spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

AB’nin karbon vergisine Çin’in tepkisi artıyor

Seçtiklerimiz

Çin medyasında yer alan haberlerde, çevrecilik ismi verilen bu yeşil bariyerin hem yolcuları hem de uluslarası havacılık endüstrisini büyük zarara uğratacağı şeklinde yorumlandı. Çin resmi Xinhua Haber Ajansı, karbon vergilerinin uygulanması ile birlikte ticari bir savaşın önüne geçmenin mümkün olmayacağı bildirilirken, yorumcular tarafından bu sözler açıkça Avrupa’yı tehdit olarak değerlendirildi.

Karbon dioksit ve sera etkisine sebep olan gazların salınımı azaltmak için alınan karara tepkiler ise gelmeye devam ediyor. ABD ve Kanada’dan sonra Çin de AB’nin kararına karşı çıkarken aralarında Air China ve China Eastern Airlines’in de olduğu Çin’in dört büyük uçak şirketi yayınladıkları ortak deklarasyonla karbon vergisine karşı çıktıklarını duyurdu. Deklarasyonda, ”Bu konuda AB ile ortak çalışma içine girmeyeceğiz. Ekstra maliyetleri müşterilerimize yansıtma hedefinde değiliz.” denildi.

Küresel ısınmanın önüne geçebilmek için AB Komisyonu yılbaşından itibaren birlikteki 27 üye ülkeye inen ya da kalkan uçaklardan karbon vergisi alma kararı aldı. Yeni uygulama ile bilet fiyatlarında kısa mesafelerde 2, uzun mesafelerde ise 24 Euro’ya varan artışlar olacağı hesaplanıyor. Avrupa Komisyonu karbon vergilerini ödemeyen uçak şirketlerini para cezalarına çarptırma yetkisine sahip bulunuyor.

Öte yandan, uygulama sayesinde 2020 yılına kadar 72 milyon ton karbondioksit salımının önüne geçilmesi hedefleniyor. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika