 1995"te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile sınırlardaki kontrolleri kaldırdı. Oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirildi. Vize, polis ve yargı alanlarında da işbirliğine gidildi. 
 
Schengen"e üye ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan"dan oluşuyor. AB"ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleriyle özel anlaşma imzalayarak aynı uygulamaları benimsedi. Sözleşmeyle tatilciler, Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesiyle girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilme hakkına kavuştu. 
 
Kural uygulanmıyor 
 
Ülkelerin imzaladığı sözleşmeye göre Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa ilk seyahatin o ülkeye yapılması gerekiyor. Örneğin İspanya için alınan vizeyle önce Almanya"ya gidilemiyor. Bir kere İspanya"ya gidilmesi durumunda sonraki seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat yapılabiliyor. Ancak ülkelerin turizm geliri kaygısı nedeniyle bu kural üç ülke dışında uygulanmıyor. Almanya, Belçika ve Hollanda. Diğer ülkelerden alınan vizeyle gelen Türk vatandaşlarının yaklaşık 90"ını kabul etmiyor. Ülkeye girişine izin verilmeyen Türk vatandaşları ilk uçakla geri gönderiliyor. 
 
Paris saldırısı korkuttu 
 
Paris"te Fransız karikatür dergisi Charlie Hebdo"ya ocakta düzenlenen kanlı terör saldırısı sonrası havalimanı ve yolculara yönelik güvenlik tedbirleri artırılmıştı. Bu kapsamda, yolcular hakkındaki bilgilerin, AB üyesi ülkeler arasında paylaşılması için ‘Avrupalı Yolcu İsim Kaydı" veritabanı oluşturması istendi. Böylece Avrupa ülkeleri ve ABD"nin, terörist yetiştiren yerlere giden veya oralardan dönen kişilerin takibinin de kolayca sağlanması amaçlanıyor. Avrupa ülkelerinin ayrıca terör endişesi yüzünden Schengen vizesi konusunda da hassas davrandığı, bu yüzden imzalanan Schengen Sözleşmesi"ne uyulması konusunda baskı yaptığı belirtiliyor. 
 
Vizesiz ülkeleri tercih ediyoruz 
 
Araştırmalara göre tatilciler, vize işlemlerinin uzun sürmesi, istenen evrakların fazlalığı, yüksek vize ücreti, görevlilerin katı ve kaba davranışlarından büyük rahatsızlık duyuyor. Bu yüzden her dört kişiden biri yaşadığı sıkıntılar nedeniyle vize uygulayan ülkeye gitmek istemiyor. Vize uygulamasının dolaşım özgürlüğünü kısıtladığını düşünen ve buna tepki gösteren tatilciler, Türkiye"nin de vize uygulayan ülkelere aynı şekilde karşılık vermesini istiyor. 
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika