spot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Amazon’un patronu SpaceX’e rakip oldu

Seçtiklerimiz

ABD özel uzay-havacılık sektörüne adım atan en yeni firma, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sahip olduğu Blue Origin oldu. Şirketten yapılan açıklamada New Shepard uzay aracının ilk denemesini başarıyla gerçekleştirdiği belirtildi.
50 bin kg’lık itici kuvvetle ateşlenen roket, kapsülle beraber planlandığı gibi 93 bin kilometre yüksekliğe erişti.

 

Blue Origin, uzay kapsülüyle roketin sorunsuz bir şekilde birbirinden ayrıldığını ancak yeniden kullanılabilir roketin kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

 

Texas’ta yapılan denemenin ardından açıklama yapan Jeff Bezos, "Eğer uzay kapsülünde astronotlar olsaydı güzel bir yolculuk yapar ve rahat bir şekilde geri dönerlerdi" ifadesini kullandı. Bezos, ‘roketin iniş esnasında hidrolik sistemde yaşanan aksaklıktan dolayı kurtarılamadığı’ bilgisini verdi.

 

New Shepard’ı taşıyan BE-3 roket motoru, sıvı hıdrojen ve sıvı oksijen yakıt kullanıyor. Blue Origin, birçok görevde kullanabilmek amacıyla roketin dikey olarak iniş yapabilmesi gerekiyor. SpaceX’in Falcon-9 roketiyle denediği bu yöntem henüz gerçek bir görevde başarıya ulaşmadı.

 

Blue Origin, NASA için kargo görevleri gerçekleştiren SpaceX ve Orbital Sciences’ın ardından öne çıkan yeni özel uzay-havacılık firması oldu. Şirketin yörüngealtı uçuşlarla uzay turisti taşıması da bekleniyor.
Kaynak : Al Jazeera

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika