spot_img
spot_imgspot_img
17.8 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Almanya’dan vize atağı

Seçtiklerimiz

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine gönderilen yazıda, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren uzun süreli ve kolay vize sağlanacağı açıklandı.

Son dönemlerde Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek için harekete geçen Almanya, Türk işadamlarına uzun süreli ve kolay vizenin kapısını açtı. Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine gönderilen yazıda, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren uzun süreli vize imkanına değinilerek, ayda 50 başvuruya ulaşan şirketler için ayrıcalıklı bir uygulama sunulacağı açıklandı.

2 YIL VE ÜZERİ

Almanya’nın Türkiye başta olmak üzere bir çok ülkeyle ticari ilişkileri geliştirmek için harekete geçtiğini belirten Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Sağmanlı, “İşadamları son yıllarda Almanya ile vize konusunda çeşitli sorunlar yaşıyordu. Bunun çözümü için Alman iş dünyası ve Alman İçişleri Bakanlığı yetkilileri görüşmeler yaptı. Odamız üyelerine 1 Ocak itibariyle bir dizi yenilikler ve kolaylıklar sağlanacak. En önemlisi ise 2 yıl ve üzeri vize başvurularında işadamlarına sağlanacak kolaylık olacak. Bunun yanı sıra istenecek belgelerin sayısı da azalacak” dedi.

2 GÜNDE VİZE

Son dönemlerde işadamlarının vize konusunda yaşadığı sıkıntılara değinen Metin Sağmanlı, şöyle konuştu: “İşadamları bir fuara gitmek istediği zaman günler öncesinden vize için başvuru yapmak zorundaydı. Bu fuarlarda kaçırdıkları iş fırsatı ise ciddi boyutlara ulaşıyordu. Vize engeli hem Alman işadamlarını hem Türk işadamlarını zorlayacak boyutlara ulaşmıştı. Şimdi Almanya’ya gitmek isteyen işadamı pasaportunu salı günü odamıza getirdiği taktirde perşembe günü pasaportunu teslim edilmiş olacak.”

30 milyar Euro’luk ticaret hacmi var

TÜRKİYE ile Almanya arasındaki ticaret hacminin önemine dikkat çeken Metin Sağmanlı, “İki ülke arasındaki ticaret 30 milyar Euro seviyesinde. Bunun 13 milyar Euro’sunu Türkiye’den ihracat, 17 milyar Euro’sunu ise Almanya’dan yaptığımız ithalat oluşturuyor. Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketlerinin sayısı 5 bini geçti. Bu rakam 2004 öncesinde 500 civarındaydı. Almanya’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin sayısı da hızla artıyor. Vize sorunu iki ülke arasındaki ticarete darbe vuruyordu. Bu gelişme bizim için çok önemli” diye konuştu.

Kolay vize nasıl alınacak

ALMAN-Türk Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri için yapılacak uygulamayı anlatan yetkililer şu bilgileri sıraladı:

· Vize almak için uçak bileti, otel rezervasyonu ve son üç aylık maaş bordrosuna gerek duyulmayacak.

· Salı gününe kadar teslim edilen pasaportlar, perşembe günü Alman konsolosluğundan alınabilecek.

· Ayda 50 başvuruya ulaşan şirketler için ayrıcalıklı bir uygulama sunulabilecek.

· 1 Ocak 2013 itibariyle bütün başvurular için Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 40 TL ücret alınacak.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika