spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Alp Havacılık Yeni Fabrikasını Açtı

Seçtiklerimiz

Başbakan Binali Yıldırım, savunma ve havacılık Ar-Ge bütçesinin 2016 yılı itibariyle 1 milyar doları aştığını belirterek, “İhracatımız 15 yıl önce havacılık ile ilgili sadece 250 milyon dolar iken bugün 2 milyar doları bulmuştur” dedi.
 
Başbakan Binali Yıldırım, Eskişehir OSB’de faaliyet gösteren Alp Havacılık firmasının Türk Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında, Sikorsky helikopterleri için üretim yapacağı Helikopter İş Merkezi Tesisleri’nin açılışını yaptı.

 

 
Alp Havacılık’ın 11 bin metrekarelik alana 90 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirdiği ve 500 milyon dolarlık iş hacmi yaratacağı tesisin açılışına Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir de katıldı.
 
AR-GE PAYI ARTTI
 
Savunma ve havacılık Ar-Ge bütçesinin 2016’da 1 milyar doları aştığını anlatan Binali Yıldırım, “İhracatımız 15 yıl önce havacılık ile ilgili sadece 250 milyon dolar iken bugün 2 milyar doları bulmuştur. Ciro 1 milyar dolar iken bugün 6 milyar doların üzerine çıkmıştır. 2002’de sadece savunma sanayi ile alakalı 66 proje üzerinde çalışırken bugün 543 proje üzerinde çalışıyoruz. Ve bu projelerin bütçesi 60 milyon dolar. Savunma ve havacılık sanayi projelerine odaklanan tek parklar açtık. Bugün İstanbul’da Tekno Parkta 170 Ar-Ge firması ve toplam 2 bin 750 teknik vasıflı personel çalışıyor. Aynı şekilde Ankara Kahramankazan’da 80 milyonar bedelle uydu test ve entegrasyon merkezi yaptık faaliyete aldık. Kendi uydularımızı tasarladığımızı gibi üretimine de başlamış bulunuyoruz” dedi.
 
UZAY AJANSI KURULACAK
 
Yıldırım, uzay ve havacılık teknolojilerinde ülke kalkınması ve milli güvenliğin sağlanması, doğal kaynakların tespiti ve bunun halkın refahı adına kullanılmasına Türkiye Uzay Ajansını kurma kararı aldıklarını söyledi. Bu kararı da tasarı taslak olarak Meclise gönderdiklerini belirten Yıldırım, bu yasama döneminde Türkiye Uzay Ajansının da kurulmuş olacağını kaydetti.
 
DÜNYADA İLK
 
Açılışı yapılan tesisin dünyada bir ilk olduğunu söyleyen Yıldırım, “Bugün açılışını yapacağımız bu tesis genel maksat helikopter programımız çerçevesinde helikopter üretimi yapacak. Helikopterde önemli aksamlar, aktarma sistemleri, şaftı ve hareketli parçalarının çoğu Alp Havacılık’ta, bir kısmı TUSAŞ’ta, bir kısmı ASELSAN’da bir kısmı da Lockheed Martin firması tarafından tam bir işbirliği içerisinde üretim gerçekleştirilecek. Ve burada yapılan üren sadece bizim kuruluşların ihtiyacı için yapılmıyor. Aynı zamanda bölgemizde ve dünyada birçok ülkeni ihtiyacına da cevap verecek bir ürün olacak. Bu tesisler iftiharla söylüyoruz ki dünyada bir ilk. Bu kadar entegre, bu kadar her şey bir arada tertemiz, pırıl pırıl böyle bir tesis başka yerde yok” dedi.
 
“EN BÜYÜK DAYANAK NOKTAMIZ”
 
Açılışta konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de “Bizim firmalarımız, mühendislerimiz ve yetişmiş insan kaynağımız Türk sanayi devrimindeki en büyük dayanak noktamızdır. En ileri teknolojileri artık, kendi ülkemizde üretme kapasitesine ulaşmış bulunuyoruz. 15-20 yıl kadar önce hayalini bile kuramadığımız hedefler artık çok yakındır” diye konuştu.
 
Özlü, gerek ana yüklenici Türk havacılık ve uzay sanayinin gerekse alt yüklenici firmaların tüm dünyada tanınan, bilinen, güçlü referanslara sahip güvenilir kuruluşlar olduğunu vurguladı.
 
Alp Havacılık’ın yeni tesisinin, Türk sanayisinin ve üretim kabiliyetinin önemli sembollerinden biri olduğunu belirten Özlü, “Alp Havacılık firmasına, mühendislerimize, teknisyenlerimize, işçilerimize ve emeği geçen herkese bu güzel tesis için teşekkürlerimi sunuyorum. Burada, yüzümüzü ağartacak işlere imza atacaklarına yürekten inanıyorum. Bu vesileyle ortağımız Sikorsky firmasına ve onun kıymetli yöneticilerine de teşekkür ediyorum. Bu tesisin ülkemiz ve savunma sanayimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika