spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Amelelik değil, turizm yapıyoruz

Seçtiklerimiz

Görgülü Türkiye’deki turizm geliri hesaplamaları konusunda süre giden tartışmaya şu sözlerle katıldı: "İspanya’dan fazla gelir elde ediyoruz."

Talha Görgülü Türkiye’nin turizm gelirleri konusunda şunları söyledi:

"Türkiye’nin turizm gelirlerini artıramadığı fikri yanlıştır. Türkiye bugünlere gelirlerini artırarak geldi. İspanya turizm sektörüyle gelişen bir ülke. İspanya’yı yaklaşık 54 milyon turist ziyaret ediyor ve 30 milyar dolar gelirleri var. Türkiye’ye 31 milyon turist geliyor TÜİK’in rakamlarına göre -ki biz bu rakamları kabul etmiyoruz – 23 milyar dolar gelir elde ediliyor. Sayın Bakan Ertuğrul Günay’a göre 27 – 26 milyar dolar. Aradaki makasa bakarsanız biz İspanya’dan daha fazla artı değer sağlıyoruz. En başından beri böyle yanlış bir imaj oluştu."

 

BİR SÜRÜ KIYIMIZ VAR NEDEN DEĞERLENDİRMEYELİM?

 

"Türk turizmi amelelik yapıyor deniyor. Bizim amelelik yaptığımız falan yok. Her şeyin bir başlangıcı var. Türkiye’de şu anda öyle resort oteller var ki yazın ortasında 300 – 400 eurodan aşağıya bir gece konaklama yapamazsınız. Bunlardan biri de benim otelim. Böyle birçok otelimiz var artık. Kitle turizminin getirdiği başka bir şey var.

Bizim o kadar çok kıyımız var ki! Buraları neden atıl bırakalım? Çevreyi düşünerek, geleceği koruyarak trendlere göre, dünyanın yeni çehresine göre yeni tesisler, yeni aktiviteler ve yeni bir turizm anlayışıyla bir şeyler yaratmalıyız. Yoksa 50 milyon turisti nasıl yatıracağız. Yatak kapasitesi belli.

Turizmi 12 aya yaymaya ve kıyılarımızı değerlendirmeye çalışmalıyız. Antalya’da bugün  otel dışında İstanbul’daki bütün ünlü bar ve restoran markalarının şubeleri var. En azından yüzde 80’i var. Ayrıca yerel markalar da var. Turist Antalya’da otel dışında yapacak bir şey bulamıyor durumu geride kaldı. Türkiye’nin en iyi alışveriş merkezleri Antalya’da, yenileri de yapılıyor."

BEN OLSAM KUŞADASI’NI YIKAR YENİDEN YAPARIM

"Ancak çevre düzenlemesi ve imar konularında eleştirilere katılıyorum. Bu konularda yeni bir anlayışına ihtiyaç var. Sadece Antalya’da değil, bütün turizm bölgelerinde bu böyle. Ben olsam Kuşadası’nı yıkıp yeniden yaparım. Kuşadası turizmin ilk başladığı yer ancak şu anda mahvolmuş durumda. Alanya da kötüydü ancak belediye başkanı değişince çok farklı bir yer olmaya başladı. Hem turist çekiyor hem de fiyatlarını artırıyor.

Biz mass turizmi de geliştirmeye devam etmeliyiz. Şu anda en iyi bildiğimiz iş bu. Yüksek gelirli turisti de Türkiye’ye getirmenin yollarını aramalıyız. Aslında başladık, yavaş yavaş geliyorlar. Bu biraz da Sayın Başbakan’ın vereceği talimatlarla olacak. Sadece turizm sektörünün yapacağı tanıtım ve lobiyle olmuyor. İstenilince yapılıyor. Bugün Belek’teki oteller Dubai’dekilerden daha güzel. Buralara da 20 – 30 euroluk insanlar gelmiyor. Geceliğine 300 euro ödeyen insanlar geliyor. Bu insanların sayılarını artırmak için yeni PR çalışmaları yapmalıyız."

MASS TURİZME DEVAM ETMELİYİZ

"2012’de Türkiye’nin 33 milyon turisti yakalayacağını düşünüyorum. TÜİK’in hesabına göre 25, bizim hesabımıza göre ise 29 – 30 milyar dolar turizm gelirini yakalarız. Kayı Grup olarak geçen sene içhatlara girip çıkmamız nedeniyle turist sayımızda bir eksilme olmuştu. 2012 için benim büyüme hedefim yüzde 15 – 20 arasındaydı ama gidişata bakınca yüzde 35 civarında olacak gibi görünüyor.

Bu sene yaklaşık 800 bin turist getireceğiz.  Thomas Cook’un küçüldüğü yeri başkaları dolduruyor. Yaşadıkları kriz Türk turizmini etkilemez. Belki de benim artışımın nedeni onların küçülmesidir."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika