spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Aeroports de Paris TAV’ın %38′ini satın aldı

Seçtiklerimiz

Satış bedeli şirketin en son kapanış fiyatının yüzde 32 üzerinde belirlendi. Hamdi Akın ve Sani Şener görevlerine devam edecek.İki şirket toplam 37 havalimanında 180 milyon yolcuya hizmet veriyor. 

TAV Havalimanları Holding ve TAV Yatırım Holding’de, Tepe İnşaat, Akfen Holding ve Sera Yapı, sahip oldukları hisselerin bir kısmının Aéroports de Paris’nin (ADP) tamamına sahip olduğu iştiraki Aéroports de Paris Management’a (ADPm) satışıyla ilgili sözleşmeleri imzaladı.

Söz konusu hisse alım sözleşmeleriyle ön görülen işlem sonucunda, TAV Havalimanları Holding’in sermayesinin yüzde 38’ini temsil eden miktarda hisse 874 milyon ABD Doları karşılığında satılmış olacak. Satış işleminde TAV Havalimanları’nın piyasa değeri, hisse başına 11,3 TL’ye karşılık gelecek şekilde 2,3 milyar ABD Doları olarak değerlemeye tabi tutuldu. Bu değer TAV Havalimanları Holding hisselerin son kapanış değerine göre yüzde 32’lik bir prime karşılık geliyor.

Ayrıca, TAV İnşaat hisselerinin tamamına sahip olan ve halka açık olmayan TAV Yatırım Holding’in de sermayesinin yüzde 49’unu temsil eden miktarda hissesi, yaklaşık 49 milyon ABD Doları karşılığında satılmış olacak. Satış işleminde TAV Yatırım Holding’in piyasa değeri de 100 milyon ABD Doları olarak değerlemeye tabi tutuldu.

Akın ve Şener yönetimde kaldı

TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve İcra Kurulu Başkanı Sani Şener görevlerine devam edecek. TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu 11 kişiden oluşacak. Yönetim Kurulu’na Tepe ve Akfen üç (3) üye aday gösterecek; İcra Kurulu Başkanı olarak Sani Şener, Yönetim Kurulu üyesi de olacak. Aéroports de Paris, Yönetim Kurulu için üç (3) üye aday gösterecek. Yönetim Kurulu’nda dört (4) de bağımsız üye yer alacak.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “İstanbul Atatürk Havalimanı’yla birlikte yarattığımız ve 12 yılda, beş ülkede, 12 havalimanına taşıdığımız markamızın dünyanın en büyük havalimanı işletmecilerinden biri olan Aéroports de Paris’yle birlikte çok daha yüksek hedeflere ulaşacağına inanıyoruz. İki küresel havalimanı işletmecisinin havalimanları inşaat ve işletmesinde yapmış oldukları bu birliktelik, 37 havalimanı ve 180 milyon yolcudan oluşan bir bilgi birikimi ve portföyü de beraberinde getirecektir. Aéroports de Paris ile biz dünyanın her yanında bazen rakip bazen ortak girişim olarak bir araya geldik.

Birbirimizi havalimanı endüstrisinden çok iyi tanıyoruz. Muskat ve Tripoli Havalimanı’nda Aéroports de Paris halen proje yönetim firmasıdır. Tunus Havalimanı’nda ve Dubai Havalimanı Emirates A-380 hangarlarında da birlikte çalıştık. Bu işbirliğinin bir Türk markası olarak yakaladığımız başarıyı çok daha yukarıya taşımamızı sağlayacağından, önümüzde yepyeni büyüme olanakları açacağından kuşku duymuyoruz. Başta çalışanlarımız ve müşterilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımız için en yüksek değeri yaratmak üzere çalışmaya devam edeceğiz. TAV olarak hep ilkleri yapmaya çalıştık.

Çok büyük bir stratejik ortaklık kurduk. TAV’ın Aéroports de Paris ile oluşturacağı işbirliğiyle, ülkemize ciddi miktarda sermaye girişi sağlanırken, hayallerimizi ve hedeflerimizi de bir adım daha ileri taşıyabileceğiz” dedi.

Aéroports de Paris Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Pierre Graff “TAV Havalimanları’yla gerçekleştirilen ortaklık Aéroports de Paris açısından önemli bir stratejik yatırım. Yetenekli bir yönetime sahip başarılı bir havalimanı işletmecisi olan TAV, geçtiğimiz yıllarda sürekli büyümeyi yakalayarak etkileyici sonuçlar elde etti.

Dahası, Türkiye de OECD’nin en hızlı büyüyen ülkelerinden biri ve cazip bir iş ortamına sahip. Tüm havalimanları genç, çok kaliteli ve büyümeye açık olduğundan TAV’ın portföyü de oldukça nitelikli ve cazip. İki şirket arasındaki sadece coğrafi değil, iş modelleri arasındaki yakınlık da önemli bir sinerjinin doğmasını sağlayacak. Uluslararası stratejimizle tam uyumlu olan bu işbirliği sürecinin Aéroports de Paris Grubu’nun performansına güçlü bir olumlu etki yapacak” dedi.

TAV Havalimanları’nın çeşitlilik arz eden entegre iş modeliyle ortaya çıkardığı başarılı büyüme, Aéroports de Paris’nin uluslar arası büyüme stratejisiyle de uyum sağlıyor. TAV Havalimanları ve Aéroports de Paris’nin gerçekleştirdiği güç birliği, dünyanın en büyük havalimanı işbirliklerinden birini ortaya çıkaracak. İki şirket arasındaki işbirliği deneyim, bilgi birikimi ve portföy paylaşımını; daha sistematik bir çalışmayla varlıklarının büyümesini ve her iki grubun çalışanları için yeni kariyer olanaklarını da beraberinde getirecek. Sonuçta, hem organik olarak hem de yeni ortaya çıkacak işbirlikleriyle mükemmel bir büyüme potansiyeline sahip bir birliktelik oluşacak.

Hisse devrinin gerekli onayların alınmasından sonra gerçekleşmesi beklenmektedir.

Anlaşma sürecinde satıcı tarafların danışmanlığını Credit Suisse ve Pekin & Bayar,  Sibel Ertekin Hukuk Bürosu yürüttü. Aéroports de Paris’nin danışmanlığınıysa J. P. Morgan, Hogan Lovells ve Pekin & Pekin yürüttü.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika