spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Ağrı uçuş trafiği Ankara’dan yönetilecek

Seçtiklerimiz

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Türkiye’de bir ilke daha imza atarak uzak kule (Remote Tower) uygulamasını Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı’nda yakında başlatıyor.

Esenboğa Havalimanında oluşturulacak bir ofisten Ağrı’nın hava trafiğinin yönetileceği sistemin tesisi için çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında Ankara’ya yüzlerce kilometre uzakta olan Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı’nın tüm uçuş trafiği Esenboğa havalimanında oluşturulan bir ekip tarafından yapılacak.

Konuyla ilgili olarak resmi Twitter hesabından paylaşım yapan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Funda Ocak, “Türkiye’de bir ilke daha imza atarak uzak kule (Remote Tower) uygulamasını Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı’nda yakında başlatıyoruz.

Esenboğa Havalimanında oluşturulacak bir ofisten Ağrı’nın hava trafiğinin yönetileceği sistemin tesisi için çalışmalar devam ediyor” dedi.

 
Son teknoloji kullanılacak
 
Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanında başlatacağı “Uzak Kule” uygulaması için son teknolojiyi kullanacak.

Şuanda Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanına sefer düzenleyen hava araçlarına iniş ve kalkış safhasında Ağrı Meydanında bulunan Kule’ de çalışan Hava Trafik Kontrolörleri tarafından hizmet sağlanmakta.

Pilot uygulama olarak ilk kez Ağrı Havalimanı için hayata geçirilecek Uzak Kule uygulaması ile; bu Havalimanına çok gelişmiş kameralar kurulacak, elde edilecek anlık görüntüler Ankara Esenboğa Havalimanında oluşturulmakta olan ofise aktarılacak ve bu şekilde hizmet kesintisiz olarak Ankara’dan sağlanacak.

Uygulamanın yaygınlaşması ile birden fazla Havalimanına iniş kalkış yapan hava araçlarına tek merkezden hizmet verilmesi imkanı oluşacak ve bu şekilde hizmette etkinlik önemli ölçüde artacak.

ATIS Sistemi hizmete sokuldu
 
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) hizmete soktuğu yeni uygulama ile Hava araçlarının dünyanın herhangi bir yerinden Esenboğa ve AHL’nin anlık meteoroloji ve meydan bilgilerine ulaşabilmelerine imkan sağlayan ‘Dijital ATIS’ Sistemi, öz kaynaklarımızla üretilerek hizmete sundu.

Pilotlar için, varış meydanındaki şartların mümkün olan en erken zamanda bilinmesi uçuş emniyeti ve iyi bir planlama yapılabilmesi için çok önemlidir.

Tamamen Kuruluşumuz kaynaklarıyla ve personelimiz tarafından üretilerek hizmete vermiş olduğumuz “Dijital ATIS Sistemi” ile Pilotlar, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, daha kalkmadan, uçağın kokpitinden, Esenboğa ve İstanbul Atatürk Havalimanlarımızdaki hava şartlarını öğrenebilmekte ve bu meydanlarımızın anlık bilgilerine sahip olabilecek. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika