spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

ANKA, operasyonel ilk görev uçuşuna başladı

Seçtiklerimiz

TSKGV’ye bağlı olan TUSAŞ’ın Savunma Sanayi Müsteşarlığı Projeleri kapsamında geliştirdiği insansız hava aracı ANKA, operasyonel uçuşlarına Elazığ’da başladı – Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpay: – ”Son terörist bu ülke topraklarını terk edinceye ve bütün silahlarından arındırılıncaya kadar mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Bütün bu işlerde savunma sanayinin bu unsurları da bu mücadelemize güç verecek ve katkı sağlayacaktır"
 
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına (TSKGV) bağlı olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ’nin (TUSAŞ/TAI) Savunma Sanayi Müsteşarlığı Projeleri kapsamında geliştirdiği ANKA Blok A model insansız hava aracı operasyonel uçuşlarına Elazığ’da başladı. 
 
Elazığ eski havaalanı hangarında konuşlandırılan insansız hava aracı ANKA, 4 saat süren ilk görev uçuşunu başarıyla tamamladı.
 
Uçuşu takip eden Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Türkiye’nin iç güvenliği ve terörle mücadele açısından büyük önem arz eden insansız hava aracı projesi kapsamında üretilen milli insansız hava aracı ANKA Blok A modelinin ilk görev uçuşunu başarıyla tamamladığını söyledi. 
 
Bunun ülke açısından mutluluk verici olduğunu kaydeden Alpay, hedeflerinin milli savunma sanayini en ileri noktalara taşımak olduğunu belirtti.
 
Alpay, ”Türkiyemiz, bu büyük ve güçlü ülke, insansız hava aracı alanında sınıf atlamıştır. Ama çok daha fazla çaba göstermek ve çalışmak gibi bir zorunluluğumuz var. Dileriz ki bugün görevini başarıyla tamamlayan ANKA kısa zamanda kendini daha fazla geliştirsin, ülkenin iç güvenliği ve ulusal güvenliği açısından hizmeti daha fazla yapıyor olsun” dedi. 
 
TUSAŞ tarafından geliştirilen orta irtifa uzun menzile sahip ANKA’nın Genelkurmay Başkanlığının talepleri doğrultusunda bölgedeki stratejik önemi bakımından ilk olarak Elazığ’da konuşlandırıldığını dile getiren Alpay, projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Alpay, konuşmasını şöyle tamamladı: 
 
”Savunma sanayi açısından yerli ve milli olanın neredeyse yüzde 100’e ulaştığı bir noktaya ulaşmak istiyoruz. Bütün çabamız ve hedefimiz bu. Şu an terörle mücadele gibi çok kritik bir iş yapıyoruz. Son terörist bu ülke topraklarını terk edinceye ve bütün silahlarından arındırılıncaya kadar mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Bütün bu işlerde savunma sanayinin bu unsurları da bu mücadelemize güç verecek ve katkı sağlayacaktır.” 
 
– ANKA Blok A modelinin teknik özellikleri 
 
TUSAŞ’ta insansız hava araçları programında program müdürü olarak görev yapan Barış Atakan, insansız hava aracı ANKA Blok A modelinin kendi sınıfında Türkiye’de bulunan en büyük ve tek insansız hava aracı olduğunu dile getirdi.
 
Orta irtifa uzun menzilli sahip hava aracının bin 750 kilogram maksimum kalkış ağırlığı ve 17,5 metre kanat açıklığına sahip olduğunu aktaran Atakan, şöyle devam etti: 
 
”Sistemimizin en önemli özelliklerinden biri 200 kilogram faydalı yük taşıma kapasitedir. Üzerinde keşif gözetleme sensörü olarak gece ve gündüz kamerası, lazer işaretleyici ve lazer mesafe ölçücü bulundurmaktadır. Gece ve gündüz kamerasıyla hem gece hem de gündüz şartlarında uzak mesafelerden insan ve araç tespitini yapabilecek yeteneği bulundururken aynı zamanda taşıdığı telsiz rölesiyle farklı alanlarda görev yapmakta olan kara birliklerinin birbirleri ile iletişimine destek sağlamaktadır. Tam otomatik iniş ve kalkış özelliği, yedek uçuş kontrol sistemleri ile emniyetli bir görev sağlanması mümkün olmaktadır.” 
 
Atakan, ANKA’nın görev bölgesinden aldığı görüntüleri karasal network üzerinden istihbarat birimlerine aktararak stratejik bir destek sağlayacağını sözlerine ekledi. 
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika