spot_img
spot_imgspot_img
6.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Amerikan uçak ve İHA’ları İncirlik’e geliyor

Seçtiklerimiz

Yaklaşık 200 ABD personelinin iki hafta içinde İncirlik’e gelmesi bekleniyor. Üste yer alan 6 Predator’den (insansız hava aracı – İHA) ikisinin silahlandırılması da kesinlik kazandı. Bu İHA’lara Hellfire, Stinger ve Griffin füzelerinin yüklenmesi bekleniyor.

Predator’ler IŞİD hedeflerini vururken, terör örgütü PKK ile ilgili istihbarat toplamaya da devam edecek. ABD, İncirlik’e Almanya’da konuşlu bulunan 480. Filo’yu kaydıracak.

Söz konusu filo, 1991’deki Körfez Savaşı’nda da İncirlik’te görev yapmıştı. İncirlik’e 30 kadar F-15 ve F-16 savaş uçaklarının gelmesi bekleniyor. Yine 5 tanker uçağı ve 4 havadan erken ve ihbar kontrol uçağı (HİK) İncirlik’te konuşlandırılacak. Bu uçaklar aynı anda bin 500 hedefi tespit edebiliyor. Havada yakıt ikmali yaparak gerektiğinde 24 saat uçabiliyor. 41 bin feet yüksekliğe kadar tırmanabilen uçaklar sayesinde arazi engeli arkasında kalan karanlık noktalar da görülebiliyor.

ABD liderliğindeki koalisyon uçaklarının IŞİD hedeflerini vurmak için Körfez’deki üslerden havalandıklarında, yaklaşık 1600 km yol kat etmeleri gerekiyordu.

Bu mesafe İncirlik’le birlikte 400 km’ye kadar düşecek. Bu da zaman ve yakıt tasarrufu anlamına geliyor. Geçtiğimiz günlerde Washington, İncirlik Üssü’nün koalisyon uçaklarının kullanımına açılmasını talep etmiş, Ankara da bunun karşılığında Suriye sınırında güvenlikli bölgeler oluşturulması konusunda Amerika’nın desteğini istemişti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika