spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

ABD’nin casus insansız uzay aracı bulundu

Seçtiklerimiz

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hava Kuvvetleri’nin en gizli projelerinden biri olan X-37B insansız uzay aracı, uzayda geçirdiği 718 günün ardından 2017’nin Mayıs ayında dünyaya geri dönmüştü.

Dört ay aradan sonra 2017’nin eylül ayında görev amacı, ne kadar süre kalacağı ve ne taşıdığı bilgisi verilmeden Florida’daki Cape Canaveral uzay üssünden SpaceX Falcon 9 roketiyle yörüngesine gönderilmişti. 7 aydır ‘gizli görevde olan casus insansız uzay aracı X-37B’nin yörüngesi ve görüntüleri amatör gökbilimci Cees Bassa tarafından bulundu.Daha önceki fırlatılışında yaklaşık iki yıl uzayda kalan aracın  bu süre zarfı içinde “sadece yörüngede bazı deneylerde yer aldığı” bilgisi paylaşılmıştı. 

 

Rusya Uzay Akademisi üyesi Andrey İonin, konuyla ilgili değerlendirmesinde çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu:

 

Bu araç, Amerikan ordusu tarafından kullanılmak üzere, yeni teknolojiler üretmekle sorumlu ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı bir devlet kurumu olan DARPA tarafından yönetiliyor ve bu kurumda çift amaçlı deneyler yapılıyor. Üstelik bunun için bir şeyi uzaya gönderip mümkün olduğunca orada tutarak Dünya’ya geri getirip incelemeyi gerektirecek nitelikten deneyler. 
 
Aracın içinde nükleer başlık bile olabilir!


Andrey İonin konuşmasının devamında şunları söyledi:

 

Aracın içinde her şey olabilir, nükleer başlık bile. Uzmanlar sıkça uzaya nükleer silahın gönderilmesinden bahsediyor ama aslında kimse bu silahın uzay radyasyonu koşullarında ne olacağını bilmiyor. X-37B gibi bir araç, bu konuyu yakından inceleme fırsatını veriyor. Benzer deneyler, insanlı uzay gemileri ve istasyonların mürettebatları için güvenli olmayabilir, bu yüzden insansız araçlar bu iş için mükemmel. Üstelik (ABD Savunma Bakanlığı) Pentagon bu tür şeyleri afişe etmiyor, bunu kanıtlamak neredeyse imkansız.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika