spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Anadolujet, Samsunlu İşadamlarıyla buluştu

Seçtiklerimiz

KOBİ’LER PROFESYONELLERE ZOR GÜVENİYOR…


Anadolujet öncülüğünde küçük ve orta ölçekli şirketleri Türkiye’nin 2023 vizyonuna hazırlayan “Aile Şirketlerinde Marka Zekâsı-BQ ve Kurumsallaşma” söyleşisi, 21 Aralık’ta Samsun’da gerçekleşti. 
Uluslararası danışman, eğitimci, koç ve yazar Dr. Şaban Kızıldağ’ın eğlenceli anlatımıyla renklenen söyleşide marka zekâsı ve kurumsallaşma yolunda KOBİ’lerin yaptığı kritik hatalar irdelendi…

 

Anadolujet’in başta KOBİ’ler olmak üzere Anadolu’da faaliyet gösteren aile şirketleri, sanayici, işadamı ve girişimcilere rehberlik etmeyi hedeflediği buluşmaların üçüncüsü Samsun’da düzenlendi. 21 Aralık 2012 tarihinde Samsun AKM Küçük Sahne’de “Aile Şirketlerinde Marka Zekâsı-BQ ve Kurumsallaşma” konulu söyleşi ile Samsunlu girişimcilerle buluşan Anadolujet, markalaşmak ve kurumsallaşmak isteyen yerel işletmelere seslendi.

 

Anadolujet önderliğinde Türk Hava Yolları Samsun Satış Müdürlüğü, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla gerçekleşen etkinlikte söz alan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun’un Türkiye’de yalnızca üç kentte bulunan kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşım altyapısına sahip Karadeniz’deki tek kent olduğunu belirterek  “Lojistik Kent Samsun idealine hızlı ve emin adımlarla ilerliyoruz. Lojistik master planımızı hazırladık ve bu plan doğrultusunda lojistik organize sanayi bölgesinin kurulması konusunda projeler üzerinde çalışıyoruz” dedi. Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesi için KOBİ’lerimize çok büyük iş düştüğünü belirten Murzioğlu “Bu yolculukta kurumsallaşma ve markalaşma konusunda kurumlarımıza öncülük eden Anadolujet’e teşekkür ediyorum” dedi.

 

Aile şirketlerinin en büyük probleminin kurumsallaşamama olduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı ise “Aile şirketleri aile ve şirket kavramını birbirine karıştırıyorlar. Servetin yönetimi ve şirketin yönetiminin birbirinden farklı olduğunun anlaşılması gerekiyor” dedi. Aile şirketlerinde liderlerin kilit bir role sahip olduğunu vurgulayan Arlı “Liderin aile içinde dengeyi ve adaleti sağlaması gerekiyor. Liderlerin şirketi belli bir seviyeye getirdikten sonra da yönetimi profesyonellere teslim etmeleri, şirketlerin uzun vadede başarılı ve kalıcı olabilmeleri için tek çözümdür” dedi.

 

Samsun’un Karadeniz’in gelişmiş ve birçok alanda da lider ili olduğunu belirten Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı “2011 yılı istatistiklerine göre, kişi başına düşen yatak, doktor ve hemşire sayısı açısından Türkiye 9. suyuz. Bu nedenle, Samsun bir sağlık kentidir. Yine en son verilere göre, bitkisel üretim toplamı açısından Türkiye 11. siyiz. Bu da göstermektedir ki, Samsun bir tarım kentidir. 42 bin 500 gencimizin yüksek öğrenim gördüğü Samsun bir eğitim merkezidir. Bugün Samsun’u spor tesisleriyle bütün branşlarda bir olimpiyat kenti olmaya hazırlıyoruz.

Yıllık ihracat ve ithalat verilerine göre Türkiye’nin ilk 20 ili arasına giriyoruz. Samsun gerek tarihsel, gerekse stratejik ve coğrafi önemi göz önünde bulundurulduğunda çok önemli bir potansiyele sahip. Baktığımızda doğalgaz Türkiye’ye Samsun üzerinden dağıtılıyor. Devreye girecek Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı projesi ile kentimizin stratejik önemini daha da artıracak” dedi.

Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu ise “Çin ve Hindistan’ın önümüzdeki 5 yıl içinde yaratacakları ekonomik büyüklük 6 trilyon dolar. Bu pastadan yüzde 1’lik bir pay alsak 60 milyar dolar eder. Türkiye, bu fırsatı görüp Hindistan, Çin ve Afrika gibi pazarlara yapacağı ihracat atağı ile 2023 hedeflerine ulaşabilir. Bu ülkelerin ekonomik büyüklüğü ve büyümesi önemli bir potansiyel oluşturuyor ama maalesef şu anda Türkiye’nin bu ülkelerle dış ticaret açığı var. Bu dengenin değişmesi için Kobi’lere ve aile şirketlerine büyük görev düşüyor” dedi.

 

Anadolujet öncülüğünde gerçekleşen “Aile Şirketlerinde Marka Zekâsı-BQ ve Kurumsallaşma” konulu söyleşi, iş adamlarından da yoğun ilgi gördü. Uluslararası danışman, eğitimci, koç ve yazar olarak tanınan Dr. Şaban Kızıldağ’ın renkli anlatımıyla gerçekleşen söyleşide Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda marka zekâsı ve kurumsallaşma konusunda bilgi edinen Samsunlu girişimciler, işletmelerindeki sorunlarını da dile getirdiler. 

 

“Marka zekâsı vizyon gerektirir”

Konuşmasında işletmelerin üretmiş oldukları ürün ve hizmetleri nasıl konumlandırmaları gerektiği konusunda yol haritası niteliği taşıyan Marka zekâsı (Brand Quotient – BQ) kavramına değinen Kızıldağ, “Marka zekası, entegre iletişim faaliyetlerinin bütününü oluşturuyor. Kurumsallaşmış yapılarda yöneticilerin ürün ve hizmetlerini bütünleşik pazarlama bakış açısıyla yönetmesi gerekir. Zira marka zekâsı bunu gerektirir. Markasıyla ilgili tüm unsurları bütünleşik olarak gören şirketler kurumsal bir yapıya kavuşabilir.  Türkiye’de şirketlerin en temel sorunu marka olma yolunda reklam, halkla ilişkiler ve pazarlama gibi hizmetleri bütüncül bir bakış açısıyla görememelerinden kaynaklanıyor. Şirketler kendilerini bütün olarak algılayamadıkları için ne marka zekâları ne de kurumsal kimlikleri oluşuyor” dedi. 

 

Pazarlama, satış, halkla ilişkiler gibi bir ürün ya da hizmeti istenilen noktaya taşıyarak talep oluşturan tüm unsurların bütünsel bir bakış açısıyla ele alınması prensibine dayanan marka zekâsının, kurumların gerek tüketici gerekse kamuoyu gözünde nasıl konumlanması gerektiği konusunda da yol gösterdiğine değinen Kızıldağ, “Bir şirketin geleceğini belirleyen marka zekasına sahip olmak için kurumsal değerlerin vizyon ve misyonun iyi belirlenmiş olmasının yanı sıra şirketin pazarlama faaliyetlerini oluşturan tüm iletişim stratejilerinin de bir bütün olarak algılanması gerekiyor. Kurumsallaşma ile eş değer niteliğe sahip marka zekâsı, ancak profesyonel bakış açısına sahip şirketlerin sahip olabileceği nitelikler arasında. Bu nedenle Anadolu’daki şirketlerin ülke sınırlarını aşması için kurumsal kimliklerini ve hizmet tanımlamalarını doğru belirlemesi şart” dedi.

 

Sağlamalı ekonomi, ileriye taşımıyor…

Anadolu’daki şirketlerin kurumsallaşması önündeki en önemli engelin ise güven sorunu olduğunun altını çizen Kızıldağ, “KOBİ’ler ve aile şirketleri kurumsallaşma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Özellikle aile şirketlerinde yetki devrinde sorunlar görülüyor. Profesyonellere güvenilmiyor. Yeni sistemlere geçiş yaparken pek çok şirket tereddüt gösteriyor. Farklı yapılanma ve uygulamaları önce başka işletmelerin denemesi daha sonra kendilerinin uygulamasını istiyorlar. Bu durum bir taraftan kurumsallaşmayı olumsuz etkilerken, diğer taraftan, markaların öncü olma fırsatının ellerinden gitmesine neden oluyor. Yani bir anlamda sağlamalı gitmek istiyorlar, ancak bu durum onları ileri taşımıyor” dedi. 
 

Samsun gelecek vaat ediyor…


Samsun’un markalaşma yolunda sıkıntılar yaşadığını ancak bu alanda önemli çalışmalar yapılmaya başlandığına da dikkat çeken Kızıldağ, “Samsun çok verimli ve önemli bir lokasyon. Buradaki işletmelerin marka olma yolunda bir araya gelmeye çalışmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Ancak Samsun ticari açıdan henüz hak ettiği noktaya erişmiş değil. Umuyorum ki bu durum hızla değişecek” dedi. 
 
Araştırmaya göre Samsun lojistik konumunu doğru kullanamıyor…


“Aile Şirketlerinde Marka Zekâsı-BQ ve Kurumsallaşma” söyleşide Anadolujet, Samsunlu KOBİ’lerin şehirlerine bakışını değerlendiren bir araştırma da yaptı. Buna göre katılımcıların yüzde 88’i Samsun’un çok ciddi bir ulaşım merkezi olmasına karşın iş dünyasının bu potansiyeli gerektiği gibi kullanmadığını düşünüyor. Araştırmaya göre Samsun özelinde katılımcılar tarafından en güçlü olarak gösterilen üç sektör arasında Medikal, İnşaat ve Mobilya geliyor. Katılımcılar tarafından en zayıf olarak değerlendirilen Kimya, Turizm ve Tekstil sektörlerine karşın özellikle Medikal diğer Anadolu şehirlerine oranla Samsun’da gelişmiş durumda. ‘Sanayi Şehri’ denildiğinde Samsun’un akla ilk sıralarda gelmesi için devlet teşviklerine ve eğitime ağırlık verilmesi gerektiğine değinen katılımcılar 2013 yılı için de umutlu. 2013’te Türkiye’nin ekonomik olarak daha iyi bir yıl geçireceğini belirten Samsun iş çevresi, Samsun özelinde işlerin daha iyi gideceğini düşünüyor.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika