spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

ABD askeri iletişim uydusunu fırlattı

Seçtiklerimiz

ABD Hava Kuvvetleri, Cuma günü Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan United Launch Alliance’ın (ULA) Delta 4 roketiyle Hava Kuvvetlerinin onuncu Küresel Geniş Bant haberleşme uydusunun başarıyla gönderildiğini açıkladı.
 
66 metre uzunluğundaki Delta 4 roketinin emekliye ayrılmadan önceki son uçuşlarından biri olan bu lansmanda roket, Boeing tarafından ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen 6 tonluk Küresel Geniş Bant haberleşme uydusunu yaklaşık 36 bin kilometreye, Dünya merkezli irtifa olarak yer eşzamanlı yörüngenin üzerinde yer alan Yüksek Dünya Yörüngesi’ne (GEO) nihai operasyon pozisyonuna yolladı.
 
WGS 10 (Wideband Global SATCOM) haberleşme uydusu, savaş alanından video, veri ve diğer bilgileri ileten dünya çapında bir ağ oluşturmak için 2007’den bu yana konuşlandırılan dokuz genişbantlı uydunun onuncusu olarak göreve başladı.WGS 10 uydusu
 
WGS uydu filosu, dünyadaki ABD ve müttefik güçlerini destekleyen sınıflandırılmış ve sınıflandırılmamış sinyalleri iletilmesini sağlıyor. Dijital bir kanallaştırıcıya sahip olan ve yaklaşık 400 milyon dolar maliyete sahip olan WGS 10 uydusunun, en az 14 yıl sürmesi beklenen bir görev ömrü bulunuyor. Uydu bu görev ömrü boyunca  X-band ve Ka-band frekanslarında yüksek hızlı veri iletişimi sağlayacak.
 
Boeing’in Kaliforniya’daki El Segundo, fabrikasında WGS 10 uydusunun Ku-band reflektörlerinden birinin yerleştirme testi Fotoğraf: Boeing
 
Hava Kuvvetleri Uzay ve Füze Sistemleri askeri uydu haberleşme müdürlüğü direktörü Tom Becht, "WGS, savaşçılarımıza iletişim kabiliyetini en üst düzeye çıkarmak için önemli bir esneklik sağlayan askeri Ku- ve X-bantları arasında çapraz bağlanma yeteneğine sahip." diyor.
 
Daha önceki dokuz WGS uydusunun tümü ULA roketleriyle gönderildi. İlk ikisi 2007 ve 2009’da Atlas 5 roketleriyle, sonraki yedi uydusu ise Delta 4s’lerle gönderildi.
 
WGS filosu, ABD Savunma Bakanlığı’nın en yüksek kapasiteli uydu iletişim ağıdır.Bugüne kadar başlatılan 10 WGS uydusundan ikisi uluslararası hükümetler tarafından finanse edildi. 

WGS 6 uydusu, Avustralya tarafından finanse edildi ve Mart 2017’de başlatılan WGS 9 uydusunun finasmanını ise Kanada, Danimarka, Lüksemburg, Hollanda ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere ortak bir konsorsiyum sağladı.

 
WGS 10, dördüncü ve son “Blok II Takibi” WGS uydusudur ve iletişim sinyallerini daha verimli kullanan ve serideki önceki uzay aracının sağladığı bant genişliğini neredeyse iki katına çıkaran dijital kanallaştırıcıya sahiptir

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika