spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Arjantin’de Pilotlar Grevde, Uçuşlar İptal

Seçtiklerimiz

Arjantin’in devlete ait hava yolu şirketi Aerolíneas Argentinas’ta çalışan pilotlar ve uçuş personeli 30 Kasım’da Buenos Aires’te başlayacak olan G20 zirvesine günler kala greve gitti.
 
Bu grev, sektördeki en büyük hava yolu şirketi olan Aerolíneas Argentinas’ta bu ay gerçekleşen dördüncü grev oldu. Hava yolu şirketinin çalışanları uzun süredir enflasyon ve ekonomik durgunluk yüzünden eriyen ücretlerin ve alım gücündeki düşüşün telafi edilmesi için hükümete uyarıda bulunuyordu.
 
AEROLÍNEAS ARGENTİNAS ÇALIŞANLARI SUÇLADI


Hava yolu şirketinin yayımladığı açıklamada 370 uçuşun ve 40 bin yolcunun grevden etkilendiği belirtildi. Açıklamada “Aerolíneas yolcularını koruma ihtiyacı hissettiğinden o gün (pazartesi) için planlanmış tüm işleyişini iptal etmek zorunda kalmış, mümkün olduğunca düzenli bir şekilde uçuşları yeniden programlamaya çalışmaktadır” denilerek, grevin 20 milyon dolarlık bir zarara yol açacağı iddia edildi.
 
Greve pilot sendikaları APLA ve UALA ile yer hizmetleri sendikası APA ve teknisyenlerin örgütlü olduğu APTA ve UPSA sendikalarının çağrısıyla pilotlar, yer hizmetleri, teknik ve uzman personeli katıldı.

Grevin ne zaman biteceği ise açıklanmadı. Sendikadan yapılan açıklamada grevin, 8 Kasım’da yapılan ve 258 uçuşun iptaline neden olan grevde “İş yerlerini terk ettiği veya çalışmayı durdurdukları” gerekçesiyle çalışanlara 10 ila 15 gün süreyle uzaklaştırma verilmesine yanıt olarak örgütlendi.

Radio Mitre adlı bir radyoya konuk olan hava yolu şirketinin yöneticisi Luis Malvido ise çalışanların uzaklaştırılması kararını savunarak “Kararımız tamamen kendi ürettikleri kaosun bir sonucudur. Yolcularımıza verdikleri zararla doğru orantılı olarak yaptırım uygulamaktan başka bir şey yapmadık” iddiasında bulundu.

Toplu görüşmelerde çalışanların zaten yüzde 34’lük bir ücret artışını kabul ettirdiklerini ifade eden Malvido, “Bu şirket fiili olarak iflas etmiştir, maaşları ödeyebilmek için her ay devletten para istiyoruz” dedi.

 
BAŞKAN MACRİ G20’DE GÖRÜCÜYE ÇIKACAKTI


İktidara geldiği 2015 yılından beri yabancı yatırımcıları ülkeye getirmeye çalışan Başkan Mauricio Macri’nin piyasa dostu politikalarını 30 Kasım-1Aralık’ta Arjantin’in başkentinde gerçekleşecek olan G20 zirvesinde görücüye çıkarması bekleniyor.

Arjantin özellikle son dönemde IMF politikalarına karşı grevler ve protesto eylemleriyle gündeme geliyordu. Sadece ekim ayında tüketici fiyatlarının yüzde 5.4 arttığı Arjantin’de Merkez Bankasının son açıklamasına göre ülkede yıl sonu enflasyonunun yüzde 47’ye çıkması bekleniyor. Ekonomideki dengesizliği ve her gün patlak veren işçi eylemlerinin yabancı sermayeyi ürküttüğü yorumları yapılıyor.

 
ARJANTİN HAVA YOLUNDA BU 4. GREV


Bugünkü grev, sektördeki en büyük hava yolu şirketi olan Aerolíneas Argentinas’ta bu ay gerçekleşen dördüncü grevdi. Hava yolu şirketinin çalışanları uzun bir süredir enflasyon ve ekonomik durgunluk yüzünden eriyen ücretlerin ve alım gücündeki düşüşün telafi edilmesi için hükümeti uyarıyordu.

Devlet Başkanı Mauricio Macri ise, ikinci grevin ardından “Aerolíneas Argentinas’la uçmayan yüzde 95’in para vermek zorunda olması hiç adil değil” diyerek özelleştirme sinyali vermişti. Ulaştırma Bakanı Guillermo Dietrich ise bu yılın başlarında kamuya ait olan Aerolíneas Argentinas şirketinin zarar ettiğini ve 2020 yılı itibarıyla devlet desteği almayı bırakacağını ifade etmişti.

Buna karşılık ağustos ayında şirket yönetimine gelen Malvido, bakanın verdiği zarar rakamlarının asıl nedeninin artan petrol fiyatları ve Arjantin pesosunda yaşanan değer kaybının uluslararası seyahatlere yansıması olduğunu iddia etti. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika