spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Alman turizm sektöründen ciddi uyarı

Seçtiklerimiz

Last minute satışlarına ümit bağlayan oteller bir şeyleri yanlış yapmış demek. Avrupalı turizmciler last-minute satış türünün yakında biteceğine dikkat çekiyorlar.

Avrupa’da seyahat sektörün en büyük meslek çatısını oluşturan ‘Alman Seyahat Birliği – DRV’, ilginç bir noktaya dikkat çekti: Aslında ‘Last-Minute-satışı’ diye hukuki veya mesleki bir tanım yok. Ne zaman başlar, ne zaman ve hangi şartlarda yürüdükten sonra biter? Bunların ortak tanımı yok”

DRV sözcüsü Torsten Schaefer, “Last minute satışının tek anlamı; bir tatil ürününde, belirli bir indirim. “Ben şu otele, şu günden itibaren özel last minute indirimi yapacağım diyen şirket duydunuz mu?”. Bu mümkün değil. Yani last minute dediğimiz, herhangi bir otele, kısa vadeli herhangi bir aksiyon demek. Başka da bir anlamı yok” diyor.

Almanya’nın Lüneburg kentindeki Leuphana Üniversitesi Turizm Yönetimi öğretim üyesi Profesör Edgar Kreilkamp, “Eskiden ‘last minute’ hem tüketicinin, hem tur operatörünün işine yarıyordu. Artık öyle değil, last minute otellerin ve seyahat acentalarının hiç işine gelmiyor. Şimdi tur operatörleri de bu sisteme soğuk bakıyor. Bundan sonra indirimden faydalanmak isteyen, erken rezervasyona dönecek” diyor.

Profesör Kreilkamp, “Tur operatörleri, otel ve havayolu şirketleriyle asgari bir sayıyı temel alarak bir kontenjan üzerinde sözleşme imzalıyorlar. Bu kontenjanı yüzde 80-85 oranında dolduramayan tur operatörü zarar eder. Burada last minute devreye girer ve satışları dolmamış kontenjanlara yönlendirir. Ancak tüketicinin last minute satışından beklediği indirim o kadar büyük ki, tur operatörü o kontenjanı doldurmayarak daha az zarar ediyor.”

Nix-wie-weg.de sitesinde seyahat danışmanlığı yapan Victoria Vlasek, “Tur operatörleri artık daha hassas kontenjan planlamaları yapıyorlar. Ve diğer bir etken ise; tüketici. Tüketici artık şunu biliyor: “last minute’den alacağım tatil, bir tur operatörünün dolduramadığı kontenjandan verilecek. Yani başkalarının beğenmediğini alacağım” diyor ve vazgeçiyor veya indirim beklentisini çok yükseltiyor” diyor.

Vlasek, sözlerine şöyle devam ediyor: “Daha geçen yıla kadar ilginç last minute fırsatları bulunuyordu. Ancak tur operatörleri bu konuda artık daha hassas davranıyorlar, kontenjan hesaplarını daha iyi yapıyorlar. Bu yıl tüketicinin iyi bir last-minute fırsatı yakalayabilmesi için çok şanslı olması gerekiyor. Zira kontenjanlar erken rezervasyonla çok iyi satıldı. Bir tek Yunanistan için kimi boşluklar var”

‘Bucher Last Minute’ genel Müdürü Günter Geske:

“Last Minute ‘indirim’ anlamına gelmiyor”

Geske, kendisinin tipik bir last minute tur operatörünün müdürü olmasına rağmen, last minute konusunda uyarıyor: “Tüketicinin algısı yanlış olabilir. Last-minute, indirim anlamına gelmiyor. Last minute satışını indirim görüntüsyle bağdaştıran, tuzak kurmuştur. Last minute, aslında daha çok, erken rezervasyon yaptırmamış ve artık yer bulamayan tatilcilere yönelik, ‘yer-bulma-kampanyasıdır’. Dolaysıyla last minute, normal ilandan daha pahalı olabilir.”

“Oteller boşuna ümitlenmesin”

Belki de en dikkat çekici açıklamayı Vlasek yapıyor: Satışları iyi gitmeyen Türkiye, Bulgaristan veya İspanya’daki oteller fazla ümitlenmesin. Örneğin Türkiye, fiyatların ı artırmasına karşın iyi satıyor. Bunun sebebi, siyasi ve toplumsal güveni arayan tatilcilerin yüksek talebi. Ancak bu tür tatilciler zaten genelde erken rezervasyon yaptırıyorlar. Almanya’daki ‘last minute’çi tatilci, daha çok Mısır, Tunus ve Yunanistan otellerine yönelecek.”

Geske benzer bir uyarıda bulunuyor:

“Yaz ortasını bekleyip, son dakikada iyi bir last minute fırsatı yakalarım diye kimse düşünmesin. Bir tur operatörü, bir oteli kontenjanına orantılı olarak çok kötü satmışsa, onu last minute listesine alır. Ancak iyi düşünmek gerekir, neden çok kötü sattı?”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika