spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Amerikalı Turistlerin Yeni Gözdesi ‘Küba’

Seçtiklerimiz

Başkan Barack Obama’nın Küba ile ilişkileri yeniden başlatmasıyla beraber Amerikalı turistlerin yeni gözdesi Küba oldu .İlişkilerin normalleşmeye başlamasıyla beraber Amerikalı turistlerin Küba’ya yoğun ilgi gösterdiğine dair turizmciler, ambargonun tamamıyla bitmesiyle Küba’nın Amerikalı turistlerin akınına uğrayacağını ifade etmekte .
 
Abd’da Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesi için hâlâ tatbik edilen bir takım engellemeler da kaldırılmaya başlandı. ABD BIRLEŞIK DEVLETLERI Maliye ve Ticaret bakanlıklarının evvelki gün açıkladıkları bir takım kısıtlamaları kaldırma kararı sonrasında, Amerikalı şirketlerin Küba’ya ihracat yapmalarını zorlaştıran bir takım mali engellemeler ile Abd ile Küba arasındaki hava taşımacılığıyla getirilen bir takım engellemeler , 27 Ocakta itibariyle yürürlükten kaldırılmış oldu .
 
Yürürlüğe giren son yönetmeliklerle beraber , Amerikan firmalarının Küba’da iş yapabilmesi için haberleşme, telekomünikasyon ve sivil havacılık kapsamında tatbik edilen farklı yaptırımlara bitirildi . Amerikan ve Küba havayolu şirketleri arasında kod paylaşımı ve kiralama anlaşmaları yapabilmesinin yöntemleri açıldı.
 
Uçak seferleri ambargonun kalkmasını bekliyor
 
İki ülke arasında uçak seferlerini başlatmak için Amerikan Kongresi’nin ambargoları tamamıyla kaldırması gerekmektedir . Evvelki gün yürürlükten kaldırılan bir takım engellemeler , sivil havacılık ile ilgili 2 ülke arasında bir takım kolaylıklar getirdi. Küba’ya yönelik bir takım engellemelerin kaldırılmasıyla beraber , Amerikan sivil havacılık şirketleri Küba’da yer kiralayabilecek, iş anlaşmaları yapmak için Küba hava taşımacılık şirketleriyle pazarlık zamanı başlatabilecek. Küba’da başkentimiz Havana dışarısında yer alan dokuz farklı uluslararası hava meydanına kez editlemek talep eden birden fazla Amerikan havayolu şirketi de çalışmalarını sürdürüyor.
 
‘Ambargo kalkarsa ilerleme hızlanır’
 
Abd’nın Sesine konu hakkında görüşlerini aktaran, Amerikalı ve Kübalı turizmciler ile sivil topluluk teşkilatı temsilcileri, 2 ülke arasında ilişkilerin yeniden başlamasının sonrasında , Küba’nın kültürel, uygun fiyat ve teknolojik kalkınmasının yeni bir ivme kazanacağı görüşünde ise birleşiyorlar.
 
Kübalılar, ambargonun tam olarak kalkmasının sonrasında yaşanacak Amerikalı turist patlamasıyla nasıl baş edeceğini düşünüyor. Kübalı Turizmci Jorge Abingantud, Küba’nın şuan için birden fazla Amerikalı turisti ağırlayacak bir kapasiteye sahip olmadığı ancak Küba’da turizm alt yapı ve yatırımlarının geliştiği belirterek asıl gelişmenin Amerikan Kongresi’nin Küba’ya ambargoyu tam olarak kaldırmasından sonra yaşanacağına işaret etmekte .
 
‘Otel kapasitesi yetersiz’
 
Abd’nın Sesi’ne Küba ile ilgili yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Bob Guild, 60’lı yıllardan itibaren Abd ile Küba arasında ilişkileri normalleştirmek için uğraş veren bir aktivist. 1979 yılından beri başkan yardımcısı olduğu Marazul seyahat şirketi vasıtası ile , Amerikalılar’a Küba turları tertip ediyor . Guild, aldığı özel izinlerle yüzlerce Amerikalı’yı Küba’ya götürdüğünü ifade etmekte .
 
Guild," Amerikalılar’ın Küba’ya özgürce gidebileceği günler yaklaştı. Abd yıllardır yeryüzünde hiç bir ülkeye uygulamadığı kısıtlamaları Küba’ya uyguluyor. Geçen yıl Başkan Obama’nın yaptırımlarla ilgili kapıyı biraz daha aralamasının sonrasında onbinlerce Amerikalı Küba’ya gitmeye ve bu ülkeyle tanışmaya başladı. Küba’da geçtiğimiz yıl tam bir turizm patlaması yaşandı ve ülkeye 3,5 milyon turist gitti. Tabi bunların hepsi Amerikalı değildi. Geçtiğimiz yıl yüzbinlerle dile getirilen Amerikalı ve bir milyon Kanadalı Küba’ya gitti. Pekçok Amerikalı turist, bizim de satışını yaptığımız yolcu gemisiyle Küba’ya gitti. Yolcu gemileri ve kısıtlı yolcu kapasiteleri olan yatlarla gitti. Amerikalılar’ın ilk tercihi gemilerde, yatlarda konaklamak oldu . Sebebi Ise Küba’da iştirak eden turistleri ağırlayacak yeterli sayıda otel kapasitesi yok" diye konuştu.
 
‘Ambargo kalkarsa turizm patlar’
 
Guild, Amerikalılar’ın Küba’ya olan alakasının nedenini de şöyle açıklıyor: "Amerikalılar’a Küba’da nasıl bir yaşam olduğu çok enteresan geliyor. Küba insanının gelişmekte olan yeniliklere nasıl ayak uydurduğunu merak ediyorlar. Amerikalıların Küba’ya seyahati yıllardan beri engellemeler ve alacakları bir takım özel izinlerle gerçekleşiyor. Hazine bakanlığının getirdiği bir takım kısıtlamalarla Küba’ya seyahat edebiliyorlar. 12 farklı kategori var seyahat edebilmeleri için . Abd ile Küba’nın arasında ikili ilişkilerin yeniden başlaması turizm sektörü için fazla bir şey değiştirmedi aslında. Öncesine yönelik değişen tek şey, Küba’ya seyahat etmek talep eden Amerikalılar için izin almak için başvurabilecekleri 12 farklı kategorinin kapsamı genişletildi. Daha fazla diyaloğa, kültür ve sanata izin verildi. İkili ilişkilerin yeniden başlaması ve Havana’da Amerikan Konsolosluğunun açılmasının sonrasında da Küba Amerikalılar için gidilebilecek ülkeler arasında bulunmaya başladı. Küba’ya gidip gelirsem, ‘Abd’ya dönünce başım derde girer mi?’ endişesi ortadan kalktı. Son Olarak yapılacak tek ve en önemli şey Amerikan Kongresi’nin Küba’ya halen seyahat yasağı olan kısıtlamaları ve ambargoyu vakit kaybetmeden kaldırması. Ambargo kalkarsa, Küba’da Amerikalı turist patlaması yaşanır. Ambargonun kısa bir süre içinde kaldırılıp, karşılıklı olarak tarifeli uçak seferlerinin başlayacağına inanıyoruz."
 
Yaptırımlar 2 ülke halklarını ayırıyor’
 
Yıllardır savaş karşıtı bir aktivist olarak çalıştığını söyleyen John McAuliff, Abd’nın bir dönem ambargo uyguladığı ve diplomatik ilişkilerini dondurduğu Vietnam, Laos ve Kamboçya ile ikili ilişkilerin yeniden başlaması için mücadele etmiş. Bu ülkelerle ilişkiler düzelip normalleşmenin sağlanması sonrasında McAuliff, Abd ile Küba arasında ikili ilişkilerin yeniden başlaması için çalışmalar başlamış. 1985 yılında kurduğu ve hâlâ direktörlüğünü üstlendiği sivil topluluk teşkilatı ile 2 ülke arasında ilişkilerin yeniden başlaması için çalışmalarını sürdürmüş. Abd’nın Sesi’ne yıllardır sürdürdüğü mücadeleyle ilgili gelişmeleri ifade eden McAuliff, hükümetlerarası yaşanan sorunların 2 ülke halklarını olumsuz olarak etkilediği için mücadele ettiğini söylüyor: "Hükümetler birbirlerine küsüyor, birbirlerini cezalandırıyor günahsız 2 ülke halkı cezalandırılıp birbirlerinden kopartılıyor."
 
Amerikalılar Küba’ya nasıl gidiyor?
 
McAuliff, yıllardır mücadele ettiği ikili ilişkilerin yeniden başlatılması ile ilgili gelinen noktadan memnuniyetini belirterek yaptığı mücadeleyi şöyle özetliyor: "1995 yılına kadar Vietnam, Laos ve Kamboçya ile ilişkileri normalleştirdik. Bu ülkelerle ilişkiler normalleşti ve diplomatik temsilcilikler açıldı. Sadece Laos ile ilgili ticaret anlaşmaları ile ilgili bir takım sorunlar var. Bu ülkelerle sorunları çözümledikten sonra da ağırlıklı olarak Küba ile ilgili çalışmaya başladık. Obama yönetiminin Küba’ya yapılacak ziyaretler için verilen izinlerin kapsamının arttırılması sonrasında turizmcilik sektörü, Amerikalı turistleri özel izinlerle Küba’ya götürmeye başladı. Son üç yıldır Küba’ya giden ve gitmek talep eden Amerikalı sayısı katlandı. Kübalılarla bu normalleşme sürecinde şartların iyileşmesi için beraber çalışıyoruz. an itibariyle Amerikalı turistler belirlenmiş izinlerle Küba’ya gidebiliyorlar. Halklar arasında ilişkileri geliştirmek için gruplara yasal yollarla izin belgesi alındıktan sonra gitme hakkı tanınıyor. Tabi grup derken bu bir aile de olabilir, bir öğrenci grubu da olabilir. Biraz ucu açık bir durum, esneklikleri var şu anda bir Amerikalı’nın sadece bireysel olarak Küba’ ya gitmesinde yasal olarak engeller var. Tabi bireysel olarak gitmenin yeniden izne tabi olan yöntemleri var, Kübalı Amerikalıysanız, dini bir amaçla veya Küba halkına bir yardımda bulunan bir amacınız varsa bireysel yolla da izin alıp gidebilirsiniz. Tabi tek dilediğimiz, kişilerin canı istediğinde özgürce özgür olarak gidip Küba plajlarında güneşlenebilmesi. Sanırım bu da çok yakında gerçekleşecek"
 
Yoksul Küba’ya turist akını
 
Puro ve klasik Amerikan arabalarıyla ünlü ada, yeryüzünde halen komünizm ile yönetilen son beş ülkeden biri. Küba’da bir kişinin aylık maaş ortalaması ise sadece 20 dolar (60 TL) civarında. Ülkenin sadece yüzde 5’i internet erişimine sahip. Bir bilgisayarın maliyeti 700 dolar civarında. İnternet kafelerin saat ücreti ise 12 dolar. Değişen dünyaya ayak uydurmak talep eden Kübalılar, ülkelerinin gelişmesi ve uygun fiyat refahın artması için Amerikalı turistleri kurtarıcı olarak görüyor. Son yıllarda ülkeye dünyanın dört bir tarafından turist gelse de paralı Amerikalı turistlerin gelmesiyle ülkenin kalkınacağı görüşü hakim.
 
2014 yılı rakamlarına yönelik Küba’yı 3,5 milyon turist ziyaret etmiş. Aynı yıl Küba’ya giden Amerikalı turist sayısı da bir evvelki yıla yönelik yüzde 77 oranında artarak 161 bin kişiye çıkmış. Küba’da toplam yatak kapasitesi ise sade 63 bin kişi, Küba hükümeti 2020 yılında yatak kapasitesini 85 bin kişiye çıkarmayı hedefliyor. İnsanların seyahatlerinde konaklayacak yer bulmasını, mekan sahiplerinin kiralamasını sağlayan web uygulaması Airbnb, Küba için bir liste hazırladı. Cheapair.com Küba’ya uçak bileti satmaya başladı. Abd’nın büyük otel zincirleri Küba’da arazi ve emlak avına çıktı. Dünya Bankası, Küba’ya Abd’nın uyguladığı ambargoların tamamıyla kalkmasından bir süre sonra yılda yaklaşık 10 milyon Amerikalı turistin Küba’ya gidebileceğini öngörüyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika